Hlavní obsah
Lidé a společnost

Naháči v ulicích, přeskakování miminek a další bizarnosti světových festivalů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Celestebombin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Festival El Colacho. Muži jsou oděni do červenožlutého oblečení, v ruce drží bič a přeskakují miminka narozená v uplynulém roce.

Na rajčatovou bitvu ve Španělsku se spotřebují tuny rajčat. Jinde se s vidinou očištění od hříchu přeskakují miminka. V Japonsku se oslavuje plodnost falickými symboly a pro zajištění štěstí se konají boje naháčů o dřevěné hůlky.

Článek

Zvyklosti v různých koutech světa jsou rozmanité. Nahlédnete se mnou pod pokličku čtyř netradičních festivalů, které se konají ve Španělsku a Japonsku?

Španělsko

La Tomatina: oblíbená rajčatová bitva

Festival La Tomatina je vyhledávanou turistickou atrakcí, během níž po sobě její účastníci hází tuny rajčat, která byla dovezena nákladními vozidly. La Tomatina se koná každoročně poslední srpnovou středu na náměstí Buñolu poblíž Valencie. Akce začíná v 11 hodin, trvá hodinu a poté přichází na řadu úklid. Na rajčatovou bitvu se spotřebuje více než 100 000 kilogramů rajčat.

Původ akce najdeme v roce 1945. Tehdy se konal průvod masek, na kterém došlo k hádce a divoké strkanici, při níž účastníci hádky sáhli i po zelenině v nedalekém stánku. Lidé neváhali a za rok s sebou na náměstí Buñolu přinesli vlastní rajčata určená k bitvě, čímž byly vybudovány pevné základy rajčatového festivalu. Pouze za vlády Francisca Franca byla tato událost zakázána. Láká vás účast na festivalu? V tom případě byste si měli včas zajistit vstupenky. Zájem je veliký a počet účastníků omezený. Neseženete-li vstupenky na letošní ročník, za rok to můžete zkusit znovu a včas.

Foto: flydime, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Na rajčatovou bitvu každý rok přijedou desetitisíce účastníků. Aby obchodníci předcházeli špinavým výlohám z rajčat, k ochraně používají obrovské plastové kryty.

El Colacho: muži v masce ďábla přeskakují miminka

Dalším netradičním španělským festivalem je El Colacho, který se koná při slavnostech Těla a Krve Páně v obci Castrillo de Murcia. Cílem je očistit děti od prvotního hříchu a zajistit jim bezpečný a zdravý život. V minulosti papež Benedikt XVI. žádal španělské kněze, aby od této tradice upustili, protože dle církve se hřích očišťuje křtem.

Samotnému rituálu Španělé říkají El Salto del Colacho (ďáblův skok). Muž je oblečený do kostýmu ďábla (El Colacho) a skáče přes miminka narozená v uplynulém roce, která jsou položená na matracích na zemi. Po rituálu následuje slavnostní hostina. Naskakuje vám při této představě husí kůže? Nejste sami, ale mohu vás uklidnit. Přes možné nebezpečí doposud kupodivu nebyla hlášena žádná zranění.

Japonsko

Kanamara Matsuri: oslavy plodnosti s penisem v hlavní roli

Každoroční japonský festival se odehrává na jaře ve městě Kawasaki a je oslavou plodnosti, manželství a zdraví. Jeho ústředním symbolem je obří falešný penis, který je nesen ve slavnostním průvodu. Můžete zde zakoupit také různé suvenýry, sladkosti a další předměty falických tvarů.

Samotný festival začal roku 1969, ale jeho počátky sahají až do 17. století. Říká se, že do místního chrámu Kanayama byl tehdy přinášen bohyni plodnosti obří penis jako oběť, která měla ochraňovat obyvatele před sexuálně přenosnými chorobami a neplodností.

Hadaka Matsuri: naháči bojují o dřevěné hůlky, aby měli štěstí

Tento festival se koná každou třetí sobotu v únoru ve městě Okayama a doprovází jej tanečníci, bubeníci i ohňostroj. Muži bývají oděni v tradičních bederních rouškách a absolvují očistu v ledové vodě, po které je na řadě obřad v chrámu. Rituál by měl zajistit blahobyt, bohatou úrodu a plodnost.

Vrcholným a velmi dramatickým momentem festivalu je vhození dvou dřevěných holí do davu lidí. Ti, kteří se jich dotknou, budou mít údajně celý rok štěstí. Často tak dochází k tlačenicím a zápasům mezi účastníky a výjimkou nejsou škrábance a další zranění.

Foto: KKPCW, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Muži na festivalu Hadaka Matsuri bývají velmi spoře oděni.

Zdroje:

Anketa

Který z festivalů byste rádi navštívili?
La Tomatina.
3 %
El Colacho.
0,3 %
Kanamara Matsuri.
8,1 %
Hadaka Matsuri.
0,3 %
Všechny.
7,4 %
Ani jeden.
80,2 %
Jiná odpověď.
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 298 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz