Hlavní obsah
Lidé a společnost

Siamská dvojčata Eng a Chang Bunkerovi: Za svůj život vydělali mnoho peněz a zplodili 21 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Osud si s námi hraje a nikdo dopředu netuší, k čemu na tomto světě bude předurčen. Dnešní medicína od sebe siamská dvojčata dokáže téměř bez rizika oddělit, v 19. století to bylo něco nemyslitelného.

Článek

Dvojčata Chang a Eng Bunkerovi se narodili v roce 1811 v Siamu. Toto město se nachází na území dnešního Thajska. Dvojčata nepocházela z bohaté rodiny. Tatínek byl obyčejný městský rybář, který se rybolovem živil a na zakázku chytal ryby. Jeho život však neměl dlouhého trvání a ve svých 39 letech zemřel na plané neštovice. Matka byla ženou v domácnosti a po smrti svého manžela se musela o svých 10 dětí starat sama. Největší starostí pro ni byla srostlá dvojčata, která se však snažila vychovávat úplně stejně, jako jejich zdravé sourozence. Nijak je nezvýhodňovala, ale ani neutiskovala.

Osud, nebo náhoda?

V roce 1824 do Siamu přicestoval úspěšný britský obchodník Robert Hunter, který po prvotním setkání s chlapci zůstal v šoku. Něco takového ještě neviděl, a proto se domníval, že se jedná o nějaké vzácné divoké zvíře. Když však s těmito chlapci navázal společné téma, zjistil, že by se z nich dali vychovat úspěšní obchodníci. Jejich matce proto nabídl, že by její syny mohl odvést do světa a rád by je angažoval pro svou cirkusovou show. Jejich matka však zpočátku nesouhlasila a chlapci se do Evropy dostali o pět let později. V té době sourozenci dosáhli plnoletosti a sami o sobě začali rozhodovat. Podle některých legend se traduje, že matka měla své dva syny skrývat před siamským králem, protože ten nařídil jejich usmrcení.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Kniha, která byla na počest těchto bratrů vydána.

V roce 1829 oba bratři přicestovali do Evropy, aby mohli být ve Francii operováni. Tato operace však byla považována za riskantní, a proto jí lékaři nedoporučili. Bratři se proto rozhodli vyhledat obchodníka Huntera, se kterým se po pár měsících setkali. Nakonec přijali příjmení Bunker. Po dohodě se svým kamarádem začali cestovat nejen po Evropě, ale podívali se i do Spojených států, kde byli ukazování jako zrůdný výtvor přírody. Ačkoliv to může v dnešní době připadat kruté a absolutně bezcitné, chlapci svou práci dělali s nadšením. Za svá vystupování dostávali velmi pěkné peníze a mohli se podívat po světě. Po deseti letech společného vystupování si chlapci za našetřené peníze postavili vlastní dům ve Spojených státech, kde se nakonec usadili.

Stali se z nich bohatí farmáři

Poté, co přestali veřejně vystupovat, se rozhodli věnovat se hospodářství a chovat domácí zvířata. Začali zaměstnávat chudé otroky a našli si své nevěsty. Sestry Sarah a Adelaine však život po boku siamských dvojčat neměly jednoduchý. Místní obyvatelé nesouhlasili, aby jejich tatínek dovolil svatbu s „netvory.“ Jejich otec však štěstí svým dcerám neodepřel a jejich sňatek podpořil. Nakonec chlapci s dívkami zplodili dohromady 21 zdravých dětí, dvojčata se nenarodila ani jedné z nich. Obě rodiny nakonec žily velmi spořádaným způsobem, který jednoho dne narušily občanské nepokoje a z toho vznikající válka. Proto se Chang a Eng znovu rozhodli vycestovat, aby svou rodinu finančně zajistili. Během jejich cestování se však jejich životy změnily o 180 stupňů.

Zemřel jeden, odešel i ten druhý

V roce 1870 postihla Changa vážná mozková příhoda, po které navždy zůstal odkázán na pomoc svého bratra. Chang zůstal částečně ochrnutý a nebyl schopen samostatného pohybu. Jeho bratr se o něho poctivě staral, Chang však velmi dobře věděl, že se nikdy neuzdraví. Začal propadat depresi a alkoholu. V lednu roku 1874 Chang zemřel na zápal plic. Jeho bratr to těžce nesl a neuměl si představit, jaký by byl život bez bratra. Proto se rozhodl, že zemře také. Během několika málo hodin ho polil studený pot, jeho kůže se proměnila do bílé barvy, začal mít velké bolesti a o dvě hodiny později zemřel.

Siamští bratři Chang a Eng světu dokázali, jak moc je důležité mít v druhém člověku důvěru a oporu. I přes svůj handicap si šli za svým snem a dokázali, že člověk zvládne i nemožné. Dokázali žít plnohodnotný život zdravého muže, vydělali spoustu peněz a zanechali po sobě 21 krásných a zdravých dětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz