Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volby by neměly být samozřejmost, ale zasloužená odpovědnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Kameníček, Wikimedia Commons, CCA-SA 4.0 International

Omezovat volební právo na základě věku, pohlaví nebo názoru je nesmysl. Co takhle ale omezit volební právo na základě celoživotního vzdělávání voličů? Nastolila by se tím ta správná politická kultura?

Článek

Poslední průzkum voleb do Poslanecké sněmovny společnosti Median mě pouze utvrdil v tom, že někteří Češi jsou nepoučitelní a že dostatečně nerozumí tomu, jak tragicky (Maďarsko, Slovensko) to může dopadnout (dopadne), když zvítězí populismus nad zdravým rozumem a racionalitou. Proč to ale někteří Češi nechápou nebo nechtějí chápat? Proč vše svádí na tzv. „pětikolku“, která je pro ně za vše zodpovědná a na co sáhne, to udělá špatně? Jakoby se už úplně zapomnělo na uplynulá volební období, která v lecčems nadefinovala současnou uvadající nezdravou kondici našeho státu. Nemluvě o vlivu války na Ukrajině a nastalé krize s ní spojené.

Další otázkou je, proč má pro takovou masu lidí, svatý guru, československý (pro některé doslova) Alláh, děd vševěd a praotec Andrej v jedné osobě, ve všem pravdu a nic než pravdu? Proč je pro některé voliče všechno, co řekne on nebo jeho poskoci, mantrou a přesně tím, co potřebují slyšet, bez ohledu na jakoukoli ověřitelnost či pravdivost takových tvrzení? Jak je možné, že je taková osoba jedinou volbou pro více než třetinu českého národa?

To se tak snadno nechají všichni opít falešnými sliby, že pokud naplno převezme vládnoucí otěže člověk, jehož téměř každá věta obsahuje hrubku nebo není pravdivá, že bude líp?

Premiér Fiala a jeho „pětikolka“ se topí v evropském másle

Vláda dělá takové množství chyb a přešlapů, že se ani nelze divit, jak vypadají současné volební průzkumy. V očích našich západních spojenců je naše vládnoucí garnitura za premianta a demokratický vzor. V očích vlastních občanů je ale pětikoalice pro velkou část voličů pouze pro smích. Jakoby se na české voliče bůhvíproč zapomnělo. V chorobné snaze zavděčit se, ale zároveň nezpůsobit státní bankrot, rozhazují vládnoucí strany peníze na místech, kde to nedává smysl (státní deficit prohlubující zrušení superhrubé mzdy, příspěvek na dítě a na bydlení pro rodiny, které to nepotřebují) a naopak se šetří/škodí na místech neoblíbených (důchody) a nelogických (vyšší zdanění piva, ale nikoli vína, neodvolatelnost ministra Blažka). Je více než jednoduché naběhnout si tímto způsobem na vidle.

Nejsou ale čísla hnutí ANO tak vysoká, protože lidé jednoduše nevědí, koho jiného už volit? ČSSD se vypařila jako pára nad hrncem a u její reinkarnace to nevypadá, že by někdy povstala z mrtvých. Konkurenceschopná, normální levicová alternativa zkrátka neexistuje. Proč tady nejsou nové nepopulistické (méně populistické), neextrémistické strany a hnutí, které by dokázaly uspokojit nespokojené voliče?

Lidé nové, „rozumné“ strany jednoduše nechtějí, protože jim nedochází, že by je měli chtít

Vystačit si celý život s falešnou nadějí a namazaným medem kolem pusy nebo naopak s neutuchajícím hněvem na všechny zástupce vlády a jen odevzdaně říkat, že politika nemá smysl, že „všichni přece kradú“ a zatratit kvůli tomu např. fialky (jako já donedávna neměl rád třešně) je depresivní představa.

Foto: Bonhams, Wikimedia Commons, volné dílo

John William Godward (1861–1922); Fialky, sladké fialky; olej na plátně (1906)

Nemůže být tato „odevzdanost“ ale způsobená tím, že někdo naplno nepochopil, jak politika, respektive volby samotné fungují? Jak funguje kupříkladu státní rozpočet a že ten zkrátka není do nekonečna nafukovací?

Někteří voliči nepotřebují chápat základní demografické ukazatele státu a s tím spojený pesimistický vývoj našeho důchodového systému, protože je pro ně jednodušší, když jim někdo místo toho nasadí růžové brýle a řekne jim, že když mu dají svůj hlas ve volbách, všechno pak bude v naprostém pořádku a že jim poté na jejich důchody rozhodně nikdo sahat nebude, naopak porostou k výšinám. A ještě k tomu dostanou slevu na vlak jako bonus za věrnost.

Jaká je tedy ta zázračná myšlenka, která by mohla mít za následek vzestup české politické kultury, vyšší občanskou angažovanost a vyšší různorodost politických stran? Změna, která by způsobila, že se Češi už nebudou muset bát přivonět k fialkám, zakousnout se do koblihy nebo si dát bez obav Sushi? Tou odpovědí by mohlo být…

Celoživotní vzdělávání voličů

Existují profesní obory (lékaři, lékárníci), ve kterých je povinné se celoživotně vzdělávat. Je to z důvodu zachování kvality a odbornosti. Po dosažení určitého cíle (nejčastěji počtu kreditů) za dané, jasně definované období, máte splněno, jste o něco chytřejší, nezdegenerovali jste a můžete se stát, dejme tomu, vedoucím lékárníkem nebo máte jiný benefit. Proč by něco takového nemohlo fungovat i v politice?

Chcete jít k volbám a volit? Fajn, není problém. Jen pro to musíte tentokrát něco udělat. Tím, že jste dovršili 18 let věku, ještě neznamená, že jste snědli veškerou moudrost světa. Na druhou stranu, když už jste důchodce, proč si neudržovat zdravý, všeobecný přehled? Spousta důchodců se navíc už nyní dobrovolně účastní různých seminářů, vzdělávacích aktivit a Univerzit třetího věku, tak proč je za jejich aktivitu rovnou neodměnit?

Jak by to mohlo fungovat?

Parlamentní volby tu máme jednou za čtyři roky. A právě to by byla doba vymezená na sesbírání daného počtu kreditů nutných pro vstup do volební místnosti (něco podobného existuje v Číně jen v okleštěné, socialistické, nesvobodné verzi). Splnění vzdělávacího cyklu by vám odemknulo dveře ke všem volbám v nadcházejícím období, ale zároveň by vám to přineslo i další výhody. V případě mladších ročníků, by to mohly být různé daňové úlevy, ale i výše zmíněné příspěvky na bydlení. V případě starších obyvatel pak vyšší důchod (proč ne) nebo i ta proklatá sleva na jízdné.

Vzdělávání by mohlo být formou nejrůznějších seminářů a konferencí. Ve fyzické i online podobě. Přímo se pak nabízí, aby výukové kurzy na nejrůznější témata zařadila do svého programu několikrát za den i Česká televize (případně Český rozhlas). Proč nezavršit např. AZ-kvíz krátkým testíkem s otázkami, jejichž odpovědi byste odeslali spolu s vašimi iniciálami formou SMS/online na dané číslo/webový formulář do deseti minut od skončení pořadu a body by byly na světě?

Přestaňme mít pocit, že za všechny naše problémy můžou jen námi zvolení politici. Je to obraz nás všech. Pojďme ho změnit k lepšímu. Když ne tím, že prosadíme celoživotní vzdělávání voličů, tak alespoň tím, že si to u příštích voleb pořádně rozmyslíme komu dáme svůj hlas, protože už víme, co je to státní dluh a také chápeme, že když vám někdo tvrdí, že jen díky němu bude líp, ne vždy to tak musí být.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz