Hlavní obsah

Cestovatelský tip: Jak přespat zdarma na Slovensku, Německu a Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Takto velký přístřešek je v Německu výjimkou, běžně se do nich cestovatel na noc nevejde.

Další díl tipů na přenocování zdarma od dobrodruha.

Článek

Slovensko

Rád bych pokračoval v levných tipech jako ve článku o Skandinávii, ale naši bratia už chtějí nějaké peníze. Nemají ani naši tradici trampingu, kdy se bez stanu dá spát skoro všude a zdarma. Bivakovat se dá ještě v CHKO, ale pak začnou národní parky, kde je to zakázáno a hlídáno. Když vás chytnou, poslední nadějí je kývat hlavou a při tom balit, protože někde je dokonce i zákaz pohybu v noci.

Místa na (někdy)levné přespání je v salaších a útulnách. Některé jsou s obsluhou a placené, některé jsou bez obsluhy a zdarma. Záleží hodně na tom, ve kterém NP zrovna jste. Velká Fatra a Nízké Tatry jsou lepší a Vysoké Tatry už moc možností nenabízí. Také je na Slovensku riziko medvědů.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Západní Tatry jsou z velké části v 5. stupni NP a nesmí se zde ani pohybovat po setmění, o spaní ani nemluvě. Nízké Tatry pár neplacených úteln mají

Německo

Turistické přístřešky, jaké byly ve Skandinávii už zde nejsou. Skoro mi přišlo, že je staví tak aby se do nich nikdo nevešel a nespal v nich. Je to pochopitelné, protože je v Německu statisíce bezdomovců, kteří by je asi okupovali dlouhodobě.

Přístřešky, co mi našly mapy.cz, byly na sezení a krátké. Některé byly přírodní a jiné betonové a špinavé.

Dostal jsem 2 tipy od Němců, které jsem potkal. Jan mi poradil „1 nite tent“ kde Němci nabízí zdarma své zahrady a louky na přespání. Je třeba zmínit, že zde není střecha nad hlavou, jakou nabízí ve Skandinávii. Na stránkách si najdete místo, dopředu zkontaktujete majitele a domluvíte se s ním, kdy přijdete. Nesmí po vás chtít ani cent, ale může vás odmítnout, když se mu to třeba nehodí. Také není jisté, že se domluvíte anglicky, protože v Německu už to není samozřejmostí jako ve Skandinávii.

Další tip jsem měl od Hanze. Důchodce, který chápe systém nejlépe. V Německu je zakázáno tábořit ba i bivakovat, kde zrovna potřebujete. Ale je tam nepsaná výjimka pro případ, že je někdo unavený. Hanz byl „rebel“ a neměl problém si postavit stan hned vedle cyklostezky. Já si našel v devět večer třeba nějaký les a ráno už kolem chodili pejskaři… nikomu jsem tam nevadil.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Hanz - Německý důchodce a bikepacker po návratu z Norska na cestě do Česka

Česko

Na Šumavě vzniklo před 10 lety několik větších turistických přístřešků, které jde použít i na přespání. V Krkonoších zase existují útulny, které vytvářeli studenti ČVUT. Nejsou plánované na přespání, ale nic se nestane, když tam ohleduplně strávíte jednu noc.

Foto: https://www.facebook.com/photo?fbid=3534013310010085&set=pcb.3534052376672845

ATÜLN na Klínové cestě

Problém, jaký mají Němci máme také… bezdomovci. I když jsem byl na Šumavě dál od města u vodopádu, tak jsem přišel už k bezdomovcem obsazenému přístřešku.

Na rozdíl od Německa, ale máme povoleno bivakovat v lesích, kde to není zakázáno nějakým stupněm ochrany. Pokud jste v CHKO, tak tam je zakázáno táboření, ale o nocování se nic nepíše, takže je povoleno. To potvrzují i místní ochranáři přírody. Se zákazem táboření je spojen i zákaz doprovodných aktivit, jako je např. vaření, likvidace odpadků apod.

Národní přírodní rezervace stejně jako národní parky, ale mají zákaz opouštět turistické stezky a tím nepřímo zakazují i bivakování.

NP Šumava šel cestovatelům naproti a zřídil nouzová nocoviště. Je to sice jen kousek louky s lavičkami, ale hlavně je tu povoleno stavět stan. Je to nocoviště, nikoliv tábořiště, takže zase žádné vaření. Pokud budete hledat na mapách turistické přístřešky a útulny, tak už někdo určitě přístřešek vyfotil a můžete odhadnout, jak se tam dá přespat.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Pokud v Česku není přístřešek/útulna na přespání, tak je možné bivakovat a to i v CHKO, v NP už ne, ale na Šumavě jsou nouzová nocoviště

Ať už budete kdekoliv v přírodě bivakovat nebo využijete přístřešků, tak je dobré po sobě uklidit, protože odpadky lákají zvířata, která lidskou stravu nemají moc rády. Čím více neviditelní pro ochranáře přírody budeme, tím více nám budou otevírat přírodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz