Hlavní obsah
Zdraví

Pleny přes půl republiky aneb zdravotní sestry kmotrami trhu s inkontinencí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Antoni Shkraba, Pexels

Ilustrační obrázek

Čert se bojí kříže. Upír česneku. Čeští olympionici medailí. Lékárník zablokovaných e-poukazů. To, co žilo léta pod rouškou listinné anonymity, vyvřelo naplno na povrch díky elektronickým poukazům.

Článek

Nesetkali jste se někdy u praktického lékaře či u svého urologa se situací, že vám bylo nabídnuto zaslání inkontinenčních pomůcek vystavených na poukaz až k vám domů? O akt dobrosrdečnosti se ale zdaleka nejedná. Pod touto bohulibou službou je ukryta důmyslná síť firem, která má zaháčkovanou nemalou část lékařů a především zdravotních sester po celém Česku. Velmi často se nyní v lékárnách také stává, že se při načtení občanky při výdeji na recept (načtení všech ereceptů a epoukazů z CÚeR) zobrazí nějaký ten skrytý e-poukaz s inkontinenčními pomůckami, o kterém dotyčný pacient ani netuší, že mu byl již vystaven. O co tedy jde?

Celý tento tajemný „plenozasílací“ řetězec začíná následovně:

  • Obchodní zástupce nejmenované firmy přichází k lékaři vystavujícímu poukazy na inkontinenční pomůcky. Velmi často tento obchodník samotného lékaře ani nevidí a rovnou se domlouvá s jeho zdravotní sestrou - značná část lékařů ráda přenechává (práce navíc) tyto obchodní zástupce svým zdravotním sestrám
  • První dáreček v podobě květiny či nějaké nezdravé dobroty je na světě. Přichází výčet seznamu benefitů lékaři (sestře), které nabízí zásilková služba inkontinenčních pomůcek včetně těch, které z toho mají samotní lékaři (sestry)
  • Rychlé proškolení zdravotní sestry, přihlašovací údaje na webové stránky, kde se zadávají kódy e-poukazů a stručná instruktáž k jednoduché obsluze stránek
  • Poděkování za budoucí dlouhodobou, oboustranně výhodnou spolupráci. Následuje další malý dáreček v podobě tužky, či alespoň hrnečku s reklamním logem, políbení ruky a popřání hezkého dne

Výše zmíněné body jsou svědectvím jedné naší s lékárnou spřízněné zdravotní sestry a letitých zkušeností mnoha lékárníků diskutujících o této problematice na Facebooku Mladých lékárníků, kteří se s podobnými praktikami setkávají. Takové diskuze, ale obvykle končí bezmocným konstatováním, že s tím stejně nic nenaděláme a tak to prostě je. Lékaři a jejich zdravotní sestry jsou nedotknutelní.

Problém nevidím v tom, že někomu přijde dvacet krabic s pomůckami rovnou domů. Naopak. Zákon zasílání zdravotnických pomůcek nezakazuje a já plně chápu, že dostat z lékárny nebo ze zdravotnických potřeb velké množství rozměrných krabic přes celé město je bez cizí pomoci, nehledě na újmě na cti, že mě někdo uvidí a bude si myslet, že se pomočuji, prakticky nemožné. Jeden z největších výrobců inkontinenčních pomůcek u nás, firma Hartmann, a mnozí další tuto službu koneckonců nabízí také, rozdíl je ale v tom, že e-poukaz na vystavenou inkontinenci si do systému zadáte sami, dobrovolně. Zaplatíte doplatek dle stupně inkontinence a pomůcky máte za pár dní doma. Je to ale vaše svobodná volba. Ne volba vaší gangstersky založené zdravotní sestry.

Ve výše uvedeném případě vám poukaz na inkontinenční pomůcky zdravotní sestra nemusí dát ani do ruky. Někdy se vás dokonce ani nezeptá, zda pomůcky chcete zaslat či nikoli a za pár dní vám pošťák rovnou zaklepe i s krabicemi na dveře. Není výjimkou, že od vás zdravotní sestra nemusí mít podepsaný ani informovaný souhlas či že trpí absolutním nezájmem o skutečnost, že tímto způsobem předává nezákonně vaše osobní údaje třetí osobě.

Pardon sestřičko? Vy snad neznáte paragraf 29 zákona o zdravotnických prostředcích, který jasně říká, cituji: „při předání identifikátoru elektronického poukazu nesmí docházet ke zvýhodnění konkrétního poskytovatele zdravotních služeb nebo k zásahu do práva pacienta na volbu výdejce…“?

Ve zdravotnických prostředcích se jen za rok 2023 vydalo poukazů za více než 7 miliard korun. Inkontinenční pomůcky tvoří nemalou část z tohoto celku. V případě, že pacient splňuje indikaci pro inkontinenci III. stupně tvoří spoluúčast pacienta z ceny pouhá 2 %. V případě inkontinenčních plen pak může být čistý zisk i po odečtení zmíněného doplatku cca 45 Kč/balení. Dle aktuálních preskripčních karet může takovýchto balíků dostat pacient na 3 měsíce i 13 kusů. To máme tedy krásných 585 korun. Po slevě na dopravném (zásadně se zasílá zdarma) a bonusu pro lékaře nám to dělá čistý zisk z poukazu (obvykle se předepisuje množství na 3 měsíce) cca 450 korun.

Pro firmy, které zasílají bezplatně inkontinenční pomůcky jsou nejvýhodnější poukazy s inkontinencí III. stupně (největší zisk). Není proto náhoda, že pokud přece, tak se mi do lékárny dostávají především poukazy se stupněm inkontinence nižším, kde je vyšší spoluúčast pacienta a kde se tyto pomůcky firmám nevyplatí zasílat.

Proč je dobré trvat na vystavení poukazu a nenechávat si inkontinenci posílat rovnou od lékaře?

Představte si, že trpíte nechtěným únikem moči podobně jako téměř 35% populace nad 65 let a ke svému životu potřebujete inkontinenční pomůcky. Špatně si to ale tentokrát spočítáte a zjistíte, že na další den vám pleny již nevyjdou.

Váš praktický lékař má o prázdninách kupodivu dovolenou (zdravíme na Maledivy), a proto jdete do nejbližší lékárny, kde uprosíte lékárníka (mě), aby se nad vámi slitoval a aby vám jeden balík plen půjčil. Nebudete si je přece platit ze svého. 400 korun vyhozených z okna, když na ně máte od pojišťovny nárok, a když je pravidelně dostáváte od svého lékaře na poukaz zdarma? Lékárník se smiluje, pleny vám pod přísahou, že v nejbližším časovém horizontu dodáte poukaz, půjčí a vaše nejoblíbenější manšestráky jsou pro tentokrát zachráněny.

O týden později nicméně přijde čas na splacení dluhu. Zavoláte svému lékaři, který se již mezitím vrátil z exotické dovolené (z velké části hrazené obchodním dealerem nejmenované firmy) a poprosíte ho o vystavení poukazu na zmíněné plíny.

„Vám už došli, paní Dvořáková? Ale jistě, hned to bude. Jako obvykle paní Dvořáková? Sedí vám dobře? Kapičky akorát? Výborně! Hezký den!“ slyší v telefonu paní Dvořáková (dlužník) milá slova sestřičky.

Než ze sebe paní Dvořáková vysouká informaci, že má jeden balík půjčený v jedné malé, bezvýznamné lékárně, a že jsem jí díky tomu zachránil peněženku a důstojnost, poukaz na pleny je na světě. Zároveň s tím, ale zdravotní sestra vybraného lékaře automaticky zadává kód e-poukazu do systému provozovatele zdravotnických potřeb (dále jen „pleny z jihu“, který se zabývá zasíláním takovýchto plen po celém Česku (jeden z mnoha). Než se ke mě poukaz dostane, je elektronický doklad zablokován „plenami z jihu“ a my s paní Dvořákovou máme smůlu.

Foto: Daniel Suchan

Upozornění vyskakující u načteného dokladu totožnosti, které hlásí zablokování e-poukazu zdravotnickými potřebami v téměř 100km vzdálených Českých Budějovicích.

Volám „pleny z jihu“, zda by byly tak moc laskavé a onen poukaz nám odblokovaly, abychom mohli vydat, alespoň to jedno balení. Je nám sděleno, že si máme trhnout nohou, že jsou „pleny z jihu“ již na cestě. Paní Dvořákové nezbývá nic jiného než sklopit uši, zaplatit dluh a počkat na pošťáka.

Chtěl bych ještě dodat, že zmíněné praktiky se v žádném případě netýkají všech lékařů a zdravotních sester a že si pořád naivně myslím, že je velká většina z nich poctivých a čistých jako lilie. Moje rada i přesto zní:

Poukaz na inkontinenční pomůcky si v lékárnách, zdravotnických potřebách či na internetu vyzvedávejte nebo objednávejte sami, nic není zadarmo, ani pleny ne. Vždy je v tom nějaký háček, tak proč někomu dobrovolně sponzorovat dovolenou?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz