Hlavní obsah
Víra a náboženství

Famadihana: bizarní rituál, kdy se nebožtík po exhumaci dozví, co je nového

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Ilustrační snímek.

Famadihana je veselá slavnost praktikovaná na Madagaskaru. Pozůstalí si povídají a tančí s mrtvými členy rodiny, které předtím vynesli z rodinné hrobky.

Článek

Famadihana je projevem úcty k zemřelým

Není tajemstvím, že v různých koutech světa lze narazit na různé zvyklosti, které nám na první pohled mohou připadat jako bizarní či morbidní. Vynesení mrtvého těla z hrobu, zvané též jako obracení kostí, je v naší kultuře asi pro většinu z nás jen těžko představitelné, ale u malgašského lidu žijícího na ostrově Madagaskar, není ničím neobvyklým. Naopak jde o veselou dvoudenní událost, která je navíc velmi nákladná a rodina na ni šetří dlouhou dobu. Famadihana je mimo jiné dobrou příležitostí pro setkání rodiny z celé země a občas dokonce sdružuje i rodinu, kde nevládnou dobré vztahy. Malgaši věří, že dokud se těla zemřelých zcela nerozloží, zůstávají ve světě živých.

Rituál se obvykle koná jednou za pět až sedm let

Předzvěstí obřadu Famadihana bývá obvykle sen, ve kterém se jinému členovi rodiny zjeví již zemřelý předek, který říká, že je mu zima a potřebuje nové šaty.

Ve chvíli, kdy je tělo mrtvého vyneseno z rodinné hrobky, pozůstalí ho převléknou do nového hedvábného rubáše, na který následně napíší jeho jméno. Na oblíbené oslavě života mrtvého se tančí za doprovodu živé hudby a zemřelý je nesen nad hlavami pozůstalých. Hosté, kteří se oslavy zúčastní, obvykle přináší dary jako jsou peníze nebo alkohol.

Slavnost je oblíbená také proto, že je na ní spousta jídla. Zemřelý zůstává po celou dobu oslavy s pozůstalými, kteří mu nosí jídlo, povídají si s ním o všem, co je nového a kteří členové přibyli do rodiny. Někdy berou nebožtíka na výlet, aby se podíval, co nového se v zemi událo. Po oslavách jsou ostatky zemřelého opětovně pohřbeny.

Od rituálu, který se obvykle koná jednou za pět až sedm let a je vyjádřením respektu k mrtvým, malgaští evangeličtí křesťané kvůli vysokým výdajům ve velké míře upouští. Stále se ovšem najdou obyvatelé, kteří tuto tradici považují za důležitou.

Odvrácenou stranou Famadihany je vysoká pravděpodobnost šíření plicního moru, a proto v případech, kdy lidé zemřeli na mor, byl obřad spojený s exhumací madagaskarskou vládou zakázán. Přesto se bohužel našli lidé, kteří nebyli schopni zákaz dodržet.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz