Hlavní obsah
Jídlo a pití

Oblíbená jídla našich prezidentů odráží změny naší kuchyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Čapek, Public domain, via Wikimedia Commons

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk

Česká kuchyně je pojem poměrně nestálý a v průběhu času se jeho význam mění. Rozhodně ale neznamená, že Češi nic jiného nejedí. Dokládá to typický jídelníček prezidentů od Masaryka po Pavla.

Článek

Tomáš Garrigue Masaryk

První československý prezident žil život, který byl podobnou měrou rozdělen mezi 19. a 20. století. Jednalo se o dobu překotných společenských změn, které se odrážely i v gastronomii. Zvláště na svoji dobu byl Masaryk poněkud netypickým strávníkem. Jeho přístup ke stravování lze označit jako vizionářský ve smyslu zdravého stravování.

Prezident osvoboditel razil názor, že lidé se nemají přejídat a také to nikdy nepřeháněl s masem. Ne snad, že by koketoval s vegetariánstvím, ale přednost dával rybám nebo moučným sladkým jídlům. Ta sice se zdravou stravou příliš dohromady nejdou, ale Masaryk se ale ani jimi nikdy nepřejídal. Navíc šlo v jeho době o prakticky nejtypičtější jídla. A co konkrétně měl Masaryk nejraději? Potrpěl si na buchty, švestkové knedlíky z bramborového těsta a rád měl také bramboračku.

Edvard Beneš

Na rozdíl od svého předchůdce nebyl Edvard Beneš takovým milovníkem sladkého jídla. S Masarykem sdílel lásku k bramboračce a mezi jeho oblíbená jídla patřily také halušky. Stále ještě žil ale v době, kdy se sladké podávalo opravdu často. I on si proto často vychutnal palačinky s moučkovým cukrem nebo nudle s tvarohem.

V průběhu svého života Edvard Beneš vyzkoušel nespočet různých jídel zahraničních kuchyní. Jako diplomat, ministr zahraničí i prezident strávil v cizině velkou část svého života. Současně mu však zůstala zkušenost dětství a mládí, které strávil ve velmi skromných poměrech. Typickou večeří pro něj byl v dětství suchý chléb s bílou kávou. I když se později stravoval na nejrůznějších recepcích a státních návštěvách na nejvyšší úrovni, přirozeně tíhnul k jednoduchým a českým jídlům.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Edvard Beneš

Emil Hácha

Emil Hácha je tragickou postavou českých dějin a vzhledem k jeho osudu nejsou logicky ani jeho gastronomické preference prozkoumány tak dobře, jako u většiny ostatních prezidentů. Koneckonců, prezidentem Československa byl ve skutečnosti jen něco málo přes tři měsíce. Jeho následné působení v roli státního prezidenta Protektorátu je jiná, a ještě smutnější kapitola. O Háchovi je známo alespoň to, že často a rád navštěvoval oblíbené pražské lahůdkářství známé jako Lippertovo. Sortiment tohoto podniku byl jeho zamilovaný.

Klement Gottwald

Pokud vezmeme v potaz konec Klementa Gottwalda, asi nebudeme daleko od pravdy, když s nadsázkou řekneme, že jeho nejoblíbenějším jídlem byl alkohol. V době svého úřadování ve funkci prezidenta si potrpěl na svíčkovou a stejně jako jeho žena Marta měl rád i knedlo, vepřo, zelo. V mládí byly potom jeho oblíbeným jídlem bramborové placky.

Antonín Zápotocký

Antonín Zápotocký se stejně jako ostatní komunističtí prezidenti rád označoval za prezidenta lidového. Je otázkou, co má tento pojem vlastně naznačovat. V případě Antonína Zápotockého je možné alespoň říct, že se stravoval stejně jako většina tehdejších dělníků někde v továrních kantýnách. Miloval totiž párky, tlačenku a buřty s cibulí. Na rozdíl od většiny dalších prezidentů však také sám rád vařil a zavařoval ovoce nebo zeleninu.

Antonín Novotný

Prezident Novotný je dalším z těch, o jejichž oblíbených jídlech se toho mnoho neví. Zmiňována je pouze jeho obliba typického francouzského jídla, kterým je kuře á la marengo. Jde se o kuře v rajčatové omáčce s žampiony, olivami a s přídavkem vína či koňaku. Ve Francii se traduje, že se jednalo také o oblíbené jídlo samotného Napoleona.

Ludvík Svoboda

Jakožto voják byl Ludvík Svoboda spíše asketický a jídlo nepředstavovalo v jeho životě nikterak významnou kapitolu. Nevíme proto, jaké měl oblíbené jídlo, zdali vůbec nějaké. Na recepcích pro vysoké důstojníky Rudé armády nebo večeřích s jejími nejvyššími představiteli si jistě do syta užil ruských specialit, o tom, jak moc mu chutnaly, toho ale mnoho nevíme.

Gustáv Husák

Věznění, které prožil v padesátých letech, se podepsalo na jeho zdraví a tomu musel přizpůsobit svůj jídelníček. To však neznamená, že by se snad stravoval příliš zdravě. Je otázkou, nakolik jde dovážení vody z islandských ledovců s představou lidového prezidenta. Ale jak jsme již zmínili, těžko říct, co ona „lidovost“ vlastně znamená. Každopádně ve velkém konzumoval také olej z tresčích jater a jeho typickým obědem i večeří byl… párek s rohlíkem. Po něm vždy následovala káva a nezbytná cigareta.

Foto: Peter Zelizňák, Public domain, via Wikimedia Commons

Ludvík Svoboda a Gustáv Husák

Václav Havel

První polistopadový prezident byl gurmán i zdatný kuchař. Jeho návštěvy oceňovaly guláš nebo kuře kung-pao. Ze sladkých pokrmů měl rád např. rohlíčky s ořechy nebo mákem. Nelze také nezmínit polévky. Hovězí vývar měl Václav Havel tak rád, že se z něj stalo oficiální jídlo pravidelných porad prezidenta s jeho týmem.

Václav Havel v žádném případě neodmítal ani typická „hospodská jídla“. Na úsměvnou historku vzpomínal jeho poradce Ladislav Špaček: prezidentská kolona měla při cestě zpoždění a bylo třeba někde se rychle najíst. Václav Havel nařídil zastavit u nejbližší venkovské hospody, kde si vychutnal postarší nakládaný hermelín, zatímco o Ladislava Špačka, známého guru etikety, se pokoušely mrákoty. U Václava Havla také známe jídlo, které v oblibě rozhodně neměl. Byly to těstoviny. K nim získal odpor ve vězení, kde byly až příliš často.

Foto: Ben Skála, CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons

Václav Havel

Václav Klaus

Václav Klaus byl známý jako sportovec a preferoval zdravou stravu. Je proto zajímavé, že rázně odmítal salát, v jednom z rozhovorů jej dokonce označil za „anti-jídlo“. Klausovo hodnocení potravin bylo obecně velmi svérázné, neboť často dělil jídla na levicová a pravicová. Vzhledem k jeho politické situaci lze přepokládat, že vepřový řízek, který označoval jako „pravicový“, patřil k jeho oblíbeným. Je otázkou, zda „levicový kuřecí řízek“ skutečně tak striktně odmítá.

Miloš Zeman

Miloš Zeman byl a je známý svým téměř programovým odmítáním zdravé stravy. Známý je jeho výrok o tom, že zeleninu jí pouze přefiltrovanou přes prase. Tomu odpovídá i výčet jeho oblíbených jídel, mezi která patří jitrnice či jelita. Jako své vůbec nejoblíbenější jídlo pak uvádí brambory na loupačku zalité máslem.

Petr Pavel

Mezi oblíbená jídla současného prezidenta patří těstoviny a zelňačka s klobásou, ovšem v trochu netradiční variantě podle první dámy Evy Pavlové. Patří do ní totiž také škvarky a sušené švestky. O Petru Pavlovi je také známo, že nepohrdne kvalitním burgerem se sklenicí piva.

Ladislav Špaček, Deset let s Václavem Havlem, vyd. Mladá fronta, 2012

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz