Hlavní obsah

Hřibovité houby pořád rostou. Mráz ale mění jedlé houby v toxické

Foto: Pixabay.com

Sice ojediněle, ale v lese lze pořád narazit na hřibovité houby. Když ale projdou mrazem, nejsou zdraví prospěšné, podobně jako zkažené maso. Nepomůže je ani okrájet.

Článek

Přestože udeřily první mrazíky, v lese pořád můžete najít houby. Hřiby, kozáky nebo třeba klouzky. Při jejich sběru je ale třeba být opatrný. Zásadním faktorem je totiž právě počasí. Zatímco na horách a v podhůří již raději hřibovité vůbec nesbírejte, v nížinách může být tepleji. Také určitě nesbírejte plodnice na otevřeném prostranství a u vody, ale vždy pod stromy, kde se drží teplota přeci jen výš. Jakmile totiž houby projdou mrazem, je většina z nich ke konzumaci nevhodná.

Jak poznat přemrzlou houbu?

Než vyrazíte na svá oblíbená houbařská místa, sledujte pár dní předpověď počasí. Pokud se teploty přiblíží nule, měli byste si rovnou naplánovat jiný program, protože nalezené houby nebudou k jídlu. Mohou ale přijít i lokální mrazíky, proto je dobré vědět, podle jakých znaků poznáte přemrzlou houbu.

Taková houba je jiná již od pohledu. Mráz způsobí, že voda obsažená v houbě zmrzne na krystalky, které vniknou do buněk plodnice a nevratně je poškodí. Buňky začnou odumírat a začne v nich vznikat rozkladný proces – odumřelé buňky jsou ideálním útočištěm pro mikroorganismy a plísně, kterým poskytují ideální podmínky k rozmnožování. „Přemrznutím houby také dochází k rozkladu bílkovin a zkonzumovat takové houby je to samé, jako byste pozřeli zkažené maso,“ uvedla pro server iDnes mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Houba přešlá mrazem proto ztrácí svoji pevnost, je taková uvadlá a rozměklá. Její okraje jsou podivně svraštělé a nahnilé. Plodnice mění barvu, jakoby vybledne a zešedne. Pokud takovou houbu vložíte do košíku, mělo by vás zarazit její stav po rozkrojení. Nebude držet tvar, bude se rozpadat a bude vodnatá. Ani její chuť a vůně nebude zrovna typicky houbová, naopak můžete ucítit i hnilobu.

Jednou přemrzlá houba je ještě dobrá, pokud je pevná a voní
Šumavská houbička

Pokud vás neodradí stav plodnice a pokusíte se z nich něco uvařit, nepochutnáte si. Toxické látky z houby vás pravděpodobně nezabijí, ale mohou se objevit bolesti břicha, zvracení a průjmy. Tyto potíže mohou trvat i několik dní, v případě, že by se stav zhoršoval raději vyhledejte lékaře.

Není mráz jako mráz

Jestli jste se zalekli, že podobný problém se může objevit i v mrazáku, je třeba si říct, že správné mražení hub má svá pravidla. Před uložením do mikrotenového sáčku nebo vhodné nádoby nakrájejte plodnice na menší kousky a krátce je povařte nebo orestujte. Nechte vychladnout (případně rychle zchlaďte) a uložte do mrazáku.

Po vyjmutí je třeba hned zpracovat, klidně ještě ve zmrzlém stavu a rozhodně je znovu nezamrazovat. Houby vydrží v mrazáku nejméně 6–12 měsíců, při dobrém uskladnění vydrží i déle, ale mohou pozvolna ztrácet aroma.

Houbařit se ale dá i v zimě. Co sbírat a kde si povíme příště.

Foto: pexes.com

pexels-koolshooters-6495326

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz