Hlavní obsah
Krása a fitness

Jak začít cvičit a vydržet u toho?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta lidí si přeje začít cvičit, ale málokdo se u toho dokáže udržet. Co bývá nejčastější chybou začátečníků?

Článek

Každý, kdo začíná cvičit, tak má v hlavě už ten výsledek svého snažení (bude hubený, svalnatý, bude mít lepší fyzickou kondici… - každý má pro to jiný důvod). Jenže když se ten výsledek nedostaví hned, nebo místo toho, abyste hubli, začnete přibírat, tak to většina lidí vzdá.

Je potřeba si uvědomit, že ta cesta je cíl. A to, že zhubnete, nebo budete svalnatější, bude takový bonus, taková odměna za vaše úsilí. Vy se nesmíte snažit zhubnout a co nejrychleji dosáhnout svého vytouženého výsledku. Vaším cílem by mělo být to, že začnete cvičit a udržíte se u toho.

Pokud vás cvičení nebaví, bude pro vás těžké se u toho udržet a toho výsledku nedosáhnete. Musíte si k tomu vytvořit vztah. Najděte si takový druh pohybu, který vám bude vyhovovat a který si zamilujete.

Pro každého to může být něco jiného. Někdo se radši prochází, jiný raději jezdí na kole, další raději plave, ona dělá jógu, on boxuje… Najděte si to, co vám vyhovuje nejvíc.

Nepřehánějte to

Nesnažte se za každou cenu ze sebe dostat maximum. Rychle se vyčerpáte, bude vás všechno bolet a nevydržíte u toho dlouhodobě. Dělejte to tak, aby vám to bylo příjemné a nepřekračujte své hranice. Obzvlášť pokud začínáte a nejste zvyklí se tolik hýbat.

Pokud máte sedavou práci a už dlouho jste nebyli ani na žádné procházce, tak i desetiminutová procházka pro vás bude víc, než na kolik jste zvyklí. A pro začátek i to stačí.

Vytvořte si návyk

Pokud začínáte, tak si v první řadě z toho vytvořte návyk. Pokud začínáte třeba s procházkou, tak si řekněte, že se budete procházet každý den třeba i jen těch 10 minut. Pro vytvoření návyku to stačí.

To, že jste si z toho vytvořili návyk, poznáte podle toho, že to začnete dělat automaticky a už nad tím nebudete přemýšlet. Prostě každý den vyrazíte na procházku, aniž byste si museli dávat upozornění do kalendáře. Budete to dělat stejně automaticky jako třeba to, že zamknete dveře, když odcházíte z domu.

Teprve po vytvoření návyku začněte zvyšovat obtížnost nebo délku cvičení. Ale opět postupně, nepřežeňte to. Vaším úkolem není hned zhubnout, nebo hned nabrat svaly, ale vydržet.

To, že dokážete vydržet, vám přinese mnohem víc, než to, že to ze začátku přeženete a pak s tím seknete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám