Hlavní obsah
Lidé a společnost

Helena Vondráčková chtěla studovat jazyky. Otec ji donutil ke zpěvu, ona se zpočátku hodně bránila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Veřejně dostupné dílo

Helena Vondráčková patří mezi ty šťastné, kteří školu ke svému vzdělání nepotřebují. Má totiž talent nejen na zpěv, ale snad na vše, co kdy dělala. Jaká však byla její cesta na vrchol a proč nikdy nechtěla zpívat?

Článek

Helena Vondráčková se narodila 24. června 1947 v Praze. Své dětství strávila ve východočeském městečku Slatiňany, kde s bratrem Jiřím a sestrou Zdenou prožila krásné a klidné dětství. Zdena je její nevlastní sestra, kterou měla její maminka v předchozím manželství. Její rodiče však od jejího dětství vyznávali jasné zásady. Všechny své potomky poslali na několik zájmových kroužků s úmyslem, že kdo nemá kroužky, nemá čas na hlouposti.

A malá Helenka onu pomyslnou rukavici přísnosti zřejmě překročila. Její tatínek, který byl tou dobou úspěšný skladatel, klavírista a varhaník, byl na svou dceru neskutečně pyšný a věděl, že má velký hudební talent. Helena totiž jako malá dívka ráda hrávala na klavír. Jako správná dívka chodila na balet a s tím byly tak nějak spojeny i její první krůčky na prknech ochotnického divadla. Kromě toho se přihlásila na studium angličtiny, němčiny, ale také francouzštiny, kterou studovala na gymnáziu. Jazyky jí bavily a měla na ně velký talent. Chtěla je studovat i na vysoké škole, ale její otec měl zcela jiný názor.

Foto: Wikimedia Commons/Veřejně dostupné foto

Zpěvačkou původně být nechtěla, chtěla studovat jazyky.

Otec rozhodl, že se bude věnovat zpěvu

Její tatínek se totiž během své služební cesty rozhodl, že za dceru podá přihlášku do soutěže Hledáme mladé talenty. V porotě tehdy seděla i Jiřina Bohdalová. Jeho tedy sedmnáctiletá dcera z toho však byla zděšená a odmítla zpívat. Nikdy nechtěla být slavná, chtěla překládat a cestovat po světě. Nakonec tedy 27. 5. 1964 zvítězila se songy Geogre Gershwina Sumetrime a The Man I Love. Mezi prvními gratulanty tedy nechyběla ani Eva Pilarová.

Otec měl však jednu velkou podmínku. Helena si musela dodělat maturitu, bez toho by se nemohla věnovat tomu, čemu chtěla, a zakázal by jí jakékoliv veřejné aktivity. Když odmaturovala, zamířila rovnou do Divadla Rokoko, které bylo v té době známé tím, že se na jeho prknech nacházela tak velká jména, na která si jen můžete vzpomenout. Zde se také její kolegové postarali o to, že začala zpívat jeden velký hit za druhým. Zde se také seznámila s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, s nimiž vytvořila skupinu Golden Kids. V roce 1967 si zahrála hlavní roli v pohádce Šíleně smutná princezna.

Získala státní vyznamenání a s přáteli se rozhádala

O pár let později však přišel na scénu komunistický režim a jejich hudební trio Golden Kids se rozpadlo. O pár let později měla zpěvačka se svými přáteli tak velké spory, že se dokonce soudili. V roce 2017 převzala z rukou prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenaní a dodnes patří jednoznačně mezi nejlepší a nejúspěšnější české zpěvačky všech dob. Helena Vondráčková je navíc stále aktivní i na sociálních sítích, kde se snaží se svými fanoušky komunikovat a ukazovat jim každodenní starosti jejího běžného života. Jezdí na koncerty a dokonce během pěti minut dokázala vyprodat i pražskou 02 arénu. Dodnes má navíc zpěvačka velký zájem o jazyky. Mluví celkem sedmi jazyky a dokáže si objednat jídlo i v japonštině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz