Hlavní obsah

Trpí tělo i duše a lékaři krčí rameny? Může jít o psychosomatiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Aarón Blanco Tejedor on Unsplash

Opravdu to bolí. Bolest je skutečná, další potíže a omezení také. Lékaři ale krčí rameny, vyšetření nic neukázala. Pak začnou mluvit o psychosomatice a pošlou vás k psychologovi. Co to znamená?

Článek

Psychosomatika je obor, který se zabývá spojením mezi duševním stavem jedince a jeho fyzickým zdravím. Tato disciplína rozpoznává, že mysl a tělo jsou vzájemně propojeny a jejich stav ovlivňuje celkové zdraví jedince. Zde se podíváme na to, jak psychosomatika funguje, jaký vliv má na naše životy a jak s ní pracovat.

Základy psychosomatiky

Psychosomatika se zakládá na myšlence, že psychické stavy a procesy mohou mít vliv na fyziologické fungování těla. Například dlouhodobý stres, potíže v rodině nebo ve vztahu, deprese nebo úzkost mohou vést k různým zdravotním problémům, jako je napětí svalů, migrény, potíže s trávením, poruchy hybnosti, citlivosti, vnímání… Takřka k čemukoli.

Psychosomatické příznaky

Jedním z hlavních aspektů psychosomatiky je zkoumání role stresu při vzniku a zhoršování nemocí. Stres může ovlivnit imunitní systém a způsobit zvýšenou zranitelnost vůči infekcím a jiným chorobám. Také může vést k chronickým onemocněním, jako je vysoký tlak, srdeční choroby nebo cukrovka.

Nebo také k trvalému napětí ve svalech, které mohou utlačovat nervy, omezovat hybnost, přetěžovat jiné svaly a nebo prostě bolet.

Můžeme se setkat také s tzv. panickou atakou, když v běžné situaci začne člověk cítit velmi intenzivní úzkost, strach ze smrti (typicky infarktu kvůli nepříjemným pocitům na hrudi), začne zrychleně dýchat a omdlévat.

Existuje mnoho dalších příznaků a onemocnění, které jsou spojeny s psychickými stavy. To může zahrnovat bolesti hlavy, nevolnost, únavu, svalové napětí, kožní problémy a mnoho dalších. Tyto symptomy mohou být fyzickým projevem emočních nebo psychických potíží. Někdy o nich víme, jen je dlouhodobě neřešíme. Jindy je popřeme a potlačíme tak důkladně, že si všimneme právě až fyzických symptomů.

Léčba

Nepodceňujte fyziologickou léčbu, vyšetření a péči lékařů. Před zahájením psychoterapeutické léčby je vždy třeba vyloučit biologickou příčinu a souběžně léčit nebo alespoň stabilizovat fyziologické symptomy.

Pokud jde opravdu o psychosomatickou potíž, je potřeba se podívat na celou situaci v širších souvislostech.

Biologické faktory: Je naše tělo dostatečně pohyblivé, a hýbe se dostatečně? Má dostatečnou, ale zároveň přiměřenou námahu? Čím ho živíme, jak spí, jak odpočívá? Pohybujeme se také na čerstvém vzduchu a denním světle?

Psychologické faktory: Podobně jako existuje fyzická kondice, můžeme si představit i kondici psychickou. Kolik stresu, podnětů, informací, emocí, vzpomínek atd. dokážeme naráz zvládnout? Na co zaměřujeme svoji pozornost, co si představujeme, na co vzpomínáme? A dokážeme také odpočívat a svoji psychickou energii obnovovat?

Sociální faktory: Jaké máme kolem sebe lidi v rodině, v partnerských a přátelských vztazích, na pracovišti? Jaké vztahy nás naplňují, jaké vyčerpávají? Které opravdu chceme a ve kterých zůstáváme ze zvyku? Kolik lidí kolem sebe potřebujeme? Co nás kdo naučil a platí to ještě? Co se ještě potřebujeme naučit, co naopak odnaučit?

Vývojové faktory: Jak probíhal vývoj daného člověka od dětství po současnost? Jaké období, fáze a úkoly má za sebou, jaké úspěšně a jaké ne tak docela, jaké ho teprve čekají?

Spirituální faktory: Jaký je smysl našeho života? Pro co jsme na světě, co je naším úkolem? Co chceme ještě stihnout, co dokázat? Je něco, co nás přesahuje?

Další typickou a efektivní léčbou psychosomatických onemocnění je hypnóza, o které si můžete přečíst v tomto článku.

Závěr

Psychosomatika připomíná důležitost celistvého přístupu k lidskému zdraví, který bere v úvahu spojení mezi tělem a myslí. Porozumění této interakci může vést k efektivní léčbě a prevenci mnoha onemocnění. Je důležité brát v úvahu všechny faktory: biologické, psychické, sociální, vývojové i spirituální aspekty zdraví a hledat takový přístup, který dokáže obsáhnout to podstatné ze všech faktorů.

Dobrým prvním krokem v léčbě psychosomatických onemocnění, jsou dechová relaxační cvičení. Zvládnete je i sami doma. Přečíst o nich si můžete v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz