Hlavní obsah
Cestování

Huacachina: Pouštní město, které vzniklo ze smutku princezny, turisty děsí i fascinuje zároveň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay/public domain

V srdci pouště na jihozápadě Peru, nedaleko města Ica, se skrývá oáza Huacachina. Toto malé město působí jako vytržené z orientální pohádky. A oáza nabízí nejen úchvatný pohled, ale i útočiště od nekonečné pouštní krajiny, která ji obklopuje.

Článek

Huacachina je malebná vesnice postavená kolem malé mořské oázy a obklopená písečnými dunami. Nachází se v jihozápadní části Peru, jen několik kilometrů od města Ica. Stálých obyvatel tu žije pouze kolem stovky, ale místo je velmi oblíbené mezi turisty po celém světě.

Huacachina má tak silný kulturní význam, že je vyobrazena na peruánské bankovce v hodnotě 50 soles. Jezero v této kouzelné oáze vzniklo přirozeným prosakováním podzemních vod, ale s rostoucím počtem studní v okolí začala hladina vody klesat. Právě proto museli místní lidé zakročit. Aby se zachovala krása a atraktivita, kvůli které sem turisté létají, musela být hladina jezera uměle doplněna.

Legenda praví, že zde žije opuštěná princezna

Název Huacachina vznikl původně z kečuánského jazyka. Ostrov vznikl podle slova wakachina, což v překladu znamená hlídat, skrývat. Proto také někteří toto místo překládají jako skrytá laguna. Podle místní legendy vznikla oáza Huacachina ze slz krásné princezny, která se trápila nešťastnou láskou. Tato romantická představa proto dodává místu tajemnou atmosféru.

Podle téže legendy se prý princezna proměnila v mořskou pannu a dodnes žije v jezeře oázy, ve kterém čeká na svého vyvoleného prince. V 60. letech 20. století se Huacachina stala oblíbeným letoviskem pro bohaté Peruánce, kteří byli přesvědčeni o léčivých účincích vody v jezeře.

Samotné bahno má prý léčivé účinky a lidé, kteří se tímto bahnem potřou, se dožijí dlouhého věku. Kromě toho má bahno léčit různé nemoci, mezi které patří artritida, revmatismus, astma a bronchitida. Jezero v oáze Huacachina je bezpochyby tím nejzajímavějším prvkem této pouštní enklávy.

Místo turisty fascinuje i děsí zároveň

Místo, na které se ročně vydá několik tisíc turistů, je zároveň i děsivé. Podle místních lidí totiž muži, kteří vstoupí do místního jezera, záhadně zmizí. Proto se také někteří domnívají, že si princezna vybírá svého milovaného, na kterého po celý svůj život čekala.

Na tomto místě si však turisté užijí i velkou zábavu. Konají se kulturní akce a festivaly, které přitahují fanoušky z celého světa. Kromě toho se někteří velmi rádi prochází písečnými dunami, což jim přinese zážitek, na který se nedá zapomenout. Pokud fouká vítr dostatečně rychle, duny se rozezní a písek jakoby zpíval.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz