Hlavní obsah
Finance

Jak vysoká má být vaše měsíční mzda? Nová vědecká studie o štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Podle nové vědecké studie učiní vyšší mzda lidi šťastnějšími. Neplatí to však pro každého.

Článek

Je to otázka, se kterou se ekonomové, psychologové a filozofové potýkají po staletí: Lze za peníze koupit štěstí? Jsou lidé díky vyšším příjmům šťastnější?

Množství peněz, které lidé potřebují ke štěstí, se může pochopitelně značně lišit v závislosti na řadě faktorů, jako je životní styl, lokalita, velikost rodiny, osobní preference a kulturní prostředí. Proto neexistuje žádná pevně stanovená částka, která by někoho zaručeně učinila šťastným.

Většina dosavadních výzkumů naznačuje, že do určité míry si za peníze skutečně lze koupit štěstí, zejména pokud jsou použity na pokrytí základních potřeb, jako je jídlo, přístřeší a zdravotní péče. Za touto hranicí se však souvislost mezi příjmem a štěstím obvykle vyrovnává a důležitějšími se stávají jiné faktory, jako jsou sociální vazby, osobní růst a životní spokojenost.

80 tisíc korun měsíčně jako maximální hranice?

Do této kategorie patří známá a často citovaná studie z roku 2010, která byla zveřejněna Danielem Kahnemanem a Angusem Deatonem z Princetonské univerzity. Ta hovoří o tom, že štěstí roste jen do určité hranice příjmu a poté se zastaví. Touto hranicí je zhruba 75 tisíc amerických dolarů ročně.

Podle údajů Bureau of Labor Statistics (BLS) činila průměrná roční mzda v USA v roce 2010 přibližně 41 673 dolarů. Ke štěstí je tedy tímto pohledem potřeba 1,8 násobek průměrné mzdy. V českých podmínkách bychom se prostřednictvím takto jednoduchého výpočtu dostali k částce 72 582 Kč měsíčně.

Marketéři společnosti Eazl roční příjem před lety přepočítali pro jednotlivé země přesněji, a to podle parity kupní síly pro jednotlivé země. Pro Českou republiku jim vyšla částka 44 250 tisíc dolarů ročně, tedy necelých 80 tisíc korun měsíčně.

Nová studie: více peněž, více štěstí

Nová studie, jejíž spoluautorem je rovněž Daniel Kahneman, však přináší nové výsledky. Původní závěry o zastavení štěstí na určité výši příjmu platí pouze pro menší skupinu lidí, kteří jsou nešťastní z jiných důvodů (15 % až 20 % lidí). Jde například o osoby, které mají „zlomené srdce“, cítí zármutek ze ztráty blízké osoby či trpí klinickou depresí.

Pro většinu lidí však neexistuje žádný příjmový limit. Štěstí se zvyšuje spolu s příjmem, a to nejen k výdělku 75 000 USD ročně (v českém vyjádření 80 tisíc korun měsíčně), ale i daleko za něj. Ke svému překvapení vědci zjistili, že štěstí nadále roste, a dokonce se mírně zrychluje, když účastníci začnou vydělávat více než původně uvažovaný limit.

U šťastnějších lidí tedy štěstí s příjmem trvale roste. Nejšťastnější skupina (asi 30 % osob) zažívá pocity štěstí, které se nad touto hranicí dokonce prudce zrychlí.

Závěr

Udělá vás více peněz šťastnějšími? Podle nové vědecké studie většinu ano. Vědci ale současně upozorňují, že i když tyto statistické vztahy mezi penězi a štěstím existují, jsou v celkovém obrazu vaší celkové spokojenosti spíše nevýznamné. 

Mnohem větší uspokojení v životě najdete, když se identifikujete a zaměříte na oblasti, které vám přinášejí největší radost, jako jsou vaše vztahy, koníčky nebo kariéra. Peníze tedy nejsou tajemstvím štěstí, ale mohou mu zjevně pomoci.

Anketa

Jaká měsíční mzda by vám stačila ke štěstí?
40 000 Kč
10,6 %
50 000 Kč
33,7 %
60 000 Kč
6,5 %
70 000 Kč
3,9 %
80 000 Kč
8,1 %
90 000 Kč
1,1 %
100 000 Kč
13,5 %
110 000 Kč
0,8 %
120 000 Kč
1 %
Více než 120 000 Kč
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4016 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz