Hlavní obsah

Za zubaře zaplatila Jana nehoráznou částku. Za chvíli bude tento lékař pouze pro bohaté

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DALLE-vytvořeno pomocí Ai

Jana trpěla bolestí zubů již delší dobu, ale když už to nešlo vydržet, dodala si odvahy a po výplatě se rozhodla navštívit zubaře. Na recepci čekala, až se otevřou dveře a sestra se zeptá, co ji trápí. To co jí trápí více, se dočtete v článku.

Článek

Paní Jana (32) pracuje jako dělnice v továrně na výrobu nábytku. Její průměrná mzda je 19.850 korun, ale pro ženu samoživitelku, se dvěma malými dětmi, je to na vyžití opravdu málo. Po zaplacení nezbytně nutných nákladů a energií jí zbude 5.000 na ostatní výdaje, a to včetně jídla. S tím se dá vyjít jen opravdu stěží, natož si ještě vytvořit malou rezervu pro nečekaná vydání. Nyní se ale Jana konečně odhodlala, sedí nervózně v čekárně u zubního lékaře a v ruce žmoulá kapesník. Dříve chodila na pravidelné preventivní prohlídky, ale nyní s rostoucími náklady si nemohla dovolit ani základní ošetření. Dnes byla situace kritická a bolest zubu už nemohla dál ignorovat. Neměla však strach z bolesti, ale hlavně z účtu, který ji čekal.

Za zubaře zaplatila Jana nehoráznou částku

Vzpomínala na doby, kdy zubní ošetření nebylo luxusem. Každý mohl zajít k zubaři a neřešit, zda si to může dovolit. Jenže doba se změnila. Ceny zákroků začaly prudce růst a staly se nedostupnými pro běžné lidi. V ordinaci se Jana snažila soustředit na uklidňující hlas lékaře. Během zákroku, kdy jí opravoval zubní kaz, měla Jana čas přemýšlet. Uvědomila si, že nemá ani na to, aby zajistila svým dětem preventivní zubní prohlídku a následnou péči.

A co teprve lidé s ještě nižšími příjmy než má ona? Kam až stoupnou ceny zákroků, než si lidé uvědomí, že zubní péče je základní lidské právo? Po zákroku se Jana s obavami podívala na účet. Přestože lékař byl milý a profesionální, částka byla neuvěřitelná. Zaplatila 10 000 korun, což byly její poslední úspory. Věděla, že příště už nebude mít z čeho brát. Přitom si pravidelně platila zdravotní pojištění, ale u zubaře si musela vše hradit ze svých úspor sama. Tenhle paradox ji trápil nejvíce.

Za chvíli bude tento lékař pouze pro bohaté

Když vycházela z ordinace, všimla si v čekárně starší paní, která si s těžkým srdcem prohlížela ceník. Jana si uvědomila, že ošetření u zubaře začíná být výsadou bohatých. Ti, kteří nemají dostatečné finanční prostředky, jsou nuceni své zdravotní problémy zanedbávat a odkládat, což vede k dalším komplikacím. Jana přemýšlela co dál. Opravou jednoho zubu to nekončí. Pokud se ceny zubních zákroků budou stále zvyšovat, mnoho lidí včetně mě a mých dětí zůstane bez potřebné péče.

Uvědomila si, jak se situace zhoršuje a jak se propast mezi bohatými a chudými zvětšuje. Je jasné, že pokud se něco nezmění, zubní péče bude dostupná jen pro ty, kteří si to mohou dovolit. Pro ostatní bude bolest a utrpení každodenní realitou. Zdá se, že ceny zubních zákroků budou pravděpodobně dál růst a pro mnohé zůstane kvalitní zubní péče jen vzdáleným snem.

Zdroje: Autorský text a příběh Jany

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz