Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Cena EDUína 2022 zná své vítěze a slaví desetileté výročí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alice Hrubá

Cenu EDUína získal projekt Člověka v tísni, organizace Locika a organizátoři nultých ročníků pro ukrajinské žáky 9.tříd. Do Auly slávy tento rok vstoupila dlouholetá ředitelka základní školy Hana Vellánová. EDUína také prošla proměnou koncepce.

Článek

„EDUína si při svém vzniku vytkla jako cíl hledat inovace v českém vzdělávání. V posledních letech ale vnímáme, že nedostatek inovativních projektů už není tím nejpalčivějším, co české školství trápí,“ vysvětluje manažerka ceny Hana Matoušů. Nově proto letos udílíme cenu za přínos českému vzdělávání.

Oceněné projekty, počiny nebo aktivity vybírá tým EDUinu. Zohledňuje přitom aktuální situaci a zaměřuje se na problematické oblasti českého školství. „Pro rok 2022 jsem zvolili tyto oblasti – integraci ukrajinských žáků do českých škol a péči o duševní zdraví dětí,“ dodává Hana Matoušů.

Foto: Alice Hrubá

Zuzana Ramajzlová a Tomáš Habart, Člověk v tísni.

Cenu EDUína za rok 2022 získaly:

  • projekty Nulté ročníky pro ukrajinské uchazeče, které organizují Adaptační centrum Paměti Národa, Gymnázium Karla Sladkovského, Gymnázium Na Zatlance a Smíchovská střední průmyslová škola a gymnázium: za umožnění dospívajícím kontinuální rozvoj jejich potenciálu a napomáhání jim v integraci do společnosti.
  • projekt SOS Ukrajina pro ČR (Člověk v tísni): za komplexní přístup k integraci Ukrajinců –⁠ flexibilní a efektivní pomoc, spolupráci napříč neziskovým i státním sektorem a celorepublikový zásah.
  • Centrum Locika: za realizaci konkrétních kroků pro ochranu dětí před násilím ve škole i v rodině, tvorbu pomocných materiálů a poskytování vzdělávacích služeb.

V rámci ceny EDUína ale i dál oceňujeme osobnosti, které se zasloužily o systematický a dlouhodobý přínos českému vzdělávání. Za rok 2022 je laureátkou Auly slávy Hana Vellánová. Dlouholetá ředitelka Základní školy v Plané nad Lužnicí a jedna ze zakladatelek Trvalé obnovy školy. Hana Vellánová se celý život věnuje profesi s nasazením a obětavostí. Stále na sobě pracuje, vzdělává se, přijímá nové a nové výzvy. Má velkou vytrvalost, projektům, jichž se účastní, zachovává věrnost, a to někdy i několik desítek let. Poskytuje jim tak cennou dlouhodobou podporu.

Foto: Alice Hrubá

Jitka Kmentová, Gymnázium Na Zatlance.

Text také vyšel na webu www.eduin.cz

Autor/ka: Pavla Lioliasová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz