Hlavní obsah
Zdraví

10 bizarních a nezdravých diet - i tohle jsou lidé schopni podstupovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jsou diety s výrazně více mínusy než plusy, z mnohých jiných vstávají odborníkům na výživu vlasy hrůzou. Expertka FITBOOK Beke Enderstein se podívala na obzvlášť podivné diety a vytvořila svůj top 10 žebříček nejhorších diet všech dob.

Článek

Je všeobecně známo, že mnoho diet není moc vhodných k dosažení ideální hmotnosti, tak aby to bylo zdravé a udržitelné. Zejména velmi jednostranné dietní plány nebo příliš přísná omezení kalorií mohou vést k frustraci, předčasnému ukončení a jo-jo efektu.

Ale některé diety mohou být ještě horší. Expertka na výživu Beke Endersteinová rozebírá deset šílených diet, které jsou lidé opravdu schopni držet.

1. Cigaretová dieta

Ano, opravdu existuje a zaslouží si zlatou medaili mezi nezdravými dietami. U zdraví ohrožující cigaretové diety, která je oblíbená zejména u mladších žen, je účinek hubnutí založen na snížené chuti k jídlu. Současně kouření bazální zvyšuje metabolismus. Kuřáci tak spalují více kalorií a hubnou.

V minulém století byla tato dieta dokonce veřejně podporována. Reklamní slogany jako „Sáhněte po cigaretě místo sladkosti!“ jsou dnes nemyslitelné, ale dříve byly realitou. Ku prospěchu výrobcům cigaret.

Na čem je cigaretová dieta založena?

Každý, kdo někdy kouřil, ví, že kouření ve skutečnosti snižuje pocit hladu. Když přestanou kouřit, mnoho lidí přibere několik kilo na váze. Jednak se vrátí bazál do normálu a zvyšuje se spotřeba sacharidů – zejména sladkostí. Odhaduje se, že 80 procent bývalých kuřáků přibere v průměru kolem 4,5 kilogramu.

Je samozřejmé, že zapálit si cigaretu místo výživného jídla je z nutričního hlediska absolutní nesmysl!

○ zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění ○ nezdravé hubnutí ○ zvýšené riziko plicních onemocnění ○ vysoký návykový potenciál ○ kognitivní ztráty ○ zvýšené riziko rakoviny (zejména rakoviny plic)

2. Tasemnicová dieta

Tato bizarní forma diety si rozhodně zaslouží stříbrnou placku. Extrémně nebezpečná dieta zažívala největší boom v USA na začátku 20. století. Tasemnice se tam prodávaly ve formě kapslí na hubnutí. I dnes stále ještě existují lidé s nadváhou, kteří se k této šílenosti uchýlí. Na pochybných internetových fórech se drahé kapsle obsahující vajíčka tasemnice dají sehnat a koupit.

Princip „parazitní diety“

S tasemničí dietou se lidé, kteří se snaží zhubnout, dobrovolně nakazí endoparazity. Tasemnice – které mohou dorůst až do délky několika metrů – rostou ve střevním traktu a své vysoké energetické nároky pokrývají lidskou potravou. To, zda k reálnému úbytku hmotnosti u hostitele skutečně dojde, se však liší od člověka k člověku.

Každému rozumně uvažujícímu člověku dojde, že tato riziková dieta není úplně v pořádku. Hrozí dokonce smrt v důsledku meningitidy nebo cyst v mozku.

○ rizikový nedostatek živin ○ nezdravé hubnutí ○ nevolnost, průjem a zácpa ○ křečovité bolesti ○ život ohrožující metoda hubnutí ○ zvýšené riziko střevní obstrukce ○ nedostatek vitaminu B12 ○ zvýšené riziko meningitidy a cyst

3. Dieta pijících mužů

Tato metoda hubnutí je založena na dietním návodu, uvedeném v knize Roberta Camerona, která se v roce 1964 stala bestsellerem.

Princip „Drinking Man Diet“

Plán této komické nízkosacharidové diety povoluje kromě masa, ryb a spousty tuků také tvrdé alkoholické nápoje, například vodku. Není divu, že se obézní muži najednou začali zajímat o hubnutí. Prostě - nesmíš sacharidy, ale „zlejt se je v pohodě“, to přece hubneš.

Strava bohatá na maso a alkohol odporuje výživovým doporučením. Aspekt udržitelnosti této „keto diety“ netřebazmiňovat.

○ nezdravé ○ zvýšené riziko ztučnění jater ○ vysoký návykový potenciál ○ vysoký příjem nasycených tuků a cholesterolu ○ zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění ○ riziko nedostatku živin

4. Dieta pěti soust

Čtvrté místo v „Top Ten“ nejhorších diet zaujímá velmi přísná dieta, původně známá jako „Five Bite Diet“. Tento nutriční koncept byl vyvinut Dr. med. Alwinem Lewisem.

Princip „5 soustové diety“ spočívá v tom, že vaše porce jídla prostě nepřesáhne 5 soust. Oběd, večeře, vždy jen pětkrát kousni a hotovo. Povolené jsou bezkalorické nápoje.

Každý, kdo tento dietní koncept dodržuje delší dobu, podstupuje velká zdravotní rizika. Hrozí nejen nedostatek energie a živin, ale také riziko vzniku poruchy příjmu potravy.

○ nezdravé ○ zaručený nedostatek živin při delším držení diety ○ žádný vědecký základ ○ vysoké riziko jo-jo efektu ○ riziko poruch příjmu potravy

5. Dieta s jablečným octem

Původní verze diety s jablečným octem sahá až britskému básníkovi a politikovi Lordu Byronovi. Byron na počátku 19. století prohlašoval, že pije velké množství octu a nic jiného kromě speciálních sušenek a vody nepožívá. Politik pil původně jen trošku octa, k běžnému jídlu, pro jeho detoxikační účinky. V průběhu času ale začal pít nekolik velkých sklenic denně.

Výsledek - pravidelně ho bolelo břicho, zvracel a… hubnul. Ovšem s přihlédnutím na jeho dietní plán ocet + voda + sušenky se asi není čemu divit.

Oproti tomu dnešní verze diety s jablečným octem jsou mnohem šetrnější, protože se ocet ředí extra porcí vody. Zdravotně riziková je zejména původní varianta.

○ metabolismus aktivující a tuky rozpouštějící účinky nebyly vědecky prokázány ○ podporuje nevolnost a zvracení ○ podráždění žaludeční sliznice ○ nezdravé hubnutí

6. Dieta podle krevní skupiny

Dieta vychází z výživových doporučení od amerického výzkumníka Dr. Petera D'Adama. Ten věří, že hubnutí je jednodušší, pokud budete jíst jako vaši předci.

Co skončí na talíři, by se mělo vybírat v závislosti na krevní skupině. Podle D’Adama se krevní skupiny A, B, AB a 0 objevily v různých obdobích evoluce.

Kdo patří do krevní skupiny 0, která se prý objevila jako první, by se měl zaměřit čistě na maso a masitou stravu. Jako první krevní skupina odráží nulka dobu kamennou – alespoň to tvrdí D'Adamo.

Krevní skupina A, se prý objevila v dobách začátků zemědělství. Áčkaři by se tedy měli zaměřit hlavně na zeleninu.

Lidé s krevní skupinou B se mají inspirovat stravou kočovných národů.

A nejmladší krevní skupinu AB přiřazuje D'Adamo současnému výživovému typu.

Tvrzení, že se krevní skupiny objevily v určitých dobách a podle toho máme jíst, se zdají být přitažené za vlasy. Zejména skupinu doby kamenné nutí konzumovat až příliš mnoho masa, kromě toho Dr. Peter D'Adamo předložil i další dobrodružné teze, například o škodlivosti luštěnin.

○ částečně nezdravé (zejména pro krevní skupinu 0) ○ žádný vědecký odkaz ○ velmi pochybné, bizarní teze

7. Hallelujah dieta

Tato u nás ne moc známá vegetariánská dieta byla vyvinuta v 90. letech v USA pastorem Georgem Malkmusem. Ten doporučuje jíst pouze věci, které prý jedli Adam a Eva v rajské zahradě, nebo kterými se stravoval Ježíš. Tedy - na talíři mohou skončit pouze potraviny, které pocházejí z křesťanských citátů z Bible.

Z nutričního hlediska je vcelku dobré, že je zde doporučováno hodně ovoce a zeleniny. Dále je kladen důraz na syrovou stravu. Doporučuje se také ječmenná tráva, různé doplňky stravy a další funkční potraviny. Kromě toho je podle Malkmuse užitečné opalování, detoxikace a mix relaxace a pohybu. Každý, kdo se řídí těmito radami, by měl být schopen úspěšně zhubnout a dokonce porazit rakovinu. Alespoň to tvrdí pastor.

Ale - Adam s Evou jistě neměli přístup k jakýmkoliv doplňkům výživy. Nebo že by pili destilovanou vodu. Tato dieta tak zavání manipulací věřících a silným marketingem.

○ destilovaná voda se nedoporučuje kvůli nedostatku minerálů ○ propagace drahých speciálních diet je stejně sporná jako zdravotní přínosy „Ježíšovy diety“ ohledně rakoviny ○ žádný vědecký základ ○ drahé doplňky výživy ○ nepravdivá tvrzení o rakovině

8. Mléčná dieta

Americký kulturista Bernarr MacFadden přísahal na mléčnou dietu, kterou vytvořil. Z jeho pohledu je mléko nejzdravější potravinou pro přirozené zvýšení kondice. Tato velmi jednostranná, lakto-vegetariánská dieta obsahuje na jídelníčku pouze mléko – v kteroukoli denní dobu. Sám MacFadden pil až šest litrů mléka denně.

Mléko obsahuje esenciální aminokyseliny a mikroživiny, jako je vápník, ale také dostatek laktózy (mléčný cukr) a tuku – minimálně v plnotučném mléce. U šesti litrů mléka laktóza rozhodně převyšuje doporučený příjem cukru. Nedostatky dalších živin jsou nevyhnutelné - chybí důležité živiny ze zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, luštěnin atd.

Nyní již existují nové varianty mléčné stravy s pozitivními výsledky studií, například mléčná dieta s 800 kaloriemi. V této nové verzi pocházejí kalorie z plnotučného mléka, odstředěného mléka a přírodního jogurtu. Vědci pozorovali, že testované osoby po čtyřech měsících mléčné diety zhubly působivých 9,4 kilogramů. Ačkoli to zní slibně, není to vlastně překvapivé - s pouhými 800 kilokaloriemi denně prostě automaticky zhubnete. Hrozí však nedostatek živin a nedostatek výplňové vlákniny.

9. Dieta Kouzelná zelná polévka

Jeden čas velmi populární dieta, která není tolik nezdravá, jako jsou ty na prvních místech v našem top 10 žebříčku nejhorších diet. Alespoň tehdy ne, pokud se drží jen pár dní.

Kouzelná zelná polévka totiž poskytuje dostatek tekutin, mikroživin, zasycující vlákniny a druhotných rostlinných látek. Legendární dietní polévka však nesedne každému. Nejpozději po pár dnech vám jednotvárná chuť zřejmě poleze krkem.

Princip diety zahrnuje podávání nízkokalorické, nízkotučné, zelné polévky několikrát denně po dobu jednoho týdne. V omezeném množství je možné konzumovat i vybrané potraviny jako zeleninu, ovoce atd.

Nevýhoda diety tkví v tom, že nefunguje dlouhodobě a pokud budete jíst zelňačku každý den, existuje vysoké riziko, že zelí už nebudete vidět ani cítit.

○ velmi monotónní ○ poskytuje málo bílkovin ○ žádná výhoda oproti denně obměňovaným polévkám ○ riziko jo-jo efektu

10. Vlkodlačí dieta

Takzvaná vlkodlačí dieta uzavírá tuto prazvláštní dietní desítku. Stejně jako mnoho dalších výživových konceptů se i tato dieta zrodila v Hollywoodu. Díky Madonně a spol. - kteří nedají na dietní plán ve znamení vlka a měsíce dopustit - je vlkodlačí dieta celosvětově populární.

Jde o půstovou kúru, která by svým způsobem nebyla nijak zvláštní. Odborníci na výživu si však kladou otázky ohledně načasování půstu a spojování účinků s měsícem.

K přerušení jídla totiž dochází za úplňku, novoluní nebo na začátku měsíční fáze. Během těchto měsíčních fází by se tělo mělo obzvláště snadno čistit a detoxikovat. Hubnutí by také mělo být mnohem jednodušší. Půstový plán zahrnuje „detoxikační šťávy“, které jsou určeny k odstranění toxinů a dalších škodlivých látek z těla.

Půst má pozitivní zdravotní účinky, jako je autofagie – typ obnovy buněk – ale z nutričního hlediska není vůbec relevantní, kdy jej držíte. Dokonce ani když je to během úplňku. Snazší hubnutí prostřednictvím půstu během určitých fází měsíce nebylo vědecky prokázáno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz