Hlavní obsah

Alfred Naujocks: Muž, který pro Hitlera udělal cokoliv, byl na své činy pyšný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Patřil jednoznačně mezi nejnebezpečnější nacisty Německa. Agent Bezpečnostních služeb Alfred Naujocks se do historie zapsal jako bezohledný esesák, který se nebál vůbec ničeho.

Článek

Nacistický James Bond

Alfred Naujocks se do dějin druhé světové války zapsal jako nacistický James Bond. Narodil se v roce 1911 v Kielu do středně bohaté rodiny. Když se dostával do období puberty, neměl to vůbec jednoduché. Zemi zmítala velmi těžká politická situace, která byla velmi nejistá pro všechny. Severoněmecký přístav, který vlastnil několik velkých loděnic, tvrdě poznamenala porážka císařského Německa ještě v dobách první světové války. Následoval další zlom, který způsobila velká hospodářská krize na přelomu 20. a 30. let. V této době se mezi obyčejnými dělníky začaly objevovat nejen komunistické, tak i nacistické myšlenky. Na to doplatil i dospívající Alfred, kterého jednoho dne zmlátila skupinka vrstevníků kvůli motocyklu jeho otce, na který si z neznalosti přidělal hákový kříž.

Vstup do SS považoval za nejlepší řešení

Po incidentu s motocyklem se definitivně rozhodl, že vstoupí do nacionálněsocialistického tábora. V roce 1931 vstoupil do SS i NSDAP. V době, kdy zemi zmítaly velké nepokoje a masové potyčky, se i on sám rozhodl bránit vlastníma rukama. Pro policii Výmarské republiky se stal velmi známou postavou. Na začátku roku 1934 se Naujocks stal příslušníkem Bezpečnostní služby říšského vedoucího SS. V rámci nacistického zpravodajství prokázal své schopnosti jako profesionální řidič a je tak více než pravděpodobné, že se podílel na vraždách během události zvané „noc dlouhých nožů“ v červnu 1934. Během této noci příslušníci SS na rozkaz Adolfa Hitlera odstranili své hlavní politické protivníky, především z řad SA (Úderné oddíly).

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Alfred Naujocks

Po těchto nacistických významných událostech mu Reinhard Heydrich svěřil na povel zahraniční misi. Někteří bývalí členové NSDAP kritizovali Hitlera za opuštění původních sociálních a dělnických ideálů nacistického hnutí. Po svém odchodu z NSDAP tito disidenti pod vedením Otty Straßera založili opoziční skupinu nazvanou Černá fronta neboli Schwarze Front. Po svém nástupu k moci Hitler tuto organizaci zakázal a její členy nechal téměř neustále pronásledovat nejen na německém území, ale i v exilu. Alfred Naujocko si do Československa přivezl kvůli svému tajnému úkolu i svou milenku Edith Käsbachovou. Ta však o samotném účelu cesty nic netušila a myslela si, že se jedná o společný výlet. Proto také zůstala v šoku, když během jednoho setkání v povltavském hotelu její partner Naujocko zastřelil místního inženýra.

Pro Hitlera udělal cokoliv

Ačkoliv byla jeho mise v Československu neúspěšná, důvěru svého SD šéfa neztratil. Na začátku roku 1939 ho Hitler pověřil, aby domluvil několik dodávek výbušnin pro slovenské separatisty. Události mezi 14. a 15. březnem 1939 prokázaly, že k odtržení Slovenska může dojít i bez použití teroristických metod. Nejslavnější akce pod jeho velením se uskutečnila až 31. srpna 1939. Do tehdejší rozhlasové stanice ve městě Geiwitz vtrhlo komando, které se vydávalo za příslušníky polské armády. Cílem bylo odvysílat ostré protiněmecké prohlášení. Jednalo se ale o skupinu, kterou na Heydrichův pokyn řídil právě Naujocks. Následně pro Hitlera vykonal ještě mnoho dalších úkonů. Například se zúčastnil belgického odboje s bujícím černým trhem. V roce 1944 se však Naujockse dohnalo svědomí a sám se přihlásil americké armádě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz