Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak feminismus změnil tradiční rodinu? LGBT může dokončit už jen zbytek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Novomanželé ze Švédska na kole na líbánky

Když do ulic vyšly protesty za tradiční rodinu kvůli „manželství pro všechny“, tak jsem měl možnost prohlédnout si budoucnost ve Švédsku. Tam jsou napřed o 14 let a je to zajímavý pohled.

Článek

Co je tradiční rodina?

Žena + muž + svatba + potomci + „dokud nás smrt nerozdělí“ = tradiční rodina. Tato rovnice zjednodušuje to, jak vidím tradiční rodinu. Když v ní cokoliv změníte, už se nejedná o tradiční rodinu.

Zdůrazním to „dokud nás smrt nerozdělí“, protože to změnilo tradiční rodinu jako první. Amišové a další ortodoxní (důsledné) náboženské komunity mají asi poslední možnost uzavřít tradiční rodinu, protože rozvody jsou u nich nemyslitelné. Kdo se rozvede, už není součástí komunity.

Co je feminismus?

Feminismus v základu chce rovná práva žen a mužů. Volební právo bylo asi tím hlavním bodem v historii feminismu. Některé feministky dnes už vymýšlí změny, které z nich dělají cíle internetových „podcasterů“.

Internet mi většinou představuje protiřečící si feministky, které mají feminismus jako cestu pro lepší život (Zdroj1, Zdroj2). Zmiňují tradiční role mužů, ale odmítají tradiční ženské role.

Feministky ve Švédsku to s rovnoprávností myslí vážně a mají feminismus jako životní styl. Švédské tradice se změnily a díky feminismu si s muži prohazují některé role. Vše mi vysvětlovala norská feministka, rozvedená samoživitelka s tříletou holčičkou na dobrodružné „cyklo-dovolené“.

Ve Švédsku jsou feministky hrdé na to, že dělají to, co bylo tradičně mužské. Automaticky zaplatit za feministku první návštěvu restaurace je společensky nepřípustné. Dělat většinově mužskou profesi, si Švédky zvolí častěji než třeba Češky. V přístavu přivazovala žena i velký trajekt bok po boku mužů. V Polsku jsem viděl ženy jen ve fyzicky nenáročných profesích.

Přemýšlím, jaké práva mají muži a ženy ne. Některá místa umožňují ženám chodit „nahoře bez“. Existuje „čurokap“, aby ženy mohly močit ve stoje i v armádě, když jsou v „plné polní“. Ženy mohou na umělé oplodnění bez muže (ve většině zemí EU, v Česku jen pro páry).

Foto: Daf-de/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Čurokap (Female urination device) - nástroj, který umožňuje ženám močit ve stoje. Umožňuje ženám to, co mohli kdysi jen muži.

Tradiční rodina ve Švédsku už prakticky zanikla

Pokud si připomenete rovnici, kterou jsem začal, tak můžeme jít bod po bodu.

Existují bezdětné manželské páry? Existují. Starší generace se někdy ptá, kdy budou vnoučata. Mladí je neposlouchají a žijí v NEtradiční rodině.

Velice časté je, že se ve Švédsku páry neberou. Žijí spolu 40 let, vychovali děti, ale manželství jim přišlo zbytečné. Potkal jsem důchodce, který si zajel na oběd k řece. Udělal si dvě klobásky na táboráku, přítelkyni nechal doma na vegetariánské stravě, a tak nějak spolu žijí, „dokud je smrt nerozdělí“.

Protestovat proti „manželství pro všechny“ je podle mě naprosto zbytečné. To, že homosexuálové změní v rovnici jen další část, už nezmění předchozí vývoj, který tradiční rodinu „zničil“. Heterosexuální páry dokáží vychovat homosexuály a stejně tak to jde i naopak. Pokud se někdo obává, že by se někdo přeorientoval na stejné pohlaví, protože má dva tatínky, tak ať si najde statistiku, která by to potvrzovala. Já ji nenašel ani ve Švédsku, kde je manželství „pro všechny“ už 14 let.

Feminismus hraje velkou roli v rozvodech. Nepracující žena, závislá na muži, se nemůže bezpečně rozvést, i když jí to zákon umožňuje. S feminismem se rozšířilo to, že žena vydělává dost peněz, aby přežila i bez muže. V Česku 64 % rozvodů zahájí žena. Ženy mají díky feministickému hnutí konečně možnost opustit muže. I přesto některé zůstávají s nezaměstnaným alkoholikem/gamblerem a vydělávají peníze, které pak chlap „vyhodí z okna“. Opustit „budižkničemu“ je podle mě lepší, než tradiční „zvykej si“.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

ROSA SVANAR PÅ GAMLA BROGATAM - proč ve Stockholmu nepověsit růžové labutě? Tradice nemusí být svazující, když se už nehodí do současného života.

Manželství jako cár papíru

V době „dokud nás smrt nerozdělí“ bylo manželství něco víc než právní vztah dvou lidí. Nyní můžete ukončit manželství podobně jako smlouvu. Stačí podepsat rozvodové papíry a přežít maraton u soudu kvůli dělení majetku (případně vyřešit co s dětmi). Manželství se stalo smlouvou dvou lidí, která řeší právo (světské) a nikoliv tradici (církevní).

V době, kdy „muž postavil dům a žena z něj udělala domov“, měla žena dobrý důvod se vdát. Díky rozvodu dostane půlku společného majetku a „žena z domácnosti“ neskončí na ulici. Když švédské feministky budují kariéru a muž zůstává na rodičovské (ne)dovolené, tak proč uzavírat pro ženu nepotřebnou smlouvu? Ve Švédsku je společensky přijatelná diskuze, zda se vůbec chce partner/ka brát.

Švédsko je 6. nejšťastnější zemí na světě i s manželstvím pro všechny, které má od roku 2009. Žena si může zajít na umělé oplodnění i bez muže. Tradiční rodina už není. Pro všechny, co bojují proti manželství „pro všechny“, mám otázku:

Jak zjistíte, že mají homosexuálové doma o jeden cár papíru navíc?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz