Hlavní obsah

Chcete být v životě spokojenější? Dá se to natrénovat, říkají psychologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by bruce mars on Unsplash

Co kdyby byly životní spokojenost a pozitivní myšlení jako svaly, které se dají cvičit a posilovat? Vyzkoušejte sami na sobě některá z následujících cvičení a rozhodněte se sami.

Článek

Cvičení spokojenosti, vyvinuté Martinem Seligmanem a dalšími psychology a psychoterapeuty, představují klíčové intervence v rámci pozitivní psychologie. Tato cvičení jsou navržena tak, aby posílila pozitivní emocionální stavy a přispěla k celkovému pocitu spokojenosti.

Deník vděčnosti

Jedním z nejznámějších cvičení je deník vděčnosti. Jedinec si každý den zapisuje několik věcí, za které je vděčný. Tímto způsobem se zaměřuje na pozitivní aspekty svého života a udržuje si perspektivu vděčnosti. Pravidelné a dlouhodobé psaní do deníku vděčnosti může vést k posílení pozitivního vnímání života a poukázat nám na to, z čeho v životě čerpáme radost a energii.

Plánování

Když už jsme se ohlédli za uplynulým dnem a připomněli si pozitivní zážitky, co si pojistit další takové na další dny? Je velmi důležité si plánovat, na co se můžeme těšit. Ať už s výhledem na zítřejší den nebo v horizontu několika let, ať už jde o kávu s kamarádkou nebo výlet do Himalájí, má pro nás velký význam vidět v budoucnosti něco příjemného.

Být tady a teď

Jedná se o techniky zaměřené na uvědomování si přítomného okamžiku a přijetí vlastních myšlenek a emocí. Dokážete si představit, jak může být příjemné chvíli nepřemýšlet nad tím, co ještě musíme stihnout, nevzpomínat na všechna trápení a křivdy minulosti, ale chvíli jen tak být tady a teď? Přítomný okamžik může přinášet spoustu drobných radostí, ať už je to slunce na tváři, výhled z okna nebo chuť oběda, který právě jíte.

Dechová cvičení

Jedná se o základní a jednoduché způsoby dýchání, které nám pomohou ve zvládání náročných situací a zároveň z dlouhodobého hlediska přináší snížení stresu, zlepšení spánku a další zdravotní benefity. Více o dechových cvičeních jsem napsal v tomto článku.

Pozitivní vizualizace

Posledním cvičením, které rozhodně stojí za zmínku, je cvičení pozitivní vizualizace. Člověk si může představit své budoucí já, které dosáhlo konkrétního cíle. Tato ochutnávka posiluje motivaci a vytrvalost při dosahování svých snů a ambicí. Také je velmi příjemné představovat si nějaké krásné a bezpečné místo, kde se člověk cítí dobře. Je dobré svou představivost opřít o všech pět smyslů, které máme, protože čím je představa podrobnější, tím silnější má účinek.

Co si z toho odnést?

Tato cvičení nabízejí jednoduché a efektivní způsoby, jak posilovat pozitivní emocionální stavy a aktivně pracovat na své osobní spokojenosti. Jsou to drobnosti, kterými nestrávíte hodiny denně a přesto při dlouhodobém používání přinášejí skvělé výsledky. Není to ale tréninkový plán, který musíte plnit, ani o vymývání mozků toxickou pozitivitou. Cvičení mají sloužit vám, ne vy jim.

Můžete se také v tomto článku podívat na to, které oblasti života jsou podle výzkumu důležité pro spokojenost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz