Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vážně chtěl být prezident? Babišovy uniklé maily jsou i jazykový průšvih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Beránek, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 International.

Andrej Babiš se uklikl v adresátovi mailu a udělal si velkou ostudu.

Vlastenci, bijte na poplach. Uniklé emaily Andreje Babiše z opoziční strany ANO o ministru zahraničí Janu Lipavském jsou otřesné ve více ohledech. Podívejme se na ně.

Článek

Už z mluveného projevu předsedy ANO a neúspěšného kandidáta na prezidenta ČR Andreje Babiše je znát, že čeština rodilému Slovákovi dělá potíže.

Jeho psané texty ale pod takovým drobnohledem nejsou. Nyní máme unikátní možnost se podívat na emaily, které Babiš omylem zaslal, kam neměl.

Honzo udelejte mi teze podklady na tohoto z*rda napiste mi pribeh Izrael jak se vykaslal na nase lidi jak byl v doha jezdi vsude dela kampan korespidencni volba udelejte teze Prvni jak se stal ministrel blazek nejedly zeman fiala Dohkedejte jak pirati chteli blazka za schuzku s nejedlym odvolovat atd. (…) Ma deti? Jazyky?
Andrej Babiš

Je možné, že Babiš si po vzoru Bohumila Hrabala oblíbil literární techniku tzv. proudu vědomí, kdy jsou záměrně porušována pravidla gramatiky, větosloví a interpunkce. Pravděpodobné to ale není. Pojďme tedy jeho email trochu zkultivovat.

„Honzo, udělejte mi teze a podklady na tohoto z*rda.“

Těžko můžeme kultivovat slovo z*rd. Podle Wikislovníku jde o hanlivé označení pro dítě. Jako jemnější alternativy nabízí kupříkladu smrada, smrkáče či usoplence.

Čím ale Babiš vyloženě překvapil, a popravdě mile, je slovo „teze“. Bývalý premiér tímto slovem, typickým spíš pro akademické prostředí, zřejmě myslel informační souhrn – v babišovském slovníku „složku“. Pojďme k další pasáži.

„Napište mi příběh „Izrael“ – jak se vykašlal na naše lidi a jak byl v Doha (také Dauhá). Jezdí a všude dělá kampaň(,) korespondenční volbě/a.(!) Udělejte teze.“

Dostáváme se k překážce, jíž nelze zdolat jen s pomocí jazykovědných znalostí. Chtěl Babiš říct, že ministr Lipavský dělá kampaň korespondenční volbě nebo jen tak vykřikl velmi volnou asociaci „korespondenční volba“, kterou se snaží prosadit Fialova vlády, jejíž je Lipavský součástí? Těžko soudit.

„První, jak se stal ministr Blažek, Nejedlý, Zeman, Fiala.“

Tady jsem opět narazil a rekonstrukci, vedoucí ke kultivovanému sdělení, nedokázal dokončit. Jak se stal ministrem kdo? Blažek? Nejedlý? Zeman? Fiala? Nejedlý se Zemanem nikdy ministry nebyli. Co chtěl Babiš říct? Možná jde ale jen o jakousi dadaistickou jmennou koláž.

„Dohledejte, jak Piráti chtěli Blažka za schůzku s Nejedlým odvolat atd.“

Zpět na Zemi. Babišova komplikovaná mysl se uklidnila a zmizely náhodné výkřiky.

„Má děti? Jazyky?“

Ano, Andreje Babiše zajímalo, zda má Jan Lipavský děti. Proč? To nechám vaší fantazii.

Uf, to byla fuška.

Emailová komunikace předsedy nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše se po vyčerpávajícím jazykozpyteckém cvičení dostala na odpovídající úroveň.

S jejím obsahem už je to ale horší a na státnickou úroveň ji dostat nelze. To by musel zapracovat někdo jiný.

Češtině (a ČR) zdar!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz