Hlavní obsah
Zdraví

Jak poznám, že nejsem dehydrovaná/ý?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše tělo je tvořeno převážně z vody. To znamená, že voda je jednou z nejdůležitějších složek, které naše tělo potřebuje přijímat, aby správně fungovalo.

Článek

Bez vody nemáme žádnou energii, rychleji se vyčerpáme, nedokážeme se soustředit, ani to trávení nefunguje tak, jak by mělo. Ani naše pokožka nevypadá zdravě. Nemluvě o našem metabolismu, psychické odolnosti, a dalších věcech…

Co ale pít?

Ideálně bychom měli pít čistou a neslazenou vodu. Cukry ještě více posilují dehydrataci, takže sladkým pitím si moc nepomůžete, spíše naopak.

Čistou vodu bychom měli pít právě proto, že všechno ostatní naše tělo vnímá jako potravinu, a ne jako tekutinu, a zachází s tím stejně jako s potravinou.

Kolik vody je to správné množství?

To se různí podle individuálních potřeb těla. Pro orientaci vám může pomoct, když si vynásobíte vaši aktuální váhu číslem 0,04. Získáte tak informaci o tom, kolik vody byste měli přibližně vypít. Samozřejmě pokud budete mít více pohybu, nebo bude větší teplo (např. přes léto), tak toho pravděpodobně vypijete víc.

Doporučuju si to hlídat a třeba i odměřovat, jestli opravdu tolik vypijete. Je to důležité, protože většina lidí takhle zjistí, že nejsou schopni vypít tolik vody, kolik by měli, protože na to nejsou zvyklí.

Pokud zjistíte, že pijete málo a začnete se snažit pít víc, pak se stane, že budete častěji odbíhat na toaletu. Nebojte, jakmile si vaše tělo zvykne, tak se to srovná.

Jak poznám, že jsem dehydrovaná/ý?

Míváte chuť na něco slaného? Třeba brambůrky? Nebo tyčinky? Nebo snad solíte víc, než byste měli?

Ve chvíli, kdy je tělo dehydrované, tak si neříká o vodu, protože si myslí, že když by voda byla dostupná, tak by ji dostalo. Myslí si, že vody je nedostatek, a tak se snaží v sobě udržet to málo, co má a k tomu mu pomáhá právě sůl. Proto si tělo řekne o sůl a ne o vodu, když je dehydrované.

Vyhněte se sladkému

Když konzumujete cokoliv sladkého, tak tím zvyšujete dehydrataci těla. Pokud si tedy dáte něco sladkého, tak byste měli zvýšit i příjem vody, abyste to srovnali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám