Hlavní obsah
Věda

Čeština a pět rozšířených chyb. Kdo žádnou z nich nedělá, je výjimkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: #dobrovský (vlastní koláž s použitím obrazku F. Tkadlíka, 1820)

Výjimečný Dobrovský.

Další díl oblíbeného pravopisného seriálu je tu! Pojďte si ověřit, jak na tom jste s psaním následujících pěti výrazů.

Článek

Standardní

Vždy jen standardní (tzn. obvyklý, běžný apod.). Standartní je chybný tvar, který zřejmě plyne z fonetického tvaru tohoto slova. Naproti tomu máme prezidentskou standartu (vlajku).

Tip X Typ

Obě varianty jsou správně, záleží ale na kontextu jejich použití. S měkkým i může být tip pro sázkaře nebo tip na dovolenou. S ypsilonem se pojí např. typ postavy či pokleslý typ zábavy.

Bizarní

Občas vídáme v chybné variantě s d jako slovo bizardní. Jde o další omyl patrně odvozený z časté mluvené podoby slova. A pro fajnšmekry zmíním, že slovo bizarní vychází z francouzského bizarre (tzn. prapodivný).

Výjimka

Frekventovanou jazykovou chybou je psát toto slovo jako vyjímka. Proč? Možná z důvodu, že výjimka vychází ze slova vyjímat (se) – tedy nějak se odlišovat od standardu (ne standartu!).

Pečicí papír

Je nejvyšší čas začít rozlišovat přídavná jména účelová a dějová. V tomto případě je účelové pečicí papír s krátkým i. Příklad dějového by pak bylo kupříkladu pekař pečící chleba. Analogicky pak kropicí vůz X vůz kropící silnici nebo řídicí jednotka X šofér řídící vozidlo.

Pokud vás při čtení článku napadly další chyby, které bych měl v této sérii zahrnout, budu rád, když je zmíníte v diskuzi.

Češtině zdar!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz