Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zvířata nejsou hračky a nepatří do ruky dětem. Nebo ano?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik/Freepik

Nedávno jsem spatřila video, na kterém drží asi 1-2letá dívka v náručí kočičku, se kterou nechtěně zatřese, když pokrčí kolena radostí. Video vyvolalo vlnu nevole v komentářích s tím, že zvíře není hračka. S tím naprosto souhlasím, ale…

Článek

Zvíře opravdu není hračka!

Hned v úvodu musím napsat, že se zcela ztotožňuji s výrokem, že zvíře není hračka. Nemám pochopení ani pro rádoby roztomilá videa, kde si dítě hraje se zvířetem, které je evidentně vystresované, nebo je mu dokonce ze strany dítěte ubližováno. Řeč je například o „ježdění“ na psech, tahání koček za ocas atd. Vždy si vzpomenu na to, jak krásně popisoval pan Josef Čapek v knížce Povídání o pejskovi a kočičce, co napsali pejsek s kočičkou dětem v dopisu, že nemají rádi. Bavit se nad tím, jak má dítě bezmocné zvíře jako hračku, je stejně tak hloupé, jako mít zvíře jen jako módní doplněk.

Rodiče natáčí své děti u všeho, včetně nošení zvířat, a pak to sdílejí

Nedávno jsem zcela náhodou narazila na video, které sdílel jakýsi kočičí útulek. Na videu je asi 1-2letá dívka, která v náručí drží kočičku. Nijak ji nemačká, vlastně ji překvapivě drží poměrně lehce tak, že by kočka mohla kdykoliv její náruč opustit. Dítě je z živého tvora ve své náruči nejspíš natolik nadšeno, že se párkrát pokrčí v kolenou. S kočkou to samozřejmě trošku zatřese, ale stále setrvává v náručí dítěte zcela odevzdaně, aniž by ho sekla nebo se vzpouzela. Poté kočičku dívce odebírá nejspíš její matka, která pobaveně celou situaci dokumentuje. Pod videem se vynořila vlna popuzených až agresivních komentářů s tím, že se jedná takřka o týrání zvířat a že zvíře není hračka. Inu, zvíře skutečně není hračka a nemělo by být používáno ani jako aranžmá pro dětské momentky či videa. Nicméně v dnešní době mají rodiče tendenci dokumentovat u svého dítěte naprosto všechno, co dělá poprvé, tedy i držení kočičky v náručí. Druhá věc je, nakolik je uvážené takové video prezentovat na internetu. Jak už jsem kdysi psala, dle mého názoru i děti mají nárok na soukromí, obzvlášť v digitální době, kdy toto video bude dostupné i o mnoho let později, až bude dívce například o deset let více, a může být použito proti ní. Tak či onak u výše zmíněného videa by stačilo maximálně protočit oči v sloup a stránku opustit, nebo si přečíst raději něco o činnosti útulku.

„Já bych jí jednu natáhla!“

Komentáře o tom, že zvíře není hračka, nijak neodsuzuji, jelikož je to prostě pravda. A pokud dá člověk na internet veřejně kolovat video, byť svého dítěte, musí očekávat nějakou zpětnou vazbu, která nemusí být vždy příjemná. Mnoho lidí má navíc velmi mylný názor, že jejich dítě je to nejroztomilejší na světě a že ho takto vnímají i ostatní lidé. Nevnímají. Na druhou stranu by měli mít ostatní lidé soudnost, pokud se vyjadřují k chování dítěte, které se sotva naučilo stát a neumí zatím ani mluvit. Jedna paní přidala komentář, kde jmenovala malou dívku s tím, že by jí jednu natáhla. Další se přidala s tím, že by s dívkou také zatřásla, aby prý viděla, jaké to je. To je skutečně hloupé, jelikož v tomto věku za chováním dítěte, stejně jako za celým videem, stojí jeho matka a nikoliv dítě samotné. Bohužel však i s těmito typy lidí musí rodič počítat, když hodlá své dítě vystavovat na internetu.

V dětech se má pěstovat respekt a láska ke zvířatům

Zase je nesmysl, aby rodiče drželi své ratolesti od zvířat, dokud nedospějí do určitého věku. Zejména pokud mají zvířata v domácnosti. Není však těžké dítě od malička vést k tomu, že zvířata jsou živí tvorové, kteří se mají právo na hezké zacházení, respekt a péči. Místo tahání kočiček lze dítě naučit, jak zvíře správně hladit, čím ho krmit nebo třeba jak si s ním hrát.

Zdroj: Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz