Hlavní obsah
Finance

Kárám politiky. Změny důchodů jsou rychlé, nahodilé a lidé jim přestávají rozumět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Místo toho, aby politici schvalovali důchodové změny promyšleně a s dostatečným předstihem, uchylují se k opaku. Lidé pak důchodům přestávají rozumět a někdy v obavách, že budou mít horší podmínky, raději do důchodu odcházejí dříve.

Článek

Důchodové změny, které v posledních letech prosazují politici, jsou časté, rychlé a nezřídka kdy i chaotické. Naplno jsem si to uvědomil, když jsem dokončoval druhé vydání mé příručky Do důchodu bez nemilých překvapení. Hodně času jsem trávil nejen tím, co se kde v pravidlech změnilo, ale také tím, abych napsal o pravidlech nových. Ani mě nakonec nepřekvapilo, že druhé vydání příručky je o zhruba 30 stránek rozsáhlejší.

Rychlost změn ilustruje zejména to, že mezi prvním a druhým vydáním uplynulo dva a půl roku a během té doby politici schválili přinejmenším 5 významnějších novel zákona o důchodovém pojištění. Samo o sobě jde o velké číslo, ale překvapivé je rovněž to, jak jsou tyto změny nepromyšlené a nekonzistentní.

Opravy, změny, rušení

Dobrým příkladem je výchovné. Politici ho schválili narychlo v létě 2021, a to jako poslanecký „přílepek“ k jiné novele. Už po pár měsících se ukázalo, že se zapomnělo na důchodce s takzvaným transformovaným důchodem, takže se výchovné v roce 2022 opravovalo. A nyní, po necelých dvou letech, je na stole návrh na výrazné omezení výchovného.

Pokud změny v plánované reformě projdou, zruší se valorizace výchovného a nárok na tento příspěvek k důchodu budou mít jen lidé se třemi a více dětmi. Do všeho má navíc vstoupit i takzvaný rodičovský vyměřovací základ, který bude péči oceňovat pomocí fiktivních výdělků ve výši průměrné mzdy. Což pravidla opět zkomplikuje, protože různý počet dětí se bude oceňovat odlišně.

Zajímavý vývoj měl také dřívější důchod pro lidi pracující v náročných profesích. Nejprve politici schválili výhodu pro všechny pracovníky Integrovaného záchranného systému (IZS). Obratem se ukázalo, že zákon obsahuje chybu a reálně není možné ho použít. Takže se hned další rok přikročilo ke změně, původní skupina pracovníků se omezila na záchranáře a podnikové hasiče a upravil se i způsob výpočtu toho, jak se dřívější důchod bude počítat.

A nyní se už připravuje další rozsáhlá změna, která okruh pracovníků rozšíří o profese ve 4. a částečně ve 3. kategorii, a změní se i způsob zohledňování odpracovaných směn. Během tří let se zásadně promění okruh lidí, kteří budou mít na výhodu nárok, což bezpochyby mezi lidmi způsobuje velkou nejistotu. Nehledě na to, že mnoho lidí doposud úplně nechápe, kdo a jak nárok na dřívější důchod získá, protože návrh je dost komplikovaný.

Rychle a nepřehledně

Proč to píšu? Mám pocit, že důchodová legislativa se komplikuje tak intenzivně, že jí mnohdy přestávají rozumět i lidé, kteří se doposud v důchodech dobře orientovali. Vezměme si jen příklad nového mechanismu pro mimořádné valorizace důchodů, který je natolik neintuitivní, že i mně trvalo mnoho hodin, než jsem ho vůbec pochopil.

Mám pocit, že politici své cíle povýšili nad srozumitelnost a předvídatelnost. Přidávají neuvěřitelné množství různých pravidel, podmínek nebo omezení, která vše komplikují. A co hůře, v poslední době se změny prosazují rychle a s prakticky okamžitou účinností.

Vzpomeňme si třeba na loňské zpřísňování předčasných důchodů, které mělo původně platit hned pár dnů poté, co vyšlo ve sbírce zákonů. Alespoň že tehdy prezident zasáhl a lidé získali měsíc k dobru. Nejistota ale v tomto případě dále trvá, protože novela je napadena u Ústavního soudu a není jasné, kdy soudci o stížnosti rozhodnou. Ani to, zda změny zůstanou, nebo je zruší.

Pokud budou politici v nastoleném způsobu práce pokračovat, stanou se důchody velmi nepřehledné. A to by byla chyba, protože právě s důchody (podobně jako se školstvím nebo zdravotnictvím) přijde do styku úplně každý. Na důchod se navíc prostřednictvím práce, výchovy dětí i mnoha dalších životních rozhodnutí připravujeme desítky let, a očekáváme, že v něm strávíme zhruba čtvrtinu života. Už kvůli tomu by nám politici měli garantovat, že se v důchodových pravidlech vyznáme a budeme vědět, co můžeme od důchodu čekat.

Nepříjemné rozdíly

V tuto chvíli to vypadá, že se politici nedokážou dohodnout ani na základním kompromisu a trajektorii změn, a nelze tak vyloučit, že nás čeká nepříjemné období chaotických a nekoncepčních zásahů. Doplatí na to hlavně běžní lidé, kteří mají pár let do důchodu. A klidně se může stát, že tady budou docela velké rozdíly v důchodových podmínkách mezi jednotlivými ročníky, protože jeden rok bude platit jedno, a o rok později něco jiného.

Podobné rozdíly jsme již zažili. V roce 2023 mohli lidé narození do konce září odejít do předčasného důchodu za mnohem výhodnějších podmínek než lidé narození v říjnu a později. Stejně tak důchody přiznané v roce 2022 byly díky mimořádným valorizacím mnohem výhodnější v porovnání s těmi pozdějšími. A k čemu to vedlo? Roky 2022 i 2023 byly rekordní v počtu žádostí o předčasný důchod. (Nehledě na skutečnost, že desítky tisíc lidí nečekaně získaly lepší důchodové podmínky, které se už nebudou opakovat.)

I tak se obávám, že pokud bude opět hrozit podobná nejistota nebo nespravedlnost mezi ročníky či dokonce jednotlivými měsíci, čeká nás další vlna odchodů do předčasného důchodu. Myslím si, že když hrozí nejistota, lidé se uchylují k rozhodnutím, která jsou zkrátka nejjednodušší, někdy i bez ohledu na výhodnost. A odchod do předčasného důchodu takovým rozhodnutím nepochybně je.

Zdroje: Česká televize, České důchody, Návrh důchodové reformy (Sněmovní tisk 696), Zákon o důchodovém pojištění (155/1995 Sb.)

Anketa

Jsou podle vás důchodové změny dostatečně přehledné a srozumitelné?
Ano, změny jsou v pořádku.
0,7 %
Ne, změny jsou nesrozumitelné a chaotické.
95,8 %
Záleží jaké, některým rozumím, jiným vůbec.
2,4 %
Problém je, že politici změny špatně vysvětlují.
0,5 %
Důchodové změny mě nezajímají.
0,6 %
Celkem hlasovalo 2011 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz