Hlavní obsah
Seberozvoj

Může vás pomalu zabíjet nebo vás mnoho naučit: Stres každý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Yogendra Singh on Unsplash

Těžko bychom hledali člověka, který nikdy nezažil stres. Stres je přirozenou součástí života, tak přirozenou, jako je dýchání; všimneme si ho, jen když už o něco jde. A život bez něj nemůže fungovat.

Článek

Když se zadýcháme, často je to spojené s fyzickým stresem. Ale sportovat a zadýchat se je přece zdravé, řeknete si; a máte pravdu.

Zadýcháme se tedy u větších fyzických výkonů, dýcháme ale i u běžného pohybu, dýcháme dokonce i když nic neděláme a spíme. Vyměňte slovo dýchání za působení stresu a jsme u jádra pudla. Fyzická zátěž, psychická zátěž, bakteriální a virová, fyzikální, chemická, intelektuální, emoční, vztahová… Zkrátka kdybychom chtěli stres ze života odstranit, museli bychom odstranit celý život a umřít. Stres jakoby byl podmínkou života.

Nicméně jde o to, jaký to je stres, jak si s ním umíme poradit a jak dlouho trvá. Krátkodobý stres nás může nakopnout, aktivovat všechny naše mentální i tělesné schopnosti, zvyšovat výkon, zkrátka přinutit nás žít naplno. Naopak, dlouhodobý chronický stres může vysávat všechny fyzické a duševní síly, oslabit nebo úplně zlomit naše zdraví. Chronický stres může způsobit potíže jako jsou např.: snížená imunita, kardiovaskulární a gastrointestinální onemocnění, samozřejmě celá řada psychických obtíží a tak dál.

Můžeme také rozlišovat mezi tzv. eustresem a distresem. Eustres je zátěž, kterou vnímáme pozitivně; jako když sledujeme horrory nebo jedeme na horské dráze. Distres je naopak ten nepříjemný stav, kdy se cítíme ohroženi.

Záleží rovněž na tom, před jak velkou výzvou stojíme. Moc malá nás ani nevytáhne z postele, může nás nudit a uspat nás na vavřínech. Když nebudeme čelit výzvám, zakrníme a zlenivíme. Na druhou stranu moc velká výzva nás může srazit na kolena s pocitem bezmoci ještě předtím, než se pustíme do práce, může nás děsit a demotivovat. Můžeme selhat, zranit se, můžeme získat pocit, že nemá cenu se snažit. Nebo se můžeme díky přiměřeně velkým výzvám a stresu naučit nové věci, způsoby řešení a pohledy na život. I když je to pro nás náročné, zpětně to často oceníme. Když totiž zažíváme přiměřený stres a řešíme přiměřeně náročnou situaci, jako bychom ožívali.

Na to, abychom mohli zvládat všechny výzvy života a učit se z nich, potřebujeme mít dostatek síly a podpory. Často si poradíme sami, někdy si vystačíme s rodinou a přáteli a někdy se musíme obrátit na odborníka. To pak může být na nějakou dobu náš průvodce, díky kterému se pak na naší cestě životem neztratíme, ale posuneme dál. I malá a krátkodobá pomoc může ohrožující stres změnit v cennou životní zkušenost.

Nezapomínejme přitom, že tak jako pro každé učení je nezbytný spánek, je obecně pro překonávání stresu nezbytný odpočinek. Předepište sami sobě aktivní i pasivní odpočinek, jako kdyby vám ho předepsal lékař. Tak, jako se staráme o své auto, i my potřebujeme péči, abychom zvládali dlouhé cesty. Tak jako naše telefony potřebují dobíjet baterii, i my potřebujeme obnovovat své síly.

Spánek je pro obnovu energie klíčový. Přečtěte si článek s tipy pro lepší spánek.

Jak rychle zmírnit stres v každé situaci? Přečtěte si článek o dechových cvičeních.

Dlouhodobý stres bez možnosti změny a další faktory mohou vést až k syndromu vyhoření. Abyste ho včas rozpoznali, přečtěte si o něm článek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz