Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr zálohování PET chce, protože ji chce veřejnost. Kde ji našel?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Neřešíme, jestli ano, nebo ne, ale jak… takto se ministr životního prostředí Hladík (KDU-ČSL) staví k připomínkám, s odůvodněním, že zálohování PET podporuje veřejnost. Kde ji našel?

Článek

Zálohování PET a plechovek

Dnes si můžete zmačkat PETku nebo plechovku a jít s tříděným odpadem jednou za čas po cestě do práce. Třeba v Pardubicích jde obojí do žlutého kontejneru a dotřídí si to stroj/člověk.

Se zálohováním budete doma skladovat nezmačkaný odpad, který plný vzduchu odnesete do obchodu. V supermarketech budou úplně noví roboti, kteří je za vás zmačkají. Pak si tento cenný, recyklovatelný materiál odveze nezisková firma (tzv. operátor), kterou založí výrobci nápojů.

Tento zálohový systém bude ročně stát 1,3 miliardy. Zavedení bude stát 5 miliard. Navíc budou malé čisté obchody řešit skladování odpadu, který určitě čistý nebude. Roboti budou navíc produkovat nerecyklovatelné papírky na zálohu, jak jsem zjistil v Skandinávii, kde už jsem zálohoval. A toho času co strávíme při vracení PETek se taky máme vzdát?

Do současného systému se už zainvestovalo spousta peněz, ale s těmito miliardami, by si hodně polepšili lidé, kterým akorát zálohování poleze krkem. Tedy aspoň mě by určitě lezlo krkem, nosit PETky místo 100 m do kontejneru, přes město do obchodu. Když se zmačkají a automat je nevezme, tak přijdete o ty 4 koruny zálohy. Některé města už rozdávají občanům žluté popelnice přímo k domu (systém D2D).

Ministr proti kritice odborníků bojuje s vymyšlenou podporou veřejnosti

Při vytváření zákonů je návrh zveřejněn a téměř kdokoliv ho může začít připomínkovat. Víc hlav víc ví. To se stalo i nyní.

Proti jsou:

  • Státní úřady
  • Podnikatelské a obecní svazy
  • Recyklační firmy
  • Hospodářská komora
  • Asociace krajů
  • Unie zaměstnavatelských svazů ČR
  • Obecní svazy SMO i SMS ČR
  • Ministerstvo pro místní rozvoj
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ještě zajímavější je, že je proti i antimonopolní úřad. Operátor, který má celostátní monopol, je jako plivnutí do obličeje tohoto úřadu. Jestli i antimonopolní úřad má připomínky, které jsou Hladíkovi jedno, tak je asi antimonopolní úřad zbytečný.

Tolik připomínek a ministr se ohání širokou podporou veřejnosti. Stránky zalohujme.cz zmiňují 90% podporou lidí pro zálohování. Kde to číslo našli, jsem nenašel, ale Hladík ho určitě rád použije a když se potřebuje vypořádat s námitkami odborníků, tak řekne, že má širokou podporu společnosti.

Pokud přistoupíme na to, že tu statistiku provedla nestranná profesionální agentura, kterou nikde neuvedli, tak je stejně 90% výsledek z důvodu manipulativní otázky. Stačí se dobře zeptat a máte statistiku na přání. Otázka v průzkumu byla „Jste pro zavedení efektivnějšího systému na sběr PET lahví a plechovek?“. Tak s tím by asi kde kdo souhlasil. A co otázka ,,Chcete nadále chodit s odpadem do kontejneru kousek od domu nebo s nafouklým odpadem jezdit pro zálohu do obchodu?“ Tady bude už statistika úplně jiná, protože jsem také použil manipulativní otázku bez kontextu. Ankety, co jsem našel v médiích na ANO/NE zálohování, jsou jasně proti zálohování i bez manipulativní otázky. Zkusím udělat jednu objektivnější anketu.

Anketa

Co jste ochotní udělat pro zlepšení sběru PET lahví a plechovek?
Současný systém: Vytříděný odpad vyhodit do nejbližší popelnice na tříděný odpad.
95 %
Zálohování: Ukládat prázdné láhve a plechovky v nafouknutém stavu někde doma (jako skleněné láhve od piva) a pak je donést/dovést do obchodu, který je vybírá v nepomačkaném stavu. Pak trávit čas vracením a získat 4Kč zálohy zpět.
2 %
Netřídím, protože popelnice na tříděný odpad jsou stovky metrů daleko.
1,7 %
Netřídím, protože chci jen jeden odpadkový koš.
1,2 %
Nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 401 čtenářů.

Tohle Hladíkovi neprojde

Protože taková změna musí projít přes parlament, tak to může parlament i zastavit. Když bude dostatek lidí „nadávat“ na internetu, tak se toho chytne populistická opozice a bude mít opačný názor. K tomu přidejte připomínky dalších ministerstev s jejich poslanci a najednou je Hladík bez potřebné podpory v parlamentu a zákon mu neprojde. Tedy aspoň doufám.

Lobbisté nápojářů ukazují prstem na odpadové lobbisty, že jsou proti zálohování. Očividně jde o hodně peněz. Nápojáři už roky vedou kampaň „Zálohujme.cz“ na sociálních sítích. Placenou kampaň. Koukal jsem na její výsledky a jsou spíše negativní nebo ignorující. Udělat placenou reklamu a mít na ní asi 10% zpětnou vazbu něco o nepodpoře veřejnosti vypovídá. Stránka7000 „To se mi líbí“. Současný systém neziskovky EKOKOM má na Facebooku 114000 „To se mi líbí“.

Je to pes?

Vypadá to jako pes, štěká to jako pes, vrčí to jako pes, tak to asi pes bude.

Ministr tlačí na zálohování jako by to byla jedna z jeho priorit. Jenže nebyla. Není to ve volebním programu 2021-2025. Píší ale o „recyklačním hubu“, který bude produkovat zvýhodněný stavební materiál. Dokud to nemá hotové, tak nemusí vymýšlet nic nového.

Není na nás ani tlak z EU, protože už plníme normu EU (78 % vytříděných lahví, máme 80 %), která bude platit až v roce 2026. Navíc má zálohování odpůrce širokého spektra. Příznivcem je hlavně nápojářská lobby, která má založit tu neziskovku.

Myslím si, že dole v komentářích se dočtu, že Hladíkovi a koalici SPOLU to politické body zrovna nepřinese. Možná to pro některé „SPOLU voliče“ bude i poslední tečka. Proč to tedy ministr dělá? Někteří jeho kolegové ministři také zálohování nechtějí. Proč mají veřejně spory? To nemůže jeden druhého přesvědčit o svém názoru někde za zavřenými dveřmi? Vždyť Hladík tvrdí, že je odpor kvůli rozšířeným nepravdám. To by je mohl prostě vyvrátit. Politika v demokracii je o mluvení a přesvědčování. To se mu nedaří, takže skoro vše je proti tomu, aby to udělal. Závěrem: „Myslím si, že to je pes… jestli se chápeme.“

Další zdroj je i vtipné VIDEO proti zálohování s 300 tisíci shlédnutími.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz