Hlavní obsah
Aktuální dění

Adolf Hitler proti studentům - Bad Honnef ruší občanství německému diktátorovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Čestná občanství udělují obce a města lidem, kteří mají vztah k danému místu, něčím se o to zasloužili a prostě - byli výjimeční. Právně zaniká smrtí nositele, přesto jsou udělována i in memorial a odnětí déle po smrti jsou spíše symbolickým aktem.

Článek

Německé město udělilo čestné občanství v roce 1933 tehdy nově zvolenému kancléři a později Vůdci německého národa Adolfu Hitlerovi. To formálně zaniklo 30. dubna 1945, kdy německý diktátor spáchal v berlínském bunkru sebevraždu. Jenže udělování čestných občanství se častokrát dělá s pompou a jejich odebírání je zvláště u kontroverzních osob též vnímáno jako něco, co by se nemělo odehrát jen tak v tichosti, automaticky. Veřejné ukončení čestného občanství, které sice právně již dávno zaniklo, je bráno jako symbolický akt.

Studenti místního gymnázia tak sebrali podpisy, sepsali žádost a uspěli. Rada města Bad Honnef v úterý odebrala čestné občanství Adolfa Hitlera, stejně jako tehdejšího německého prezidenta Paula von Hindenburga.

Je to akt morální jasnosti a etické integrity, který jde daleko za právní formality a je vyžadován z úcty k obětem národního socialismu
odůvodnění žádosti studentů

Adolf Hitler byl čestným občanem ve zhruba 4000 městech. Rada měst symbolický krok udělala a čestné občanství diktátorovi odebrala. Obce tím veřejně deklarují svůj odmítavý přístup ke všemu, co je s nacistickou ideologií spjaté a zdůrazňují demokratické hodnoty německé společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz