Hlavní obsah
Rodina a děti

Moje dítě chodí pozdě spát a ráno nechce vstávat, co mám dělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když mají naše děti jít spát, tak často v tuto dobu mívají nejvíc napilno a je těžké je dostat včas do postele. Občas i my sami už bychom chtěli jít spát, ale to si v takovou chvíli nemůžeme dovolit.

Článek

Spací rituál

Zkuste si s dětmi vytvořit spací rituál. Nějakou činnost, kterou budou dělat vždy před spaním. Mozek si tuto činnost po čase zapamatuje a spojí si ji se spánkem. Kdykoliv pak vaše dítě tuto činnost udělá, začne se mu chtít spát.

Někteří z vás to možná znáte sami u sebe - když si sednete ke knize a začnete číst, tak po chvíli usnete. A stává se vám to pokaždé, co se zaberete do čtení. Stejného efektu můžete docílit i u svých dětí.

Horká koupel

Jistě se vaše dítě chodí koupat někdy večer. Zařiďte, aby to nebylo před spaním, ale o pár hodin dříve. To proto, že teplá voda rozproudí krev v těle a pak je velmi těžké usnout, i když jste unaveni. Dá se to zmírnit studenou sprchou po horké koupeli, ale pokud vaše dítě není otužilé, pak to není nejvhodnější řešení.

Elektronika

Zajistěte, aby vaše dítě alespoň 1-2 hodiny před spaním nekoukalo do počítače, na tablet, do mobilu… Bude tak pro vás snazší ho dostat do postele o něco dřív. A pro něj bude snazší usnout.

Klidné aktivity

Zajistěte, aby vaše dítě aspoň půl hodiny až hodinu před spaním nedělalo nic fyzicky náročnějšího, ani nic u čeho je potřeba hodně přemýšlet. Vymyslete poklidnou aktivitu, která vaše dítě dokáže dostat do stavu klidu. Může to být třeba malování, čtení knih, vyrábění z papíru nebo modelíny apod.

Pohyb

Zajistěte, aby vaše dítě mělo přes den dostatek pohybu, ať už venku s kamarády, nebo skrze nějaké kroužky či příměstské tábory. Dítě se potřebuje přes den dostatečně vyřádit, aby si unavilo, jinak bude velmi obtížné ho do postele dostat.

Cukry

Pečlivě hlídejte, co vaše dítě jí. Nedávejte mu sladké limonády, džusy apod. Omezte cukry, protože jinak budete věčně bojovat s tím, že vaše dítě nechce spát. Maximální denní dávka cukru u dětí je 25 g.

Myslete na to, že cukry nejsou pouze ve sladkostech a sladkém pití, ale i v běžném jídle. Najdete je třeba i v těstovinách, nebo rýži.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám