Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Vzdělání - nejlepší možná investice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Novotný, Univerzita Karlova/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Ne každý samozřejmě musí mít zrovna diplom z Univerzity Karlovy.

A to pochopitelně platí nejen pro lidi ve věku 50+. Ba dokonce to neznamená jenom nutnost vysokoškolského studia. Jakýkoliv odborný kurz, stáž, konference nebo zkouška je při hledání práce velké plus.

Článek

Jak už jsem uvedla ve svém předchozím článku, na který tímto reaguji, vzdělanější a kvalifikovanější lidé hledají práci daleko snáze. Jenže ono je zde ještě jedno další výrazné plus právě pro lidi nad 50 let. Díky množství absolvovaných školení, kurzů a stáží či složených zkoušek lze velmi snadno sepsat profesní životopis takovým způsobem, že v něm velmi elegantně utajíte svůj věk, aniž by personalistům připadalo, že se záměrně snažíte něco utajovat a zamlčovat.

Je to totiž zcela prosté, milý Watsone. Základní takřka „železné“ pravidlo pro psaní profesních CV říká, že by mělo mít maximálně dvě wordovské stránky, ideálně tak zhruba jednu a půl. Může-li se tedy člověk vykázat množstvím vzdělá(vá)ní, které nějak souvisí s poptávanou pozicí, naprostá většina personalistů chybějící informace o tom, kdy přesně to bylo, nebude brát jako zatajování něčeho, ale že holt ne všechny podrobnosti se do toho CV „daly vecpat“. A to včetně data narození, které by zbytečně zabíralo řádek, na kterém je dejme tomu informace o státnici z francouzštiny nebo o stáži v centrále NATO. Ostatně od toho taky osobní pohovor je, aby se uchazeče o příslušnou pracovní pozici vyptali na vše, co je na něm zajímá.

Třeba já osobně kdybych měla do svého CV napsat všechna školení, kurzy a konference, kterých jsem se účastnila jenom za posledních pět let, tak pouhý jejich prostý soupis by zabral nejméně jednu stránku - a to bez toho, že bych v tom soupise uváděla datum účasti či absolvování, protože pak by každá tato položka zabrala minimálně dva, často i tři řádky. Kdybych k tomu chtěla přidat i „základní hlavičku“ (jméno a příjmení, telefon, emailový kontakt, LinkedIn a fotografie), vzdělání, jazykové znalosti a jak to umím s PC, byly by to totálně přecpané dvě stránky bez toho, že by se mi na ně vešla jednořádková zmínka byť jenom o stávajícím zaměstnavateli, natož pak o dalších dvou nebo třech předcházejících.

Takže moje dobrá rada zní: pokud se vás snaží váš zaměstnavatel posílat na školení, konference nebo stáže, berte je všemi deseti, protože se to vždycky hodí. Pokud takto velkorysého zaměstnavatele nemáte - a ne, tyto možnosti nejsou pouze ve státním sektoru nebo v nadnárodních korporacích, znám spousty případů, kdy i relativně malá rodinná firma vzdělávání svých zaměstnanců velmi podporuje - snažte se aspoň dva tři užitečné kurzy si zaplatit sami.

Pro vysokoškolsky vzdělané je zde pak ještě jedna možnost, která je coby investice téměř k nezaplacení, ale v reálu za ni utratíte jen pár tisícovek (tedy méně než za jeden týden lyžovačky). A tím je rigorózní zkouška. Málo se to ví, ale „riga“ můžete dělat kdykoli, klidně i po čtyřicítce - a dokonce je nemusíte dělat ani přesně z té specializace, kterou jste původně vystudovali. Stačí pouze zjistit, kdo na vaší původní „alma mater“ ten který obor učí a přesvědčit vyučujícího oboru souvisejícího s vaším zamýšleným tématem práce, aby vám dělal konzultanta.

Pár příkladů:

Jste dejme tomu absolventem anglistiky na filozofické fakultě a chtěli byste rigorózní práci na té stejné fakultě psát na problematiku byzantského umění? Pokud seženete někoho, kdo vám bude ochotný to konzultovat, žádný problém!

To stejné platí v případě, že jste na přírodovědecké fakultě absolvovali obor zoologie, ale teď byste chtěli psát práci třeba z ekologie, případně že na matfyzu jste se zabývali především programováním, ale riga byste chtěli dělat z astronomie.

Stačí se podívat na své domovské fakultě na závěrečné práce za posledních 5-10 let a uvidíte, u jakých témat kdo dělá vedoucí prací či školitele doktorandů a je vám hned jasné, s kým byste asi byli schopní se domluvit.

Pak stačí „jenom“ tu práci napsat a naučit se na zkoušku. V případě úspěšně obhájené práce a složené rigorózní zkoušky pak nejen, že máte „zajímavější“ písmenka na vizitce, ale informaci o vysokoškolském vzdělání můžete ve svém CV pojmout tak, že si tím opticky hezkých pár let uberete, např.:

Vzdělání:

Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, obor učitelství chemie, v roce 2009 složena rigorózní zkouška z oboru Evoluční biologie a obhájena práce na téma…

Gymnázium Jana Keplera, Parléřova 2, Praha 6

Málokomu při pohledu na takový profesní životopis přijde, že by v něm něco „chybělo“. A pokud pracovní zkušenosti budou i před tím rokem „riga“, tedy v uvedeném příkladu před rokem 2009, personalista si pomyslí, že jste nejspíš studovali při zaměstnání nebo že jste hned po škole nastoupili do práce a následně si dodělali i rigorózní zkoušku.

A je zde ještě jedna velká výhoda rázu zcela obecného - trénovat mozek do pozdního věku jakýmkoli způsobem, tedy i školeními, kurzy či studiem při zaměstnání, je totiž jedním ze způsobů, jak snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby či jiných kognitivních poruch. Spolu se zdravou životosprávou se riziko vzniku kognitivních poruch i demence snižuje, což říkají nejen odborníci, ale je možné to vidět i na konkrétních příkladech. Podívejte se třeba na doktora Grygara - je mu skoro devadesát, ale stále mu to myslí skvěle!

Zdroje:

https://www.alzheimer.cz/alzheimerova-choroba/mirna-kognitivni-porucha/

https://www.alzheimer.cz/alzheimerova-choroba/prevence/

Velmi podrobně - přednáška Tomáše Petráska z Národního ústavu duševního zdraví zde: https://www.youtube.com/watch?v=WPcbhhk0icc&list=PLEShjM-g4olADgFJ22nok9OmYs6EvzEa0&index=38

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz