Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Mám tři děti, mám právo být tlustá a ošklivá.“ Doba, kdy maminky dbaly na svůj vzhled, se vytrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andres Ayrton/Pexels

Mateřství je dozajista dřina a maminkám moc času na sebe asi nezbývá. Přesto si však myslím, že je škoda, že některé matky nad svým vzhledem zcela rezignují a pak svůj nedbalý zevnějšek de facto svádějí na své děti.

Článek

Začíná to přejídáním v těhotenství

Už v těhotenství některé ženy nabydou dojmu, že mohou jíst „za dva“ a nevadí, když nosí vytahané oblečení. Co se týče oblečení, dá se to jistě pochopit, protože v těhotenství žena potřebuje dostatek pohodlí, ačkoliv se dají za pár korun sehnat opravdu velmi krásné kousky oblečení i pro ženy v pokročilém stádiu těhotenství. Osobně znám maminky, které během těhotenství rozkvetly do krásy a větší bříško působilo tak nějak roztomilým dojmem. Pak jsou tu ženy, kterým je to zkrátka jedno. Inu, je to každého věc, jak se chce prezentovat na veřejnosti. Co však nechápu, je pocit, že těhotenství je jakési povolení pro obžerství. Ostatně k tomu tak nějak podvědomě nabádají i různé komediální sitkomy či filmy, kde do sebe těhotné ženy cpou úplně všechno, co najdou v lednici, a následně vytrhávají jídlo i ostatním z ruky. V reálu to snad není tak přehnané, ale přesto se některé ženy hesla „musím jíst za dva“ drží. Přitom první dva trimestry stačí podle odborníků na výživu navýšit kalorický příjem jen opravdu málo. Bohatě prý postačí sníst třeba jablko navíc každý den. Ve třetím trimestru je to pak asi 200 až 300 kalorií navíc, což odpovídá třeba dvěma větším banánům. Během těhotenství pochopitelně žena přibere na váze, ale pokud se nepřejídá, nemá větší problém se po porodu dostat během pár měsíců na svoji původní váhu.

„S miminkem přeci nemám na cvičení čas!“

On asi nikdo se zdravým rozumem nepředpokládá, že žena porodí dítě a za měsíc bude opět ve skvělé kondici. Leckdy je tělo porodem poškozeno, obzvlášť když byl proveden císařský řez. Většina lékařů doporučuje počkat se cvičením 6 týdnů po porodu a poté začít s lehkou fyzickou aktivitou, jako je třeba chůze. Po císařském řezu může být doba rekonvalescence ještě delší. Jenže se nezdá, že by ani poté, co se tělo dá dohromady, se některé matky do pohybu zrovna hrnuly. Je celkem častým jevem, že ženy s kočárkem sedí na hřišti, v parku nebo na terase restaurace či kavárny, zatímco dítě v kočárku spí. Takže místo hodinové procházky nastává hodinové sezení, nejlépe s dortíkem či limonádou v ruce. V horším případě s pivem či cigaretou, což jsem také často viděla. A pak následuje návrat domů a péče o dítě, což musí být samozřejmě fuška. Ale dnes už si ženy nemusí vyvářet pleny a pro péči o děti existuje celá řada skvělých vychytávek. Určitě se tedy nějaká skulina pro péči o sebe samu najde. Existuje celá řada cvičení, která zaberou jen pár minut, a ačkoliv nenahradí plnohodnotný trénink, v kombinaci s procházkami dokážou tělo poměrně zpevnit a zlepšit celkovou kondici. Pokud mají ženy více ratolestí, asi je to s časem náročnější, ale stále se mi nechce věřit, že by si nenašly alespoň deset minut, které by investovaly do sebe a potažmo i svého zdraví. Každá maminka může být krásná, i s kily navíc. Mnohdy stačí opravdu jen pár minut, vhodně zvolené oblečení a čistý upravený vzhled.

Když už jsou děti odrostlé, ale stále se nic nezměnilo

Pokud přistoupíme na to, že některé ženy s malým miminkem zkrátka nenajdou na péči o sebe ani pár minut, pak se nabízí myšlenka, že žena se o sebe začne starat v době, kdy půjdou děti do školky či do školy. Jenže některé ženy ani poté nezačnou o svůj vzhled alespoň nějak dbát a zarputile se drží svého argumentu obsahově podobnému tomu expresivnímu v titulku: „Chtěla bych vidět tebe po třech dětech!“. Osobně znám hned několik matek ve svém okolí, kdy všechny vypadají možná ještě lépe než před dětmi. Jedna z nich má malé miminko, ale vypadá naprosto báječně. Aby se cítila dobře ve své kůži, pár měsíců po porodu si sehnala hlídání a zašla ke kadeřnici, zatímco dítě spí, pečuje o svoji pleť a každý den vyráží s kočárkem na dlouhé procházky do přírody. Pokaždé, když ji potkám, je velmi vkusně oblečená, upravená a jen těžko uvěřit, že je jen pár měsíců po porodu. Přitom ještě stíhá pracovat z domova. Jedna maminka z mého okolí má dokonce děti tři, ale sluší jí to ještě více než kdy předtím. Časově je velmi vytížená, ale přesto působí velmi reprezentativním dojmem. Nutno podotknout, že rodiče jsou často vzorem pro své děti, i co se vzhledu týče, což by si měl každý rodič uvědomit.

Tatínkové mohou být rozčarovaní

Je to jako obrácená pohádka. Zkusme si říct nějaký extrémní příklad: Muž si najde krásnou ženu, do které se zamiluje. Vezmou se, začnou spolu bydlet a mají spolu dítě. A z jeho krásné ženy se náhle stane velmi korpulentní žena s mastnými a rozcuchanými vlasy, nevidí ji jinak než ve vytahaném triku a celé oblečení má pokryté skvrny od přesnídávek. Jaký má přeci smysl se převlékat, když se stejně zase zašpiní? První měsíce si každý správný muž řekne, že to žena nemá jednoduché a chápavě svou milou podporuje. Jenže uplyne rok nebo dokonce dva a ono se to nelepší. Někdy se to dokonce ještě zhorší. A on si pak říká, kde je ta půvabná žena, kterou si vzal? Leckdy v něm píchne drobný pocit zrady, který u některých jedinců vyústí až v hanebné podvádění. Pro podvádění sice neexistuje žádná omluva, ale pokud je muž ke své ženě dostatečně upřímný a opakovaně se ji snaží přimět ke zdravějšímu životnímu stylu, nebo se ji snaží podporovat v tomto směru i finančně, možná je to mnohdy jen vyústění frustrace.

Zdroj: Autorský článek, NHS

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz