Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hitler neuprchl do Argentiny: dnes již známe kompletní příběh jeho ostatků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Adolf Hitler: jeden z nejhorších zločinců v dějinách skončil velmi neslavně

Konspirační teorie o tom, že Adolf Hitler nezemřel v roce 1945, ale podařilo se mu uprchnout, patří k těm nejoblíbenějším. Přitom však dnes již příběh jeho smrti a osudu ostatků dobře známe.

Článek

Hitlerova smrt a konspirační teorie

Jen stěží může být překvapivé, že se kolem příběhu Adolfa Hitlera rojí tolik konspiračních teorií. Jakožto jeden z nejhorších diktátorů historie a někdo, kdo odstartoval druhou světovou válku v Evropě, bude jeho osoba samozřejmě vždy přitahovat nejrůznější lovce senzací a ty s bujnou fantazií.

Nejen v hlubinách internetu se tak můžeme dočíst, že uprchl v ponorce do Argentiny, že se skrývá na tajné základně v Antarktidě, nebo o tom, že žil či stále žije na tajné nacistické základně na odvrácené straně Měsíce. Pro pobavení jsou tyto konspirace dobré, s realitou ale nemají nic společného. Dnes již jsme schopni velmi podrobně zrekonstruovat jak Hitlerovy poslední okamžiky, tak další osud jeho ostatků.

Smrt Adolfa Hitlera

Začátkem roku 1945 již byla porážka nacistického Německa nevyhnutelná. Na Berlín, stejně jako další německá města, padaly den co den tuny bomb a z východu i ze západu se k němu blížila spojenecká vojska. V lednu se Adolf Hitler, který předtím tak silně a negativně ovlivnil i osud naší země, stáhl do bunkru na zahradě starého říšského kancléřství dokončeného v roce 1944, které se nacházelo na ulici Wilhelmstrasse. Spolu s ním se do bunkru přesunula i jeho milenka Eva Braunová a členové jeho nejužšího okruhu.

Začátkem dubna stálo na hranicích Berlína na 2,5 milionu ruských vojáků a jednotky začaly pomalu postupovat směrem do centra města. O dva týdny později se již bojovalo doslova několik stovek metrů od bunkru. V noci z 28. na 29. dubna se Hitler zavolal svoji sekretářku, aby jí nadiktoval svou poslední vůli. Následně se v bunkru, konkrétně v jeho mapové místnosti, odehrál svatební obřad. Hitler si vzal Evu Braunovou za přítomnosti vedoucího své kanceláře Martina Bormanna, ministra propagandy Goebbelse, jeho ženy Magdy a několika dalších jeho podřízených. Po svatbě proběhla krátká oslava, na které Hitler asi poprvé otevřeně řekl, že válka je pro Německo prohraná, ale že on sám se nikdy nedá Rusy zajmout.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Adolf Hitler dne 20. dubna 1945, několik dní předtím, než spáchal sebevraždu

Ráno 29. dubna byla v bunkru přijata zpráva o popravě Hitlerova spojence, italského diktátora Mussoliniho a jeho milenky rukama italských partyzánů. To velmi pravděpodobně přispělo k tomu, že Hitler se pevně rozhodl pro sebevraždu, aby jej nepotkal stejný osud. Během dne začal Hitler organizovat svůj definitivní „odchod ze scény“. Jeho osobní strážci zničili všechny jeho osobní dokumenty a lékaři dostali rozkaz otrávit psy Hitlera a Evy Braunové.

Ráno 30. dubna se již bojovalo opravdu na dohled od bunkru, kde byla bitva dobře slyšitelná. Během dne se ještě Hitler a Braunová sešli se svými podřízenými s tím, že zde padla věta „je po všem, sbohem“. Hitler a Braunová se poté odebrali do svého pokoje, kde spáchali sebevraždu. Eva Braunová spolkla kapsli s jedem a Adolf Hitler pravděpodobně zkombinoval jedovou kapsli se zastřelením.

Co se stalo s těly?

Stejně jako díky křížovým výslechům osob z Hitlerova okruhu získali zpravodajci východních i západních služeb podrobný obrázek o tom, jaké byly poslední dny a hodiny Adolfa Hitlera, věděli dobře i o tom, co následovalo. Hitlerovi podřízení splnili jeho rozkaz a těla jeho i Braunové za přítomnosti Goebbelse a Bormanna spálili v kráteru po dělostřeleckém granátu, tam také částečně ohořelá těla do mělkého hrobu pohřbili.

Když se do prostoru bunkru dostali vojáci Rudé armády a zjistili, že se pravděpodobně jedná o Hitlera a Braunovou, obě těla exhumovali. I když zprvu Sověti informovali o nálezu těl, posléze se snažili naopak rozšiřovat informace o tom, že Hitlerovi pomohli západní Spojenci uprchnout. Tato dezinformační kampaň ale nikdy nebyla příliš úspěšná, západní tajné služby už v té době dobře věděly, že ostatky jsou v držení Sovětů.

Hitler a Braunová byli posléze pohřbeni v Magdeburgu na sovětské základně v tehdejší východní části Německa. V roce 1970 byly ostatky po dohodě šéfa KGB Andropova s tehdejším politbyrem opět exhumovány, definitivně spáleny a popel byl vysypán do Labe. Výjimku tvořily dva malé fragmenty těla Adolfa Hitlera: kus čelisti s několika zuby a část lebky. Tyto fragmenty byly převezeny do Moskvy.

Foto: Bundesarchiv,CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>,Wikimedia Commons

Zničený Hitlerův bunkr v roce 1947

V roce 2000 byly poslední části těla Adolfa Hitlera dokonce přístupné veřejnosti na speciální výstavě. Konspirační teorie si ale žily svým životem. Alespoň pro ty, kdo berou v potaz fakta, skončilo období poslední drobné nejistoty v roce 2018. V té době byl totiž v odborném časopise European Journal of Internal Medicine publikován výsledek podrobného zkoumání těchto ostatků západními odborníky, kterým to ruské úřady po dlouhé řadě žádostí konečně umožnily.

Studie jednoznačně potvrzuje, že se jedná o části těla Adolfa Hitlera. Tento závěr je založen na porovnání jeho starých dentálních záznamů s částí čelisti i na porovnání fragmentu lebky s rentgenem, který si nechal Hitler dělat v roce 1944. Na zubech byly nalezeny stopy po chemické reakci s kyanidem z jedové kapsle a lebka zase obsahovala průstřel odpovídající sebevraždě.

Závěr

V tuto chvíli již opravdu můžeme odložit všechny konspirační teorie k ledu, Adolf Hitler neuprchl do Argentiny ani na Měsíc a skutečně spáchal sebevraždu ve svém bunkru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz