Hlavní obsah
Finance

4N - jednoduchoučká dieta (nejen) pro chlapy, kterou jsem si sám vymyslel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Samocinna_osobni_vaha.jpg - licence CC 3.0 Unported, autor Vít Luštinec.

Osobní váha. Někdy kamarád, jindy úhlavní nepřítel.

Kdo nechce číst dlouhé litanie: 4N znamená Nekoupím = Neutratím = Nemám = Nesežeru. To je celé. Ale budu rád, když se mrknete i do článku.

Článek

Taky jste vstoupili do nového roku s hromadou předsevzetí? A taky bylo jedním z nich zhubnout, popřípadě v kombinaci s dalším - dát si dohromady své finance?

Nuže, já si dal cíle v obou těchto směrech. A teď, jak si to udělat co nejjednodušší? To víte, jsem obyčejnej chlap, jíst zdravé obilné klíčky se mi nechce, kromě salátu mi chutná i svíčková s knedlíkem a počítat kalorie a vážit každičké sousto, co si dám do pusy, to taky není nic pro mne.

A tak jsem doma u panáčku oblíbené Metaxy trošičku zapřemýšlel, a i bez pomoci „amerických vědců“ jsem si sám pro sebe vymyslel dietu 4N.

A zdarma vám ji nabízím také. Pro ty z vás, kdo neradi čtou, to zjednoduším.

4N znamená NEKOUPÍM = NEUTRATÍM = NEMÁM = NESEŽERU (tedy pardon, „nesním“). A je to.

No a pro ty, co to potřebují i zdůvodnit:

1N - NEKOUPÍM.

Na vánoce jsme toho s mojí ženou nakoupili tolik, že nám lednička pomalu nešla zavřít, další věci jsme měli ve spížce a další ve skříňce na balkoně. Jídla bylo tolik, že jsme vůbec nic dalšího nemuseli nakoupit až do Tří Králů, a ještě i pár dní potom se chodilo víceméně jenom pro pečivo. Že jsme na tom utratili spoustu peněz, o tom asi psát nemusím, a že jsme bohužel i hezkých pár kilo potravin vyhodili… no, bohužel, stalo se.

Takže s tím je teď konec. Doma si s mou ženou sedneme, a řekneme si, co je třeba nakoupit na zítra, a maximálně tak na další dva - tři dny. Víc ne. Napíšeme si seznam a jdeme nakupovat. Za tzv. spontánní nákup (= věci mimo ten lístek se seznamem) smíme utratit maximálně 10 % z ceny toho, co na seznamu bylo. Tak zní dohoda.

Výhody?

V ledničce/spížce je místa dost, a potraviny jsou tam přehledně uložené. Na první pohled vidíme, co máme a co nemáme, a přitom je doma vždycky co jíst, i na „náhlý, nepředvídaný hlad“ nebo na případné „noční vyjídání ledničky“. Zároveň není důvod čerstvé jídlo nesníst a nevyhazujeme zbytečně.

2N - NEUTRATÍM.

Pokud se nakupuje důsledně výše popsaným způsobem, je jasné, že se to promítne v peněžence. Pokud můžu posoudit za těch pár dní, co tohle praktikujeme, naše průměrná útrata v supermarketu se snížila cca o 30% za jeden průměrný nákup. Přitom není problém si koupit nějakou tu dobrotu nebo pamlsek - prostě se napíše do seznamu na nákup. Ale dokud se nesní ten jeden, nenapíše se tam žádný další.

Tím, že šetříme na útratě v supermarketu, máme víc peněz na to, zajít si třeba na místní farmářské trhy, nebo do soukromé pekárny, k soukromému řezníkovi, koupíme si domácí, nikoliv „marketová“ vajíčka… Čímž jednak podporujeme místní komunitu, jednak (většinou) máme i kvalitní zboží z domácí produkce, bez miliónů „éček“. A alespoň se domníváme, že tedy žijeme i o něco zdravěji. Zároveň, protože jsem řidič zájezdového turistického autobusu, není pro mně problém občas si dovézt opravdu kvalitní sýr / salám / prací gel atd. třeba ze sousedního Rakouska.

Kdyby tohle dokázalo praktikovat více rodin, vytvoříme tím i celkem slušný tlak na místní Kauflandy, Tesca, Billy, Lídly a další značky. To, že tam lidé budou méně nakupovat, je bude obecně nutit ke snižování cen a k většímu množství „akcí“. Je mi opravdu šumafuk jejich ziskovost - některé věci, typicky třeba máslo, sýry, mléčné výrobky mají již tak drahé, že je v podstatě nakupuji již jenom v akci. Normální pultová cena másla tady na Slovensku je kolem 3,20 Eura, v akci se dá tatáž značka koupit i za 1,90. A tak je jasné, že když je akce, koupíme si do ledničky 3-4 kusy, a pak z toho prostě žijeme až do okamžiku další akce v témže nebo v jiném obchodě. Velmi dobré mléko v běžné ceně 1,49 Eura měli zrovna včera v akci za 0,74 Eura, doba minimální trvanlivosti do 12. 2. 2024. Koupili jsme si 10 krabiček.

Také využíváme (už dlouho) všemožných zákaznických slevových kupónů, kartiček, aplikací, bodů, a tak dále. Stal jsem se na to už celkem expert. A že tam „platím“ svými osobními údaji? Inu… jak se to vezme. Ve věrnostních aplikacích obchodů používám zásadně smyšlené jméno, smyšlenou adresusmyšlené datum narození. Zadaný e-mail je sice můj, ale i ten je speciálně vytvořený právě jen pro reklamy, newslettery obchodů, soutěže, věrnostní akce… potřebná soukromá korespondence mi tam nechodí, na tu mám ale úplně jinou adresu. Číslo bankovní karty nikam - opravdu nikdy a nikam! - neukládám. Co utajit zatím neumím, je telefonní číslo - aplikace mi běží na mém osobním soukromém mobilním telefonu, a ten je prostě svázaný s mým reálným telefonním číslem, druhý přístroj si kvůli tomu pořizovat nebudu.

3N - NEMÁM.

Tady asi není zapotřebí žádný další komentář - co jsem nekoupil, to doma není. V ledničce i ve spížce je větší přehled, větší pořádek. Na první pohled vidíme, co doma je a co ne, jídelníček tomu přizpůsobíme.

4N - NESEŽERU (překlad pro ty útlocitnější: „nesním“).

A to je princip této diety! Co doma není, to se pochopitelně nesní, a když mi zrovna chybí třeba Tatranka, do Kauflandu jenom pro ni samozřejmě nepoletím.

Do nového roku jsem vstupoval s váhou 127,3 kg, uznávám, hodně zvětšenou nad běžný normál po období nepřetržitého svátečního vánočního hodování. Protože si jako diabetik měřím i cukr v krvi, byl jsem 1.1.2024 na hodnotě 13,3. Fuj.

Dnes ráno se mi displej váhy ukázal 119,3 kg (minus 8 kg), glukoměr ukázal hodnotu 9,3 (minus 4,0 mmol/l). Což by mělo být samo o sobě nesporným důkazem, že dieta 4N funguje.

Od svých cílů - váha dlouhodobě max. 100,00 kg, cukr dlouhodobě +/- 5,00 mmol - jsem tedy ještě daleko, ale to jsou cíle stanovené k 31.12.2024. Když se mi je ovšem podaří splnit dříve, tím líp. Tak mi držte palce (děkuju), a dejte mi vědět, zda se Vám dieta 4N líbí.

Anketa

Co říkáte na dietu 4N, vymyšlenou dědou Víťou ?
Je to super, přidávám se!
84,6 %
Možná nezávazně vyzkouším.
0 %
Mhmmm, takových už tady bylo... kašlu na to.
7,7 %
Naštěstí jsem na tom tak, že žádné diety nepotřebuji.
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz