Hlavní obsah
Rodina a děti

Moje děti nechtějí pít čistou vodu, co mám dělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi nejdřív musíte přijít na to, jak se to stalo, že vaše děti začaly pít sladká pití. Samy od sebe k tomu s největší pravděpodobností nedošly. Což znamená, že jste je to museli nějak naučit.

Článek

Dobrá zpráva je, že když se vám povedlo je naučit pít sladká pití, tak jste schopni je to i odnaučit. Jen možná nevíte jak.

Proto znova zopakuju otázku a chci, abyste si na ni odpověděli: „Jak jste je naučili pít sladká pití?“ Pokud budete vědět odpověď na tuto otázku, pak zjistíte, že tak stejně jako jste je naučili na sladké, je můžete naučit i na vodu. Úplně stejným způsobem.

Pokud vaše děti pijí sladká pití proto, že i vy je pijete, pak je pít přestaňte a začněte pít čistou vodu, vaše děti se k vám po čase přidají.

Pokud jste je naučili pít sladká pití, protože se vám nechtělo je učit na čistou vodu, pak to bude trošku těžší, protože budete muset svou lenost překonat.

Musíte si uvědomit, že vaše děti umí pouze to, co jste je naučili, ani víc ani míň. A nejlépe se děti učí právě pozorováním druhých. Pokud tedy vy jim půjdete příkladem a ukážete jim, že je to hračka, zábava, že to pro vás není problém a je to pro vás lepší, pak i vaše děti to budou chtít taky dělat.

To, jak k tomu budete přistupovat, jaký k tomu zaujmete postoj, bude mít vliv na to, jak se k tomu budou stavět vaše děti. Musíte si uvědomit, že právě vy jste jim vzorem, ke kterému vzhlíží. Co budete dělat vy, budou dělat i vaše děti.

Pokud se ale budete přemáhat a nebude vám to příjemné, pak ani vaše děti to nebudou chtít dělat. Pokud k tomu vy sami budete cítit odpor, tak vaše děti se od vás ten odpor naučí.

Děti jsou vnímavější, než si dospělí často myslí. A tedy poznají, pokud něco děláte s nechutí a nebaví vás to a musíte se přemáhat. Tím je moc nenamotivujete k tomu, aby to chtěly taky zkoušet, ale spíše právě naopak je můžete zaručeně odradit.

Tohle platí pro vše, nejen pro boj se sladkými limonádami a džusy.

Pokud už se vám povedlo vaše dítě od něčeho odradit, pak vám to dá spoustu práce to napravit. Ale nebojte, nic není nemožné. Jen to bude chtít víc úsilí, trpělivosti a pochopení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám