Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Basset hound: Nenáročný psí pohodář s laskavým srdcem, který miluje děti i ostatní zvířata

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cherylbileau / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 3.0

Dlouhé uši a smutné oči – to je typický basset hound. Za touto komickou fasádou se však skrývá pes s bohatou loveckou historií a dokonalým čichem. Pro svou milou povahu se stal také vyhledávaným rodinným společníkem a parťákem poručíka Columba.

Článek

Stopař s krví bloodhounda

Historie basetů se odvíjí od loveckých psů chovaných v 7. století v benediktinském opatství sv. Huberta v Ardenách. Předpokládá se, že byli vyšlechtěni jako jejich krátkonohá varianta. Nižší vzrůst reflektuje i samotný název „baset“ – spojením francouzského slova bas (nízký) s příponou –et znamená „spíše nízký“.

Ačkoli si pod tímto pojmenováním zpravidla představíme právě basset hounda (protože je v Česku nejznámější), nelze označení „baset“ vnímat jako synonymum. Ve skutečnosti totiž existuje celkem 6 plemen basetů, z nichž jedním je právě basset hound – ten se od ostatních liší zavalitějším tělem, povislou kůží a špičkovým čichem. Jedná se vlastně o anglickou verzi baseta, jež vznikla v 19. století zkřížením francouzského baseta s bloodhoundem.

Díky tomu má basset hound hned po bloodhoundovi druhý nejcitlivější čich ze všech psích plemen. Zatímco lidé mají přibližně 5 milionů čichových receptorů, basset hound jich má ohromujících 220 milionů. Stal se proto oblíbeným stopařem používaným k vyhánění drobné zvěře z hustého podrostu a ve sportovním lovu se k tomuto účelu používá dodnes.

Tajemství citlivého nosu

Dlouhé uši neslouží jen k tomu, aby basset hound vypadal roztomile. Když čenichá u země, tyto uši fungují jako lopatky, které mu vhánějí pach přímo do nosu. Tomu napomáhá i volná kůže zadržující pachové částice, což psovi umožňuje vůni déle analyzovat.

Foto: Pedro Simões from Lisboa, Portugal / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0

Basset hound má vynikající čich, ale často si při stopování zašpiní uši

Podobný význam mají i krátké nohy. Tím, že se pes nachází téměř u země, má ještě bližší přístup k pachovým stopám zanechaným na zemi. Veškeré vůně má tedy na dosah, aniž by se musel příliš sklánět.

Tvrdohlaví pohodáři s velkým srdcem

Přestože byli basset houndi původně vyšlechtění k lovu, dnes jsou vyhledávaní především jako domácí mazlíčci. Jedná se o jedno z nejmilejších plemen vůbec – jsou velice tolerantní k dětem i ostatním zvířatům a zároveň se o nich říká, že jsou neskuteční pohodáři. Vzhledem k jejich zavalitému tělu totiž rádi a často lenoší. Nejsou to psi zrození k náročným procházkám, dokonce se jim nedoporučuje ani častá chůze po schodech nebo plavání.

Ačkoli jsou inteligentní, mají tendenci dělat věci svým vlastním tempem a způsobem. Pověstní jsou zejména svou „selektivní hluchotou“ – když se jim něco nechce, dokážou mistrně předstírat, že vás neslyší. Tato vlastnost je zdrojem mnoha vtipných historek a videí, v nichž majitelé netrpělivě škubají vodítkem a čekají, až se jejich mazlíček konečně zvedne:

Veterináři a chovatelé se shodují, že tato zdánlivá neposlušnost není znakem hlouposti, ale spíše nezávislosti a určité tvrdohlavosti. Jejich sklon k individualismu se někdy odvozuje od jejich lovecké minulosti, kdy se plně soustředili na stopu a nebyli rozptylováni jinými příkazy.

Pokud byste si basset hounda chtěli pořídit do bytu, připravte se na to, že ho budete muset naučit snášet samotu, jinak bude hlasitě štěkat a výt (jakožto lovecký pes má hluboký, melodický hlas). S ohledem na nižší vzrůst také počítejte s tím, že se venku více zašpiní – to platí i pro jeho dlouhé plandavé uši, které si často vymáchá i v misce s vodou.

Pozornost je třeba věnovat rovněž péči o kožní záhyby, aby se do nich nedostala infekce, a zapomínat by se nemělo ani na případné zastřihování drápků. Jelikož se nejedná o rozené psí sportovce, je zároveň důležité sledovat jejich váhu a nepřekrmovat je – snadno totiž sklouznou k obezitě.

Basset hound ve světě popkultury

Možná vás překvapí, kolikrát se basset hound objevil v populární kultuře. Jeden z nejznámějších basetů je Droopy, postava z kreslených filmů studia MGM. Tento věčně smutně vypadající pes s monotónním hlasem se stal ikonou animovaného humoru.

Dalším známým basset houndem se stal čtyřnohý společník poručíka Columba jménem „Pes“ (v originále „Dog“), jenž si díky své roztomilosti pokaždé vynutil nějaký pamlsek. Herec Peter Falk potvrdil, že k roli zdánlivě roztržitého detektiva toto plemeno dokonale sedí. Od roku 2014 jsou v Budapešti k vidění také jejich sochy v životní velikosti:

Foto: Elekes Andor / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Socha Petera Falka a jeho psího společníka | Budapešť, Maďarsko

Kromě toho se basset houndi s filmovými jmény „Váleček“ a „Šalina“ objevili i v české komedii Srdce na dlani, jež se dostala do kin v roce 2022.

Závěr

Ačkoli dnes plní většina basset houndů spíše roli domácích mazlíčků, stále existují místa, kde se uplatní jejich mimořádné čichové schopnosti. V některých zemích se cvičí jako detekční psi pro vyhledávání drog nebo výbušnin. Nízký vzrůst jim umožňuje snadno prohledávat podvozky automobilů, což z nich dělá ideální pomocníky na letištích a hraničních přechodech.

Rovněž jsou skvělými společníky pro rodiny i jednotlivce, kteří hledají méně náročné plemeno. Jejich pomalejší tempo a občasná tvrdohlavost jsou vyváženy oddaností a laskavou povahou. Přestože tedy nepatří mezi nejrychlejší či nejposlušnější psy, svou roztomilostí nakonec okouzlí téměř kohokoli.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Líbí se vám basset hound?
Ano, klidně bych si nějakého pořídil/a.
72,6 %
Vypadá roztomile, ale domů bych si ho nepořídil/a.
22,9 %
Nelíbí se mi, mám raději jiné psy.
4,5 %
Celkem hlasovalo 533 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz