Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Černý hřebec si neoficiálně přivlastnil titul nejkrásnějšího koně světa. Podívejte se, jak vypadá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SorcerySoapHP / Pixabay / Pixabay Content License

Ilustrační fotografie

Fríský hřebec pojmenovaný po pruském panovníkovi Fridrichu Velikém si od roku 2016 drží neoficiální titul nejkrásnějšího koně na světě. Pomohly mu k němu zástupy fanoušků, kteří z něj udělali internetovou senzaci.

Článek

Původ a jedinečnost plemene fríských koní

Fridrich Veliký, okouzlující fríský hřebec, našel svůj domov v Arkansasu v USA. Jeho cesta začala v Nizozemsku, odkud si ho v šesti letech přivezla nadšená majitelka Stacy Nazario. Jméno dostal po slavném pruském panovníkovi 18. století, Fridrichu II. Velikém, což dokonale vystihuje jeho vznešenost a barokní eleganci.

Fridrich je totiž zástupcem starobylého plemene fríských koní, kteří jsou proslulí svou neobyčejnou krásou, silou a charakteristickým černým zbarvením. Jejich historie sahá hluboko do středověku – na svých hřbetech nosili válečníky legendárního Viléma Dobyvatele a stali se jedním z nejoblíbenějších plemen rytířů a šlechty.

Mírumilovný obr s nadáním pro drezuru

Fríští koně měří v kohoutku 155 až 175 centimetrů a váží cca 590 až 725 kilogramů, jsou tedy velmi robustní. Přesto vynikají klidnou povahou a nejinak je tomu u Fridricha. Jeho majitelka o něm prohlásila:

Má úžasnou povahu. Mohla bych k němu položit dítě a on by k němu byl něžný. Je to jemný obr.
Stacy Nazario

Moderní chov fríských koní se zaměřuje na všestrannost. Tito koně excelují v různých oblastech jezdeckého sportu, ale jejich krása a elegance nejvíce vyniknou v drezuře. Právě proto se Stacy rozhodla zasvětit Fridricha do tajů této disciplíny a záběry z Fridrichových vystoupení začala od roku 2008 sdílet na YouTube.

Diváci byli okamžitě okouzleni jeho grácií a talentem, což se projevilo v záplavě nadšených komentářů. Tato videa odstartovala Fridrichovu cestu k srdcím milovníků koní po celém světě a zajistila mu první vlnu internetové slávy.

Jak Fridrich Veliký dobýval média

Stacy si díky popularitě na YouTube uvědomila hřebcův potenciál a nebála se toho náležitě využít. Založila i účet na Facebooku, čímž posílila nárůst popularity prostřednictvím lajků a sdílení napříč sociálními sítěmi.

Fridrichovy fotografie a videa pak doslova zaplavily internet. Fanoušci ho začali oslovovat lichotivými přezdívkami jako „koňský Adonis“ či „pohádkový kůň“, což jen podtrhlo jeho výjimečnost. Vrcholem jeho internetové slávy byl rok 2016, kdy ho obdivovatelé spontánně prohlásili za „nejkrásnějšího koně na světě“.

Tento neoficiální titul neušel pozornosti médií. Ještě téhož roku se Fridrich objevil v populární televizní show Stephena Colberta, čímž jeho sláva překročila hranice internetu a vstoupila do mainstreamu:

Podle Stacy je Fridrich rozený showman, který si pozornost svých fanoušků náležitě užívá. Jeho charisma je tak silné, že mnozí obdivovatelé neváhali cestovat i tisíce kilometrů jen proto, aby ho mohli spatřit na vlastní oči. Co ho tedy činí tak neodolatelným?

Jeho kouzlo začíná úchvatnou hřívou, která se při každém pohybu vlní jako hedvábný vodopád. Tato impozantní ozdoba je doplněna lesklou černou srstí, která se třpytí na jeho vypracovaných svalech a vytváří téměř nadpozemský dojem. Dlouhé, elegantní nohy a mocná šíje mu navíc propůjčují vznešený postoj, který je charakteristický pro fríské plemeno.

Ovšem, jak říká staré přísloví, krása něco stojí. V případě Fridricha to platí doslovně. Stacy odhaluje, že jen péče o jeho majestátní hřívu zabere přibližně tři hodiny. Tento náročný proces zahrnuje důkladné mytí, pečlivou úpravu a šetrné sušení. Je to časově náročný úkol, ale výsledek stojí za to – vždyť právě tato péče pomáhá udržovat Fridrichův status největšího koňského krasavce s výdělkem kolem 20 tisíc dolarů měsíčně.

Skalní fanoušci zůstali věrní

Fridrichova popularita rostla závratným tempem a brzy o něj začaly projevovat zájem také filmové společnosti. V roce 2017 s ním byl natáčen film s názvem „Frederik The Great: Behind The Beauty“ a majitelka chtěla zrealizovat i prodej reklamních předmětů:

Naneštěstí se od roku 2022 její aktivita značně omezila. Aktualizace na sociálních profilech ustaly, což zanechalo mnoho fanoušků s otázkami o současném stavu jejich oblíbeného hřebce.

Navzdory této neočekávané pauze v online světě Fridrichova popularita přetrvává. Na YouTube si udržel 34 tisíc odběratelů, zatímco jeho facebookový účet se může pochlubit úctyhodným počtem 101 tisíc sledujících. Tato čísla jsou důkazem trvalé stopy, kterou po sobě tento impozantní kůň zanechal.

Závěr

Příběh Fridricha Velikého není jen příkladem krásy – je také svědectvím o schopnosti zvířat dotknout se lidských srdcí. Tento majestátní fríský hřebec se stal fenoménem, který překročil hranice pouhé internetové senzace.

Ať už se Fridrich znovu objeví ve světle reflektorů nebo ne, jedno je jisté – navždy zůstane v paměti jako kůň, který okouzlil tisíce lidí. Jeho příběh nás učí oceňovat krásu přírody a slouží jako připomínka, že ty nejpůsobivější hvězdy mohou zazářit v říši zvířat.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Zaslouží si hřebec Fridrich Veliký titul nejkrásnějšího koně na světě?
Ano, rozhodně!
83,3 %
Ne, viděl/a jsem i hezčí koně.
16,7 %
Nevím, míru krásy lze jen těžko posoudit.
0 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz