Hlavní obsah

Jste dostatečně emočně inteligentní? Pomáhá to v práci i ve vztazích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Brock Wegner on Unsplash

Emoční inteligence je podle některých autorů dokonce důležitější než inteligence klasická, rozumová. Má význam v různých oblastech života včetně mezilidských vztahů, práce a duševního zdraví.

Článek

Teorii emoční inteligence nejvíce zviditelnil americký psycholog Daniel Goleman ve své knize „Emoční inteligence: Proč je důležitější než IQ“ vydané v roce 1995. Goleman v ní prezentoval koncept emoční inteligence a zdůraznil její význam v různých oblastech života včetně mezilidských vztahů, práce a duševního zdraví. Jeho práce rozšířila lidem povědomí o tom, co vše je třeba pro úspěch v životě, a otevřela cestu k dalšímu výzkumu a aplikacím ve společnosti.

Význam emoční inteligence

1. Lepší mezilidské vztahy

Emočně inteligentní jedinci jsou schopni lépe porozumět emocím a potřebám svým i druhých lidí, což jim umožňuje lépe komunikovat, řešit konflikty a budovat pevné a zdravé vztahy.

2. Úspěch v práci

Práce je také o vztazích. S nadřízenými, kolegy, podřízenými i zákazníky. Lidé s vyšší emoční inteligencí jsou schopni s těmi všemi lépe řešit konflikty, spolupracovat s týmem a vést ostatní, což má pozitivní dopad na jejich pracovní výkony a kariéru.

3. Zvládání stresu

Schopnost rozpoznat a regulovat vlastní emoce a reagovat na stresové situace s klidem a rozvahou je klíčová pro duševní zdraví. A koneckonců i pro tu práci a vztahy.

Jak rozvíjet emoční inteligenci

1. Sebeuvědomění

Umění pozorování a rozpoznávání vlastních emocí, myšlenek a reakcí je prvním krokem k zlepšení emoční inteligence. Pravidelná a průběžná sebereflexe a nějaká forma zaměřování pozornosti jako mindfulness nebo meditace mohou být užitečnými nástroji.

2. Sebeovládání

Naučit se regulovat své emoce a reagovat na ně vhodným způsobem je klíčové pro rozvoj emoční inteligence. Různé dechové techniky (které jsme popisoval už v tomto článku), přesměrování pozornosti nebo také komplexní psychoterapeutická spolupráce mohou pomoci při zvládání stresových situací.

3. Empatie

Až dostaneme pod kontrolu sami sebe, budeme mít víc kapacity orientovat se na další lidi. Schopnost vcítit se do pocitů a perspektivy druhých lidí je dalším důležitým aspektem emoční inteligence. Takzvané aktivní naslouchání a schopnost představit si, jaké emoce daný člověk může mít jsou dobrými základy.

4. Sociální dovednosti

Budování zdravých mezilidských vztahů, schopnost efektivně komunikovat a řešit konflikty jsou klíčové pro úspěch jak v osobním, tak i v profesionálním životě. V rozvoji těchto dovedností může pomoci především praxe a reflexe s dalšími lidmi i sami se sebou.

V závěru lze říci, že emoční inteligence je jedním z klíčů k úspěšnému a šťastnému životu. Je to dovednost, která se dá naučit a rozvíjet, a která má široký vliv na různé aspekty našich životů. Investice do rozvoje emoční inteligence se tak vyplácí ve všech oblastech života.

Máte pocit, že se vám nedaří na sobě pracovat? Nemáte dost energie? Může za tím být nedostatek kvalitního spánku. O tom, jak si pomoci, si můžete přečíst v tomto článku.

Další tipy na zlepšení kvality vašeho života najdete v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz