Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Poznejte největšího obra Jižní Afriky: Baobab Sagole pojme tolik vody jako 7 cisteren

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Scott Davies / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Fotografie baobabu Sagole

Uprostřed jihoafrické provincie Limpopo se tyčí monumentální svědek času – baobab Sagole. Tento obr si vysloužil titul největšího baobabu na světě a jeho stáří bylo radiokarbonovou metodou datováno na neuvěřitelných 1200 let.

Článek

Prastarý titán mezi stromy

Baobab Sagole je skutečným velikánem rostlinné říše. S výškou přes 22 metrů a obvodem kmene dosahujícím ohromujících 33,72 metru představuje impozantní přírodní monument. Jeho koruna se rozprostírá do šířky 41,7 metru a poskytuje životodárný stín v rozpálené africké krajině.

Odborníci datovali stáří baobabu na neuvěřitelných 1 200 let, což z něj činí živoucí kroniku afrického kontinentu. Pro srovnání: když tento strom začínal růst, v českých zemích teprve vládli Přemyslovci. Takováto dlouhověkost je u baobabů běžná, a kromě Sagole existují i další podobně staré stromy, které však neměly tak příznivé podmínky k růstu. Pokud se jim však podaří přežít období sucha, mohou se dožít až 3 000 let.

Vodní rezervoár, živoucí ekosystém a lék

Baobaby jsou známé svou schopností zadržovat vodu, což jim vysloužilo přezdívku „stromy života“. Kmeny těch největších dokážou pojmout až 140 000 litrů vody, což odpovídá obsahu přibližně sedmi cisteren. Množství vody a klimatické podmínky dokonce ovlivňují jejich velikost – v období sucha se kmen smršťuje, a jakmile je vody dostatek, znovu se roztahuje, aby strom vstřebal co největší množství tekutin.

Obří strom představuje útočiště pro celou řadu živočichů – korunu obývá až 300 rorýsů proužkobradých, v dutinách odpočívají netopýři a květy poskytují nektar celým rojům hmyzu. Baobab je totiž také největším kvetoucím stromem na světě, který je navíc schopný pozoruhodným způsobem předpovídat počasí. Ekoložka Sarah Venter prozradila, že baobaby poznají až dva týdny dopředu, že bude pršet, a sama se podle nich orientuje:

Před deštěm rozevřou čerstvě zelené lístečky, takže se na ně stačí podívat a víte, že déšť se blíží.
Dr. Sarah Venter, ekoložka

Kromě toho má baobab až 300 způsobů využití: listy se například dají uvařit a jíst jako špenát, semena se praží jako náhražka kávy nebo se z nich lisuje olej, a plody obsahují až šestkrát více vitamínu C než pomeranče. Zároveň má obrovský potenciál pro využití ve farmacii – údajně má antimikrobiální, protizánětlivé, antimalarické, protiprůjmové, antivirové a antioxidační účinky a je prý také užitečný při léčbě nebo prevenci anémie a astmatu.

Kulturní význam a turistická atrakce

Místní komunita považuje okolí Sagole za posvátnou půdu. Domorodí šamani věří, že strom obývají duchové předků, a proto v jeho blízkosti po staletí provádějí rituály a ceremonie.

Od roku 2008 je baobab Sagole oficiálně chráněnou přírodní památkou a stal se významnou turistickou atrakcí. Každý rok ho navštíví tisíce turistů z celého světa, kteří chtějí na vlastní oči spatřit tento přírodní zázrak. Bohužel mu zájem turistů spíše škodí – nezodpovědní návštěvníci do kůry vyrývají svá jména a půda kolem kmene začíná být udusaná, což zhoršuje vstřebávání vody do kořenů.

Závěr

Baobaby jsou klíčovými prvky ekosystému v suchých afrických savanách. Podporují recyklaci živin, zabraňují erozi a jsou zdrojem stínu a obživy pro lidi i zvířata. Obří stromy jako je Sagole jsou proto obzvlášť hodnotné, a to nejen z historického či kulturního hlediska. Jejich průzkum nám může poskytnout cenné informace pro využití ve farmacii, a kdo ví – možná právě v jejich míze kolují látky bojující proti civilizačním chorobám.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Co vás na baobabu Sagole nejvíce zaujalo?
Jeho ohromující rozměry.
33,3 %
Jeho úctyhodný věk 1200 let.
0 %
Schopnost zadržet až 140 000 litrů vody.
66,7 %
Význam pro místní ekosystém.
0 %
Role v místní kultuře a legendách.
0 %
Něco jiného (napíšu do komentářů).
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz