Hlavní obsah
Umění a zábava

Seriál Ulice: Lucie Vondráčková hraje mrchu tak uvěřitelně, že bude muset brzy „chodit kanálama“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Lucie Vondráčková je v záporné roli v seriálu Ulice nesmírně přesvědčivá

Když začal seriál silně skomírat, povolali tvůrci nové tváře – Adélu Gondíkovou a Lucii Vondráčkovou. Obě do záporných rolí. Ale zatímco Gondíková díky nemoci došla u diváků alespoň jakéhosi soucitu, Lucie Vondráčková se propadla do diváckého pekla.

Článek

Lucii Vondráčkovou máme v povědomí spíše jako zpěvačku, ačkoliv role v Ulici zdaleka není její první. Ale zdá se, že teprve nyní – v totálně záporné roli Soni Čechové, která přišla do funkce zástupkyně ředitelky a od samého začátku se snaží současnou ředitelku vyštípat – mohla ukázat naplno své herecké kvality. Hraje tak dobře, že by jí člověk nedal ani kůrku chleba.

Nastavuje zrcadlo našemu školství

Seriálová linka Lucie Vondráčkové rozvířila debatu ohledně toho, jaký je ideální pedagog a vedoucí pracovník. Když se ohlédnu do svého dětství a mládí, musím konstatovat, že spíše vzpomínám na ty učitele a profesory, kteří byli „přísní, ale spravedliví“ než na ty, kteří měli kamarádský přístup. Postava ředitelky Magdy v podání Veroniky Čermák Mackové je prototypem člověka, který v každém vidí to dobré a snaží se být za všech okolností spravedlivý.

Jenže je to v dnešní době, kdy děti pedagogům (a často i svým rodičům) doslova skáčou po hlavě, optimální? Kdy je úcta k učitelům tatam? Kdy je docela běžná šikana učitelů ze strany žáků? Není na místě spíše razantní, nekompromisní přístup než kamarádíčkování se studenty?

Zlý pedagog versus hodný pedagog

Postava Soni Čechové v podání Lucie Vondráčkové je ale opravdu drsná. Dokonalá manipulátorka, která obratně „staví kulisy“ pro svá tvrzení, dokáže si některé členy pedagogického sboru šikovně omotat kolem prstu a nebojí se ani podrazu. Podle jejích slov je to všechno „ve prospěch školy“ – a někteří spolupracovníci jí to „žerou“. Její protivnice, současná ředitelka, na ni absolutně nemá, protože nechápe, že na drsný pytel musí být drsná záplata.

Lucie Vondráčková je terčem nenávisti

Diváci postavu stávající hodné ředitelky Magdy milují, zatímco Soňa Čechová a její představitelka Lucie Vondráčková sklízejí kritiku a nenávist. Spousta fanoušků nedokáže rozlišit postavy od herců a opírají se do zpěvačky, která hraje tak skvěle, že za chvíli nebude moci vystrčit nos z domu, aby po ní fanoušci seriálu neházeli shnilá rajčata. „Je to potvora, je to nepříjemná postava a paní Vondráčková se mi totálně zprotivila,“ píše jeden z přispěvatelů na facebookovém profilu seriálu Ulice. Naštěstí se najdou i rozumní diváci, kteří výkon herečky dokážou ocenit: „Je v té roli skvělá. Jen hlupák viní herce za roli, kterou hraje,“ komentuje nenávistnou sprchu jedna z fanynek.

Zášť na sociálních sítích je ale opravdu silná a bohužel se neopírá jen do postavy: „Vondráčková tu roli nehraje. Ona taková je. Mají to v rodině. Teta taky jen práská, nahlašuje, soudí se a stále se drží. A protekční neteř? O tom by nám mohl povykládat pan hokejista. Lepší roli nemohla v ulici dostat. Roli kladné postavy by neuměla zahrát, kladňačku by jí nikdo neuvěřil,“ napsal na facebookový profil seriálu Ulice jeden z „fanoušků“. Naštěstí takových příspěvků není tolik.

Některé role mohou hercům zkazit život

Lucie Vondráčková je bezesporu výborná herečka a role Soni Čechové by jí mohla do budoucna vynést další charakterní role. Jenže se trochu obávám, aby na tuto roli nedojela. Stačí vzpomenout si na skvělého herce Karla Augustu, který ve filmu Veronika, prostě Nika (1980) ztvárnil pedofila tak přesvědčivě, že se to s ním táhlo po zbytek života…

Zdroje: facebook.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz