Hlavní obsah
Zdraví

Někteří s vnímáním jeho tlukotu usínají, jiní se připravují na bezesnou noc. Když udeří palpitace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Srdce je důležitý orgán, který pohání krev po celém tělo. Díky němu se okysličená krev dostává do potřebných míst. Bez jeho tlukotu by to nešlo. Ovšem, někomu tlukot může vadit, zvlášť ten enormně vnímaný při usínání.

Článek

Srdce jako pumpa

Orgán, který pracuje neustále 24 hodin, 7 dní v týdnu, 365 dní a nezastaví se. Skládá se z pravé a levé síně, stejně tak z pravé a levé komory. Jednotku tvoří vždy komora a síň. Pravá síň s komorou tvoří plicní oběh, zatímco levá síň s komorou tvoří oběh systémový. Velikostně si srdce můžeme představit jako sevřenou pěst. Za jednu minutu udělá asi 80 úderů. Komory a síně se neustále stahují a uvolňují. Srdce je tak neustále v provozu.

Se srdcem je spojený také nervový centrální systém, na jehož funkci není srdce sice úplně závislé, ale může jím být ovlivněno – asi každý zažil zběsilé bušení srdce, když se jednalo o napínavý okamžik, pocit úzkosti, nebo když měl člověk z něčeho radost.

Foto: brgfx, www.freepik.com

Srdce

Jde se spát.. nebo ne?

Máte za sebou náročný den, jste fyzicky unavení a těšíte se do postele. Šup do peřin, zavrtat se do pelíšku a vzhůru do říše snů. Ale ono to tak jednoduché není. Nebo alespoň pro někoho ne. Pokud pominu fakt, že si někteří z nás notně k probdělé noci přispějeme tím, že pijeme nápoje s kofeinem (typicky milovníci Coca Coly), tak i bez kofeinových nápojů může někomu srdce silně bušit, jen co ulehne.

Některým tlukot vlastního srdce nevadí, vnímají jej, ale zvykli si, takže nemají problém se spánkem. Jiní tlukot srdce také vnímají, ale je jim natolik nepříjemný, že neusnou, ani kdyby chtěli. Můžou se převracet ze strany na strany, hýbat rukama, cokoliv, jakýkoliv pokus o zklidnění jenom víc zhorší situaci.

Foto: sweetlouise, www.pixabay.com

Úzkost

Když hodně buší srdce, může to člověk vnímat jako palpitaci, což je právě ono nenáviděné uvědomované si zvýšení srdečního rytmu. Nutno podotknout, že samotná palpitace není nebezpečná, jen je opravdu hodně nepříjemná. Pokud člověk zažije palpitaci po fyzické zátěži, nemusí to řešit, to je naprosto přirozená věc. Ovšem, pokud jsou palpitace zaznamenány v klidovém režimu, to už je jiná. Člověk by neměl takovou situaci podceňovat a radši by se měl odebrat k lékaři, aby se ujistil, že daná palpitace nesouvisí s poruchou srdečního rytmu.

Lékař většinou při takových problém zašle pacienta na kardiologii, kde je pacientovi nasazen Holter, popř. i tlakoměr. Tlak je v průběhu dne měřen, Holter zaznamenává aktivitu. Je nutné, aby člověk během daného dne prováděl ty samé situace, jaké provádí obvykle, aby nasazení Holteru bylo smysluplné.

Foto: Jason7825, 3.0 Unported , 2.5 Generic , 2.0 Generic a 1.0 Generic

Holter

Jak s tlukotem srdce bojovat bez léků

Každému nezabere to, co zabírá ostatním, můžete ale vyzkoušet následující tipy. Po stránce přírody a jejích darů můžete zkusit kardamom, levanduli, mateřídoušku, meduňku, řebříček a kozlík. Tyto bylinky pomáhají od stresu a úzkostí, což může palpitace spouštět. Kromě bylinek lze také zadržet dech, vypít studený nápoj, nebo si jemně promnout krkavici.

Anketa

Máte zkušenost s palpitacemi, popř. problémům se spánkem kvůli výraznému bušení srdce?
Ano, mám, užívám na to léky.
0 %
Ano, mám, snažím se to zvládnout bez léků.
0 %
Ne, s tímhle naštěstí žádné zkušenosti nemám.
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Co vám pomáhá na palpitace, pokud jimi trpíte? Máte osvědčenou radu, jak si s nimi poradit?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bušení srdce

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz