Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neústupný komisař Kojak: Život mu zničily dluhy a prostitutky. Telly Savalas zemřel na rakovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Telly Savalas se ve svém životě rozhodně nenudil. Osud pro něho nachystal mnoho nečekaných situací, které sám leckdy nedokázal vyřešit. Své problémy řešil alkoholem, pokerem i prostitutkami. V životě se nejvíce proslavil rolí komisaře Thea Kojaka.

Článek

Telly Savalas, vlastním jménem Aristotelis Savalas, se narodil 21. ledna 1922 ve Spojených státech. Ačkoliv v New Yorku žil od svého narození, paradoxně při nástupu do školy neuměl jediné anglické slovo. Vyrůstal totiž v rodině řeckých přistěhovalců, kteří se do Spojených států dostali na základě pracovní nabídky, kterou získal jeho otec. Tatínek Nick Savalas byl významný obchodník a majitel vyhlášené restaurace. Jeho maminka pracovala jako výtvarnice, ale o práci měla v tehdejší době vždy velkou nouzi. Jeho rodina si nikdy nemohla vyskakovat a byly dny, kdy všichni přespávali v dodávce a na jídlo měli několik dnů staré pečivo.

Když nastoupil na základní školu, neuměl jediné anglické slovo. Až učitelé a spolužáci ho do tohoto světového jazyka zasvětlili a on během pár měsíců pochopil několik frází a výrazů. Když dokončil základní školu, začal studovat na sportovní střední škole. Posléze pracoval jako plavčík na pláži, ale to jen do té doby, co mu v náručí zemřel otec dvou malých dětí. Když se Telly pokusil o jeho resuscitaci, byla neúspěšná. Mladý muž se utopil během svého plavání v oceánu. Tento zážitek měl na Savalase tak hluboký dopad, že se z něj posléze stal aktivní školitel bezpečného plavání a k povolání plavčíka se již nikdy nevrátil. V budoucnosti dbal na to, aby jeho vlastní děti prošly pořádným plaveckým kurzem a do vody je bez dozoru nikdy nepustil.

K herectví se dostal náhodou

Poté, co definitivně pověsil kariéru plavčíka na hřebík, přemýšlel o tom, kam budou směřovat jeho další životní kroky. Proto se také rozhodl vystudovat psychologii na univerzitě v New Yorku. Tu dokončil v roce 1943 a protože svět zmítala druhá světová válka, musel povinně nastoupit do armády. Během své cesty do služby měl velmi vážnou nehodu a na svou uniformu si musel několik měsíců počkat. Během své vojenské služby utrpěl zranění, za která následně obdržel vyznamenání Purpurové srdce. Po tříleté vojenské službě se vrátil do civilního života, kde si díky svému hlubokému hlasu našel uplatnění v rozhlase a následně i v televizi.

Postupem času se mu podařilo vypracovat se na pozici producenta a režiséra. Nakonec se stal šéfem zpravodajství. V něm si vybudoval svůj vlastní pořad, který se zaměřoval na zážitky z války a detektivní vyšetřování. Velmi se zajímal o nevyřešené vraždy a paranormální jevy a přemýšlel nad tím, jaké by to bylo stát se policistou. K filmu se takříkajíc dostal náhodou, a to po jednom rozhovoru se svým kolegou. V roce 1959 získal svou první velkou roli ve filmu, a to poté, co si zahrál řeckého soudce. Další pracovní nabídky se posléze jen hrnuly. V roce 1965 se objevil ve filmu Největší příběh všech dob, kde ztvárnil roli Piláta Pontského. Právě kvůli této roli si oholil hlavu. Jeho vzhled se mu však natolik zalíbil, že si ho udržoval až do konce svého života.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Úspěšný herec měl velmi bouřlivý život.

Manželství zničily dluhy i prostitutky

Telly Savalas byl celkem třikrát ženatý. Poprvé si vzal za ženu svou velkou lásku z vysoké školy. Svatbu však poznamenala tragická událost. Jen pár dnů před velkým dnem zemřel jeho tatínek na rakovinu močového měchýře. Se svou ženou Katherine se po devíti letech rozvedl. Za vše mohly dluhy, které Telly nadělal během svého vášnivého hraní pokeru. Do této hazardní hry byl natolik zapálený, že byl schopen prosázet všechny rodinné peníze. Když se to jeho žena dozvěděla, bylo už pozdě. Za jejich dveřmi totiž stáli vymahači.

V roce 1960 potkal svou druhou ženu Marilyn, se kterou měl dvě dcery. Bohužel ani tento vztah si nedokázal udržet. Během natáčení akční bondovky V tajné službě Jejího veličenstva se zamiloval do své herecké kolegyně, se kterou zplodil syna Nicholase. Tehdy z toho byla opravdu velká aféra. To se ještě nevědělo, že se velmi rád stýkal s prostitutkami a návštěvy nočních klubů byly na denním pořádku. Své bouřlivé večery navíc rád podporoval alkoholovými dýchánky a přátelé ho střízlivého nepotkali. To jeho žena odmítala tolerovat a spolu s dětmi od herce odešla. Potřetí se oženil v roce 1984. Se svou poslední ženou zůstal až do své smrti.

Role Kojaka mu změnila život

Ve svých padesáti letech dostal svou největší roli v detektivním seriálu. Inspektora Thea Kojaka měl zpočátku zahrát Marlon Brand, ale ten tuto nabídku odmítl. Telly se zpočátku vyděsil a nevěděl, zda má tuto roli přijmout. Domníval se, že se na ní nehodí. „Nejsem stálý člověk. Nemůžu zůstat uvězněný v jedné postavě. To nebude fungovat,“ řekl tehdy režii. Ale neměl pravdu. Diváci z celého světa ho milovali a role detektiva s lízátkem mu navždy zůstala přilepená na čele. V tomto detektivním seriálu ho diváci mohli vídat od roku 1973 do roku 1978.

Na konci 80. let mu lékaři sdělili krutou zprávu. Oznámili mu, že trpí rakovinou prostaty. Herec se však nevzdal a tuto zákeřnou nemoc porazil. To ještě netušil, že se v roce 1992 dozví další děsivou diagnózu. Tehdy mu lékaři bez milosti oznámili, že se nemoc rozšířila do močového měchýře a opakoval se stejný scénář, jako v případě jeho tatínka. Telly Savalas zemřel 22. ledna 1994, den po oslavě svých 72. narozenin, v důsledku komplikací spojených s rakovinou močového měchýře a prostaty. Své poslední dny strávil v hotelu Sheraton v Universal City v Kalifornii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz