Hlavní obsah
Lidé a společnost

Konečně bez kouře - ale co váha? Aneb věčný strašák „přestávačů“ a výmluva „nepřestávačů“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Přestat kouřit má mnoho výhod - je to lepší pro zdraví, už není cítit nepříjemný kouř a navíc člověk ušetří spoustu peněz. Nebýt toho nepříjemného přibírání na váze, které zažívá mnoho bývalých kuřáků. Ale to je výmluva. Řešení je na všechno.

Článek

Když přestanete kouřit, uděláte svému zdraví velkou službu. Vaše plíce se v prvních měsících bez kouře vyčistí samy. Riziko kardiovaskulárních onemocnění se po roce bez cigaretového kouře rapidně snižuje. Na polovinu klesá po pár letech také riziko rakoviny v dutině ústní, krku a jícnu. A tak dále, a tak dále. Vše zní skvěle. Ale je tu jeden velký háček, kterého se obávají hlavně ženy. Určitě přiberu!

Ano, nebudeme si nic nalhávat. Jakmile přestanete kouřit, můžete zaznamenat nárůst hmotnosti. Ale proč přesně? Nikotin má účinek potlačující chuť k jídlu. Pokud svému tělu odepřete neurotoxin, zvýší se vaše chuť k jídlu a automaticky tedy sníte více. A i když nejíte více než dříve, může dojít k nárůstu hmotnosti, protože nikotin zvyšuje bazální metabolismus vašeho těla. Jako nekuřák náhle spálíte méně energie a zároveň máte větší hlad.

Foto: Pixabay

není třeba se hned strachovat

Existují i ​​​​jiné důvody, proč se vaše chuť k jídlu po ukončení zlozvyku zvyšuje. Mnoho bývalých kuřáků si zpočátku nedostatek kouření kompenzuje pojídáním sladkostí. Pouhých 48 hodin poté, co přestanete kouřit, se začnou vaše chuťové a čichové buňky regenerovat. To samozřejmě také zvyšuje chuť k jídlu…Všechno totiž náhle lépe chutná a lépe voní.

Foto: Pixabay

všechno hned chutná lépe

Ale to není důvod, abyste to vzdali! Můžete zabránit nárůstu hmotnosti. Při počáteční kompenzaci začněte výběrem zdravých svačin namísto sladkostí a chipsů. Naplánujte si první část svého nového nekuřáckého života a naplňte si ledničku dostatečným množstvím ovoce a jogurtů bez cukru. Také mějte vždy připravené žvýkačky. To vás v případě nouze odvede od zvýšených chutí na všechno možné. Žvýkačka dokonce může mít také podobný účinek na zmírnění stresu jako cigareta.

Foto: Pixabay

každé jídlo nemusí být kalorická bomba

Dalším způsobem, jak bojovat s chutěmi, je zakousnout se do něčeho pikantního. Chilli, kajenský pepř a zázvor jsou skvělé látky potlačující chuť k jídlu. Dochuťte si jídlo ostrým kořením a pijte k němu zázvorový čaj. Pokud máte obzvlášť silné „záchvaty žravosti“, stačí najít odvahu zakousnout se do chilli papričky. To vás zaručeně odvede od čokoládových fantasmagorií!

Foto: Pixabay

odolat vábení čokolády nemusí být úplně snadné

Pokud jste byli silným kuřákem, zvedli jste ruku k ústům asi 200krát denně. Není tedy divu, že tento rutinní pohyb chcete nyní nahradit jiným a jak jinak než jídlem. Nízkokalorickým řešením může být lízátko bez cukru nebo extra křupavá mrkev. Případně můžete obelstít tělo jednoduchým trikem - žvýkejte párátko.

Foto: Pixabay

lízátko se může osvědčit jako zdatný spolubojovník

Spočítejte si, kolik peněz jako nekuřák ušetříte. Náhle máte dost peněz i na jiné aktivity, že? Tak co takhle členství v posilovně? Nebo se odměnit novými běžeckými botami či fitness trackerem? Jednou z opravdu dobrých věcí po odvykání kouření je, že můžete při jakékoli činnosti znatelně lépe dýchat. Sport je tak najednou mnohem zábavnější!

Foto: Pixabay

pokud vás baví cvičení, máte vyhráno

Pokud ale nejste nadšencem pro cvičení, pak byste si měli dát za cíl alespoň hodinovou procházku každý den. Že je zdravější než kouření netřeba říkat, ale má i další benefity. Třeba ten, ze spálí kolem pár stovek kalorií. Nechte tedy auto v garáži a do práce nebo do supermarketu jděte pěšky!

Foto: Pixaby

i procházka se čtyřnohým parťákem je pohyb

A pokud i přes to všechno nějaké to kilo přiberete, nezapomínejte - pár kilo navíc na váze škodí vašemu zdraví mnohem méně než páchnoucí cigaretový kouř. A pořád je tu jedno ohromné plus. Seknete-li s kouřením, bude vaše pleť po krátké době svěžejší, na pohled mladší a zdravější a vy tak zažijete pravou omlazovací kúru a zdarma!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz