Hlavní obsah

Chcete víc peněz? Říct si o ně má svoje pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Cytonn Photography on Unsplash

„Šéfe, já bych chtěl přidat.“ "No dobře, tak přidej!" Pokud nechcete, aby váš rozhovor o zvýšení platu dopadl podobně, je lepší se na něj připravit. Přečtěte si následující tipy a zvyšte svoje šance.

Článek

Ve světě práce je umění vyjednávání klíčovým nástrojem, který může ovlivnit váš profesní rozvoj a finanční příjmy. Zejména při jednáních o platových podmínkách je důležité mít jasný plán a strategii, jinak si může člověk sám pod sebou podříznout větev. Zde je několik tipů, jak si říct o vyšší plat s úspěchem:

1. Připravte se

Předtím než se pustíte do vyjednávání, pečlivě zvažte svou pozici a hodnotu, kterou přinášíte do firmy. Udělejte si domácí úkol a zjistěte, kolik si podobní pracovníci ve vašem odvětví a na vaší úrovni za práci obvykle vydělají. Rovnou se můžete podívat po alternativách, kdyby v současné práci nepřistoupili na vaše podmínky.

2. Zvažte celkový obraz

Neomezujte se jen na čísla. Mějte na paměti i další faktory, jako jsou nefinanční benefity, možnosti růstu, pracovní podmínky a flexibilita. Může se stát, že vám firma nebude ochotna nabídnout vyšší plat, ale bude ochotna jinak přizpůsobit vaše pracovní podmínky (víc dovolené, flexibilní pracovní doba, home office, stravenky…).

3. Trénujte

Ano, může to znít šíleně, ale vyzkoušejte si rozhovor s nadřízeným předem. Alespoň sami v hlavě, ale lépe s nějakým dalším člověkem (nebo jako dvojroli před zrcadlem). Promyslete si různé reakce, argumenty a možnosti průběhu rozhovoru. Zvýší to vaši sebejistotu a rozšíří možnosti vyjednávání.

4. Najděte vhodný okamžik

Vyjednávání o platu není vždy nejlepší probírat během pracovního dne. Zvažte možnosti, kdy se s vaším nadřízeným můžete setkat neformálně a ve vhodný čas a mluvit o vašich cílech a potřebách. Může být výhodné domluvit si schůzku předem, abyste v časovém tlaku nebyli nuceni k unáhleným rozhodnutím.

5. Komunikujte jasně a odůvodněně

Při vyjednávání o vyšším platu buďte konkrétní a zdůvodněte svou žádost fakty a dosaženými výsledky. Použijte data a údaje k podpoře svého argumentu o vaší hodnotě. „Chci víc“ samo o sobě není argument, na který by nadřízený chtěl slyšet.

6. Buďte flexibilní

Budete-li jednat o vyšším platu, buďte otevření i jiným možnostem kompenzace, jako jsou bonusy, akcie ve firmě nebo další benefity. Buďte připraveni na to, že vaše žádost nemusí být plně uspokojena, a buďte ochotni prozkoumat různé varianty. Promyslete si předem, jaké minimum budete ochotni přijmout a co uděláte, pokud nedostanete ani to minimum.

7. Buďte trpěliví

Vyjednávání může zabrat čas a vyžaduje trpělivost. Nezoufejte, pokud se věci nerozvíjejí tak rychle, jak byste si přáli. Pokud je vaše žádost o vyšší plat odmítnuta, zjistěte si důvody a požádejte o konkrétní zpětnou vazbu, co byste mohli udělat lépe.

Vyjednávání o vyšším platu je dovednost, která se dá naučit a zdokonalit. S pečlivou přípravou, jasnou komunikací a trpělivostí můžete zvýšit svou šanci na úspěch a dosáhnout finančních cílů ve své profesní kariéře. Buďte odvážní a věřte ve svou hodnotu! Současný trh práce vám hraje do karet.

Bojíte se, že při rozhovoru budete ve stresu a ztratíte řeč? Vyzkoušejte dechová cvičení z tohoto článku.

Přečtěte si o emoční inteligenci a zvyšte svoje šance na lepší práci a vztahy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz