Hlavní obsah
Zdraví

Nemůžete se hýbat, svaly tuhnou, máte křeče, téměř nechodíte. Takový je syndrom ztuhlé osoby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: skladování, www.freepik.com

V angličtině Stiff Person Syndrome, který byl např. diagnostikován kanadské zpěvačce Celine Dion. Nemoc, která omezí vaši pohyblivost. Nemoc, kterou mají 1-2 lidé z milionu.

Článek

Ve světě slavných

Vzácná nemoc, která si nevybírá a může postihnout kohokoliv. Ať už celebritu, nebo ,,běžného smrtelníka“. Postihuje častěji ženy, může se projevit kdykoliv, nejčastěji ale ve věku 40 let.

Trochu historie

Tento syndrom byl poprvé popsán v roce 1956 Frederickem Moerschem a Henrym Woltmanem. V té době byla nemoc pojmenována jako „syndrom ztuhlého muže“. Pomocí přístroje, který byl využíván k diagnostice problémů nervosvalové oblasti, zaznamenali vůlí nevyvolané svalové pohyby. Nemoc byla nejprve odmítnuta s tím, že jde o psychosomatický problém. Později však již byla upřesněna kritéria pro diagnózu této nemoci. Rokem 1991 byl název nemoci pozměněn na „syndrom ztuhlého člověka“.

Projevy nemoci

Projevy této nemoci jsou různé, hlavně se u postiženého jedince mohou projevit hned, ale i třeba až za několik let. Nejprve tuhnou a roztáhnou se břišní svaly, následně se přidá bolest. Postupně ztuhnou svaly na nohou a je problém s nimi hýbat. Člověk je shrbený, tuhnou svaly na celém těle. K tomu se mohou přidat i křeče ve svalech, které mohou trvat jen chvíli, ale i několik minut až hodin. Kromě toho může být člověk také více citlivý na hluk. Také může napadnout hlasivky, což se stalo právě i zmíněné Celine Dion, která musela přerušit svá turné a bojuje s nemocí, jak jen to jde. Nemoc může být člověku diagnostikována i s další nemocí, často se jedná o diabetes 1. typu, nebo rakovinu.

Příčina nemoci

Stoprocentní příčinu nemoci nelze konkretizovat, jelikož jde o vzácnou nemoc a vědci si nejsou úplně jistí. Podporují ale teorii, že jde o autoimunitní poruchu, při které jsou imunitním systémem napadány a likvidovány zdravé buňky v těle. Pacienti s touto nemocí mají v těle produkovány protilátky, které napadají enzym, jenž je významný pro tvorbu neurotransmiteru, který je nápomocný při kontrole svalových pohybů.

Diagnostika nemoci

Protože má nemoc podobné příznaky jako některé častější nemoci jako např. Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza a další, je nutné tyto nemoci vyloučit. Mohou se provést odběry krve, lumbální punkce, anebo elektromyografie, aby se zjistilo, zda v těle pacienta jsou produkovány výše zmíněné protilátky. Cca 80 % pacientů s touto nemocí uvedené protilátky má. Pomocí elektromyografie se také kontroluje motorická aktivita.

Léčba

Z nemoci člověka nelze vyléčit, lze ale zmírnit její projevy. Pomocí léků lze zmírnit svalové křeče, záchvaty a bolest. Kromě nich může pacient také využít možnost masáží, vodní léčby, fyzioterapie, akupunktury a dalších možností, které lékař nabídne.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz