Hlavní obsah
Hobby a volný čas

V Číně najdete nejvyšší bungee jumping na světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

I bungee jumping se chce rozvíjet a překonávat sám sebe

Bungee jumping je adrenalinovým sportem, který provozují lidé po celém světě. A i on má své rekordy. Tím nejzajímavějším je samozřejmě nejvyšší bungee jumping na světě. Kde jej hledat?

Článek

Kde se vzal bungee jumping?

Bungee jumping má podle všeho původ v tradičním rituálu původních obyvatel ostrova Pentecost, který je součástí souostroví Vanuatu v Tichém oceánu. Tento rituál známý jako Naghol (něco jako „zemní skákání“), prováděli domorodí muži jednak proto, aby ukázali svoji odvahu a mužnost, zároveň však rituál směřoval k zajištění úspěšné sklizně. Ze 30 m vysokých dřevěných věží se vrhali do prostoru jen s liánou uvázanou kolem kotníků.

Bungee jumping ve své moderní podobě se zrodil v roce 1979 ve Velké Británii. Skupina dobrodruhů z Oxfordské univerzity, která si říkala Dangerous Sports Club (Klub nebezpečných sportů) uspořádala v dubnu 1979 v Bristolu seskok na elastickém laně z místního mostu. Pokus to byl úspěšný, skokani byli po seskoku sice zatčeni, ale narodil se moderní bungee jumping.

První komerční bungee jumping byl na otevřen Kawarau Bridge v Queenstownu na Novém Zélandu v roce 1988. Od té doby pronikl bungee jumping prakticky do všech koutů světa. Není proto divu, že jeho příznivci mají i touhu posouvat hranice. Třeba tím, že chtějí skákat ze stále větších a větších výšek.

Nejvyšší bungee jumping světa

Dlouhou dobu byl nejvyšším bungee jumpingem světa ten z plošiny na ikonické věži Macao Tower. Ten nabízel a samozřejmě stále nabízí bungee jumping z úctyhodných 233 metrů nad zemí. Možnost skočit si z věže a užít si u toho výhled na moderní město i řeku Pearl River je velkým lákadlem. Na druhou stranu ale ne každému příznivci bungee jumpingu vyhovuje směrový vodící kabel, který musí být použit kvůli tělu věže. Trochu se tím totiž ztrácí pocit volného pádu.

O své prvenství ale Macao Tower nedávno přišla. Nejvyšší bungee jumping se sice přestěhoval, v Číně ale zůstal. Nejvyšší pevná platforma pro bungee jumping se dnes nachází na skleněném mostu v provincii Čang-ťia-ťie a její výška je 260 m. I proto, že je most součástí proskleného komplexu, nabízí naprosto úchvatný výhled na okolní krajinu s divokou řekou 260 metrů pod nohami odvážlivce.

Foto: Pixabay

Skleněný most v provincii Čang-ťia-ťie, na kterém je nejvyšší bungee jumping na světě

Nejvyšší bungee jumping v Evropě

Bungee jumping u přehrady Contra Dam ve Švýcarsku možná znáte a ani si to neuvědomujete. V roce 1995 se totiž objevil v úvodní scéně bondovky Zlaté oko. Na agenta 007 si můžete zahrát i vy. Mimochodem, byl to právě film, který z tohoto místa udělal jumpingovou lokalitu. Velké přehrady tohoto typu jsou impozantní inženýrská díla a možnost skočit si právě v tomto prostředí má také „něco do sebe“. A až budete slavit po úspěšném skoku, tak nezapomeňte, že jedině vodka, Martini, protřepat a nemíchat.

Foto: Pixabay

Zahrajete si na Jamese Bonda?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz