Hlavní obsah
Zdraví

Jak drahé je psychické zdraví v České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Enric Moreu on Unsplash

Psychické zdraví je nezbytnou součástí našeho celkového blaha a má přímý vliv na naše fyzické zdraví. Hodinové sazby za psychoterapii se však zdají neuvěřitelné a pojišťovny hlásí plno. Nebo ne?

Článek

Psychické zdraví je nezbytnou součástí našeho celkového blaha a má přímý vliv na naše fyzické zdraví. Je to stav, kdy je člověk schopen zvládat běžné životní potíže, realizovat svůj potenciál, učit se, pracovat, mít uspokojivé vztahy… Zanedbání psychické pohody může vést k řadě fyzických problémů, včetně kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a obezity.

Dostupnost a cena psychoterapie

Přestože je psychické zdraví klíčové, přístup k psychoterapeutickým službám může být omezený a finančně náročný. Za psychoterapii na přímou platbu můžete zaplatit 2500 kč (i více) za jednu konzultaci, záleží na lokalitě a psychoterapeutovi. Běžné ceny se pohybují v rozmezí 800-1500 kč. Nutno podotknout, že je dobré nepočítat s tím, že by stačila jednorázová konzultace.

Na lokalitě závisí nejen cena, ale i dostupnost odborné péče. Ve velkých městech je situace lepší, v některých krajích ale i tak nestačí na celkovou poptávku. Nejhůře je na tom Karlovarský kraj. Situaci paradoxně pomohla pandemie COVIDu, která přispěla k výraznému rozvoji online psychoterapie.

Pozor na psychošmejdy

Narazit můžete i na pseudoodborníky, šarlatány a „psychošmejdy“, kteří se nezdráhají dané situace a neštěstí druhých využít. Nestydí si účtovat i desítky tisíc korun. Někdy za dlouhodobou neefektivní léčbu, jindy za několikadenní kurzy nebo intenzivní vymývání mozků. Někdy s pocitem, že dělají dobrou práci, jindy si prostě chtějí vydělat.

Jak jim nenaletět? Hledejte členství v profesních organizacích jako Česká asociace pro psychoterapii nebo Česká lékařská společnost a psychoterapeutický výcvik akreditovaný těmito organizacemi. Pozor si dejte na falešné sliby o rychlosti a efektivitě práce, protože ta nejde slíbit předem. I odborník ji může jen odhadovat. Dobrý psychoterapeut s vámi bude o výsledcích a změnách mluvit, bude chtít zpětnou vazbu na svoji práci a v lepším případě bude oboje i měřit pomocí dotazníků. Pokud do cca 5 setkání nebude situace lepší, měl by vám pomoci hledat jiné možnosti léčby.

Podpora zdravotních pojišťoven v ČR

V České republice dlouhodobě existuje možnost pojišťovnami plně hrazené psychoterapie. Ta je však z pochopitelných důvodů kapacitně velmi vytížená.

Počínaje pandemií COVID-19, některé zdravotní pojišťovny zavnímaly výrazné zhoršení psychického stavu obyvatelstva a dopady pandemie na fyzické zdraví. Ve spolupráci s Českou asociací pro psychoterapii si spočítaly, že dopady na fyzické zdraví, následné zvýšené náklady a snížené příjmy se jim nevyplatí, a zahájily experiment s finanční podporou psychoterapie. Tyto pojišťovny nyní částečně hradí náklady klientům po návštěvě soukromého psychoterapeuta.

Experiment se dařil natolik, že původní pojišťovny s finanční podporou pokračují i nadále a přidávají se k nim další. Aktuální seznam a další informace naleznete na stránce České asociace pro psychoterapii na https://czap.cz/spoluprace-zp

O vlivu stresu na naše zdraví si můžete přečíst tento článek.

O psychosomatice, tedy propojení psychického a fyzického zdraví, si můžete přečíst tento článek.

Na svojí životní spokojenosti můžeme pracovat i sami díky aktivitám z tohoto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz