Hlavní obsah
Lidé a společnost

Paulina Bonaparte byla kontroverzní postavou své doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Louis Benjamin Marie Devouges, Wikimedia Commons

Paulina Bonaparte byla oblíbená mladší sestra Napoleona Bonaparta. Stala se první suverénní vévodkyní z Guastally v Itálii, francouzskou císařskou princeznou a kněžnou ze Sulmony a Rossana.

Článek

Paulina Bonaparte se narodila 20. října 1780. Vyrůstala v neklidné době na Korsice, a když jí bylo 13 let, dům její rodině vypálili partyzáni. Ekonomická situace rodiny se zhoršila natolik, že se ženy údajně uchýlily k praní prádla za peníze. Bez ohledu na to rodina dostala, stejně jako ostatní francouzští uprchlíci z Korsiky, příjem od francouzské vlády.

Paulina vyrostla v nevzdělanou dračici posedlou sexem. Její bratr Napoleon se stal generálem Francouzské revoluce a Paulina se vedle něj vrhla do společenského života. Líbilo se jí, že se musí pěkně oblékat.

Mimomanželské aféry

Když bylo Paulině 17 let, provdala se za Charlese Leclerca, ale v roce 1802 manželství skončilo jeho smrtí.

Po smrti Leclerca Napoleon nechtěl, aby Paulina zůstala vdovou nadlouho. Jako druhého manžela navrhl římského šlechtice Camilla Borghese, 6. knížete ze Sulmony. První konzul věřil, že spojení by mohlo konsolidovat vztahy mezi Francií a okupovanou Itálií, kde panovala nevraživost vůči agresorovi. To ji v kombinaci s tlakem jejích bratrů Josefa a Luciena přimělo, aby si knížete vzala.

Manželská smlouva přinesla Camillovi věno 500 000 franků; Paulině přinesla šperky v hodnotě 300 000 franků a právo používat diamanty rodiny Borghese. Paulina však pokračovala ve svých mimomanželských aférách, včetně románku s houslistou Niccolò Paganinim.

Venuše Victrix

Jedním z nejslavnějších uměleckých děl spojených s Paulinou je socha nazvaná Venuše Victrix, kterou vytvořil sochař Antonio Canova. Paulina byla na vrcholu krásy a svými přednostmi se chtěla pochlubit.

Protože si Canova myslel, že polonahá bohyně lásky by byla pro kultivovanou společnost příliš vyzývavá, navrhl Paulině Dianu, oblečenou bohyni lovu a měsíce. To Paulina odmítala s odůvodněním, že by její neposkvrněnosti nikdo nevěřil.

A není divu. Tato žena se nechala svým statným mladým sluhou nosit nahá do koupele. Říkalo se o ní, že se vyspala s polovinou karibské kolonie Saint-Domingue. Nechala se malovat v průsvitných šatech, jež ukazovaly bradavky a hovící si ve vaně přijímala pánské návštěvy. Mezi lidmi se vyprávělo, že díky častým intimním stykům neměla sílu chodit, což vysvětlovalo, proč se nechávala nosit a hodně času trávila v posteli.

Vznikla tedy socha zobrazující Paulinu jako Venuši, římskou bohyni lásky a krásy. V době svého vzniku tato socha skutečně způsobila skandál kvůli své nahotě a erotičnosti.

Foto: Antonio Canova, Wikimedia Commons

Socha Venus Victrix od Antonia Canovy.

Zemřela 9. června 1825 ve věku 44 let v italské Florencii, kde prožila většinu svého pozdějšího života. Její památka je dodnes spojována s jejím skandálním chováním a láskou k luxusu, ale také se silnou oddaností své rodině.

Zdroje:

V článku jsou použity podklady z hesla Pavlína Bonapartová na české Wikipedii zde.

RODRIGUEZ McRobbie, Linda (2014). Aféry princezen. Vydání první. Nakladatelství BRÁNA.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz