Hlavní obsah
Právo a státní správa

Kam zmizela švédská policie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

První týden na cestách Švédska jsem potkal více formulí F1 než policejních aut. Policie ve Švédsku není skoro vidět. Pocitově jsem se cítil bezpečně, ale kriminalita je zde až překvapující.

Článek

Švédsko je jiné než Česko

Když jsem v Česku, tak policii potkávám celkem často. Slyším houkačky, vidím blikačky a pořád se někde něco děje. Ve Švédsku jsem viděl policii jen čtyřikrát, a to jsem tam byl měsíc.

Tyto „unikátní“ okamžiky si pamatuji do posledního detailu. Jednou jsem viděl policejní auto při návratu na stanici. Jednou jsem viděl auto s puštěnými majáky ve Stockholmu. Jednou měřili rychlost v Kiruně. Poslední případ je sporný, protože tam nebyla policie osobně. Ve Stockholmu byla nějaká akce na malém náměstí a u toho zaparkovaný policejní vozík se stožárem s kamerami. Bloudil jsem zrovna mezi lidmi, ale pochůzkáři mezi nimi nebyli.

Když jsem se bavil se Švédy, tak mi vysvětlili, že tu pochůzkáři nejsou běžní. Policie se volá, když se něco děje, ale preventivně po ulicích nechodí. To je velký rozdíl oproti Česku.

Bezpečnost v rukou firem

Pokud se někdy v Česku pohybujete po hlavních nádražích a případně večerních vlacích, tak potkáváte „nabušence v taktických vestách“ s nápisem „security“. Ve Švédsku je to rozšířeno do veřejného prostoru ještě více. Tyto firmy se dokonce pohybují více ve veřejném než v soukromém prostoru. Komunikují s cílovými skupinami (jako naši preventisté kriminality) a výsledky sdílí s úřady a policií.

Zvláštní setkání jsem zažil u servisu, kde jsem čekal na sevisáky. Čekalo nás tam několik a po hodině čekání jsme zjistili, že se servisákům prodloužilo školení. Školení o násilí se střelnými zbraněmi. Byli kvůli tomu na policii, a ještě se jim to protáhlo o hodinu. Nepodařilo se mi zjistit, jak chlapi, co dělají v servisu kol, můžou nějak ovlivnit kriminalitu se střelnou zbraní.

Bavil jsem se s paní, která mi řekla, že je každý den ve zprávách, že někde někoho zastřelili. Podle statistik jsou na tom lépe než my. My měli 150, oni „jen“ 116 vražd za rok 2022(50% vražd v ČR bylo ve stádiu pokusu, u Švédské statistiky podobná poznámka není). Přestřelek bylo ve Švédsku, ale skoro 400. Česko statistiku přestřelek ani nevede. (18:13 - Pozn. autora: článek jsem publikoval ještě před tragickou událostí na Karlově univerzitě v Praze. Hlubokou soustrast všem rodinám obětí)

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Pro turisty je Švédsko bezpečné. Vyhýbejte se místům, které vypadají nebezpečně, tak jako to děláte v Česku.

Švédsko je velice bezpečná země pro turisty

Přes všechny ty hrozivé statistiky, tak jakékoliv násilí na turistech neproběhlo. Ani jedna zpráva o turistech v nebezpečí. Ani jeden turista nebyl postřelen nebo jakkoliv násilně zraněn ve Švédsku.

Když půjdete v Česku do „vyloučených lokalit“ nebo mezi feťáky v Praze, tak to taky nedopadne dobře. Švédové mají zase místa s neintegrovanými imigranty. Probíhá tam prodej drog a s tím spojená kriminalita. Ve zprávách to zjednodušují jako „No-go zóny“, ale je to jen nepochopení švédského systému. Policie tam nechodí, protože se to ve Švédsku prostě nedělá. Když se tam něco stane, tak tam normálně naběhnou. Přestřelky normálně řeší, neignorují je jen kvůli „no-go zónám“.

Násilí je soustředěno na boje drogových gangů. Rád bych to zjednodušil na „ať se mezi sebou klidně pozabíjí“, ale oni to dělají mezi běžnými lidmi. Obzvlášť nebezpečné jsou bombové útoky. V září vybouchl byt drogového gangstera a při tom zemřela jeho sousedka. Celkově ve Švédsku proběhlo letos asi 150 bombových útoků a podobný počet byl zastaven. Opakuji, ve válce gangů, nikoliv islamistů.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Švédi mají všude spoustu krásných věcí, které lákají zloděje z Východní Evropy.

Sousedské hlídky

Grannsamverkan, jak nazývají ve Švédsku sousedskou hlídku, začala fungovat už v roce 1985. Nejsou to sousedé chodící s baterkou po ulicích, ale vzájemná kontrola. Smyslem je, dohodnout se se sousedy, aby si všímali okolí.

Všude po Švédsku jsem viděl cedulky s logem zlomeného páčidla (fotka níže), které varují zloděje, že tady si sousedé všímají, kdo chodí po jejich sousedství. Také varují zloděje, že zde si lidé hlídají své věci více než jinde. Grannsamverkan totiž učí Švédy zabezpečovat si svůj majetek. Učí je neupozorňovat na internetu, že odjíždí na dovolenou. Když už jsou na dovolené, tak to sousedé ví a na pohyb v prázdném bytu upozorní. Také si lidé značkují své věci syntetickou DNA, jak jsem psal v článku o zabezpečení kol.

Statisticky je na tom Švédsko hůře než Česko. Podle indexu kriminality mají 48,52/100 a my 26,64/100. Tohle mě celkem zarazilo, protože jsem byl zvyklý vnímat Česko, jako zemi, kde se hodně krade. U nás bylo skoro 13 tisíc vloupání, ale ve Švédsku přes 20 tisíc. Podle údajů z Grannsamverkan má sousedská hlídka úspěch a snižuje počet vloupání o 36 %.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Cedule upozorňující na sousedskou hlídku statisticky odrazuje zloděje o 36 %.

Jsem rád, že v Česku policii v ulicích vidím. Rozhodně souhlasím s myšlenkou, všímat si kolem sebe zlodějů, protože policisté nemůžou stát na každém rohu. Švédsko je obrovská země, kde mají zloději více klidu i majetku na krádeže. Před deseti lety tam vloupání dělali hlavně gangy z východní Evropy, kde už asi nebylo co krást. I přes vlnu násilí se těším, že si do Švédska zase na kole zajedu, protože v divočině mě budou hlídat vlci a medvědi, před gangstery a zloději.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz