Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Námořníci se jich báli, vědci je milují: Poznejte dračí ryby, mistry přežití v extrémních hlubinách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Naturalis Biodiversity Center / Wikimedia Commons / Creative Commons Zero, Public Domain Dedication

Ryba druhu Melanostomias bartonbeani, zástupce čeledi světlonošovitých

Ryby z čeledi světlonošovitých patří mezi jedny z nejpozoruhodnějších predátorů mořských hlubin. Svým děsivým vzhledem, schopností bioluminiscence či dokonale průsvitnými zuby nám přinášejí zcela nový pohled na život v nejhlubších částech oceánu.

Článek

Báje versus vědecký výzkum

Světlonošovití (Stomiidae) představují fascinující čeleď ryb obývajících oceány v hloubkách od 300 do 4500 metrů. V současnosti vědci rozlišují cca 300 druhů, přičemž první z nich byly oficiálně zaznamenány v 19. století. Do té doby je námořníci považovali za nebezpečná hadovitá monstra z mořských hlubin, která za temných nocí číhají pod hladinou (proto se jim dodnes přezdívá „dračí ryby“).

Později se zjistilo, že dorůstají do délky 15 až 50 centimetrů (v závislosti na druhu), takže se nejedná o žádné lidožrouty. Zajímavý je výrazný pohlavní dimorfismus – samci totiž obvykle měří jen 5 až 15 centimetrů a nevypadají zdaleka tak hrozivě jako samice. Postrádají ostré zuby a nemají dokonce ani žaludek, protože veškerou energii investují do rozmnožování. Z toho se usuzuje, že nežijí příliš dlouho.

Foto: Dr Tony Ayling / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 1.0

Pásovka černá (Idiacanthus atlanticus): nahoře samice, pod ní samec, vespod jedinec v larválním stadiu

Tato neobvyklá strategie přežití se vyvinula jako adaptace na extrémní podmínky s omezenými zdroji potravy. Samice tedy nemusejí se samci soupeřit o kořist, ale zato se musí vyvinout tak, aby si ji dokázaly samy obstarat. K tomu jim pomáhá celá paleta úžasných vlastností, které přivádějí vědce v úžas.

Maskovaní predátoři s průsvitnými zuby

Tisíce metrů pod mořem se rozprostírá jen tma. Zbarvení dračích ryb proto odpovídá jejich okolí – velké množství melaninu v kůži způsobuje, že jsou jejich těla prakticky neviditelná. Zatímco samice jsou zpravidla černé, samci některých druhů mívají tmavě hnědé zbarvení. Dokonalé splynutí s prostředím jim poskytuje nejen ochranu před predátory, ale také výhodu při lovu kořisti.

Samice se živí rybami a korýši a díky flexibilní tlamě, kterou dokážou rozevřít pod úhlem až 120 stupňů, spořádají kořist i o polovinu větší, než jsou samy. Jejich tvrdé a ostré zuby jsou navíc unikátní tím, že jsou průsvitné. Transparentnost chrupu zajišťuje nanočásticová struktura hydroxyapatitu a kolagenu a posouvá tak schopnost maskování na ještě vyšší úroveň.

Světelná show v temnotách oceánu

Světlonošovití nejen splývají s tmou, ale umí ji i prosvětlit. Jsou k tomu vybaveni speciálními orgány zvanými fotofory, které produkují vlastní světlo pomocí pigmentů luciferinu a luciferázy. Některé druhy mají světélkující plochy umístěné pod očima, nebo se dokážou rozzářit celé, jak je vidět v tomto videu od BBC:

Jiné ryby, jako například pásovky, mají na bradě smyslový orgán podobný vousu, jehož konec rozsvěcují jako návnadu – snaží se tak přivábit kořist co nejblíže k tlamě.

Neuvěřitelná hra světel však neslouží pouze k lovu. Vědci se domnívají, že se zároveň jedná o formu komunikace mezi příslušníky stejného druhu, nebo o další možnost, jak mohou tyto ryby zastrašovat nepřátele.

Mistři přežití v extrémních podmínkách

Kromě důmyslných loveckých schopností oplývají dračí ryby ještě dalšími vlastnostmi nezbytnými pro život v hlubinách:

  • Odolnost vůči chladu: Přežívají i v teplotách blízkých bodu mrazu.
  • Rezistence vůči tlaku: Jejich těla odolávají tlaku až 200krát vyššímu než na souši.
  • Efektivní dýchání: Dokážou extrahovat kyslík lépe než ryby z mělčích vod.

Vzhledem k tomu, že obývají převážně nedostupné části oceánu, zůstává mnoho detailů o životě těchto tvorů stále záhadou. Vzácné příležitosti ke studiu představují pouze samice některých druhů, které občas migrují za potravou blíže ke hladině.

Závěr

Světlonošovití, kdysi považovaní za strašidelná monstra, se ukázali být úchvatnými mistry adaptace. Jejich schopnost přežít v jednom z nejnáročnějších prostředí na naší planetě z nich činí klíčové svědky evolučních procesů v oceánu.

S postupným rozvojem technologií se o jejich životě možná časem dozvíme více. Do té doby zůstávají tichými strážci podmořských propastí společně s dalšími prapodivnými živočichy, s nimiž tvoří zajímavou video koláž zpracovanou Výzkumným ústavem akvária v Monterey Bay:

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Líbí se vám hlubokomořské ryby?
Ano, jejich děsivý a zároveň unikátní vzhled mě nepřestává fascinovat.
60 %
Vypadají zajímavě, ale potkat bych je nechtěl/a.
40 %
Nelíbí se mi, mám raději barevnější a roztomilejší druhy ryb.
0 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz