Hlavní obsah
Věda

Jak spát pro zdraví podle nového výzkumu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Chcete se dožít vysokého věku? Správný spánek může pomoci. Nové vědecké poznatky o spánku tvrdí, že pravidelnost je důležitější než délka.

Článek

Lidé často bojují se spánkem, a ne vždy se jim daří zavrtat se do peřin. Ideálních sedm až devět hodin spánku, jak doporučují odborníci na spánek, zůstává pro mnohé nedosažitelným cílem. Existuje také celkem početná skupina jedinců, kteří se ráno probouzejí s dojmem, že spali na břehu chaosu a nemají pocit dostatečného vyspání.

Pravidelnost důležitější než délka

Podle nejnovější vědecké studie zveřejněné v časopise Sleep však ti, kteří se nevejdou do kategorie osmihodinových spáčů, nejsou nutně odsouzeni k brzkému rozloučení se životem.

Tato překvapující studie zkoumající spánek zdůrazňuje, že klíčová je pravidelnost. Tedy, chodit spát a probouzet se ve stejnou dobu s minimálním počtem „nočních dobrodružství“. Ukazuje se, že pravidelný šestihodinový spánek má nižší riziko předčasného úmrtí než nepravidelných a často doporučovaných osm hodin.

Co z toho plyne? Novoroční předsevzetí tedy nemusí u některých z nás znít „budu déle spát“, ale „budu spát pravidelněji“. Podle zmiňované studie totiž může pravidelný spánek snížit riziko předčasného úmrtí z jakékoli příčiny o 20 až 48 % ve srovnání s těmi, kteří nemají konzistenci spánku a spali nejnepravidelněji. Mezi nepravidelné spánkové praktiky patří rozdílná doba spánku a bdění, přerušované spaní a podřimování.

Je však třeba upozornit, že délka spánku byla stále důležitá: lidé, kteří spali dlouho a důsledně, měli nejnižší riziko úmrtí. Kratší, pravidelný spánek byl však obecně spojen s nižší úmrtností než delší, nedůsledný spánek.

Dnes existuje řada studií, které ukazují, jaké aspekty spánku jsou pro naše dlouhodobé zdraví nejdůležitější, a mohou nám pomoci určit návyky, na které je třeba se zaměřit.

Samozřejmě se to někdy lehce řekne a hůře realizuje. Měli bychom však mít na paměti, že spánek je velmi důležitý a je třeba neustále hledat cesty, jak ho optimalizovat. Dlouhodobě narušený spánek je třeba proto řešit.

Praktická doporučení

1. Udržte přípravy na spánek a probouzení ideálně ve stejný čas, respektive v rozmezí jedné hodiny, maximálně dvou.

2. Připomeňte si čas spánku. Můžete si například nastavit připomínku hodinu a půl před spaním, zhasnout většinu světel a udržovat v ložnici chlad a tmu.

3. Připravte se na spánek ztišením mysli. Věnujte se nenáročné aktivitě nebo krátké meditaci. Spánek dle vědců není jako vypínač světla, je to pravděpodobně mnohem více jako přistání letadla. Mozek potřebuje čas, aby sestoupil na pevnou zem. Pravidelná večerní rutina tomu může napomoci.

Anketa

Máte pravidelný spánek?
Ano
25,6 %
Ne
74,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Co děláte pro spánek vy? Připojte se do diskuse.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz