Hlavní obsah
Astrologie

Rok zeleného draka bude významný pro lidstvo i planetu: Co předpovídá jednotlivým znamením?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eskarína/leonardo.ai

Draci jsou vládci vodního živlu a počasí – v kombinaci s prvkem dřeva navíc přinášejí růst ve všech oblastech

Roky pod nadvládou draka bývají významné pro lidstvo i planetu. Ačkoli je díky prvku dřeva letošní drak zobrazován jako zelený, může docházet k extrémním výkyvům počasí a přírodním katastrofám.

Článek

Symbolika zeleného draka v tradiční čínské kultuře

Draci jsou v Číně obecně vnímáni a uctíváni jako vládci vodního živlu a počasí. V mnoha čínských vesnicích dodnes existují dračí chrámy a svatyně, kde věřící žádají o příznivé počasí pro sklizeň. Dříve se drakům dokonce přinášely oběti, aby ukončili záplavy nebo sucho.

Obětování drakovi je v tomto ohledu paralelou evropských legend a jedno mají společné – drak v nich vystupuje jako autorita s nadlidskou silou, která rozhoduje o osudu člověka. Proto byl v Číně drak symbolem moci samotného císaře.

Rok pod nadvládou zeleného draka začíná od 10. února 2024 a končí 28. ledna 2025. Zelené zbarvení, asociované s prvkem dřeva, představuje draka reprezentujícího přírodu, zdraví, léčení, mír a růst. Ročním obdobím zeleného draka je jaro.

Je tedy zřejmé, že tyto energie vynesou na povrch témata jako je ekologie a ochrana životního prostředí. A jelikož drak je také symbolem spravedlnosti v duchu motta „jak zaseješ, tak sklidíš“, můžete v tomto roce výrazněji pocítit následky nešetrného zacházení s přírodními zdroji v podobě klimatických změn a přírodních katastrof.

V Číně drak rovněž symbolizuje období pokroku a převratných vynálezů. Proto se tento rok ponese v duchu rozvoje moderních technologií, které pravděpodobně přinesou největší ovoce v oblastech zdravotnictví a financí.

Z vědomí své nezměrné moci mají draci (i lidé narození v jejich znamení) sklony přehánět a sklouzávat do extrémů. Tyto extrémy pocítíte všude: ať už ve zmiňovaném počasí (vedra vs. záplavy), tak i v osobním životě. Dračí energie ve vás vyvolá touhu riskovat, rozjet nové projekty, změnit kariéru, vstoupit do manželství nebo založit rodinu.

Zkrátka budete mít chuť převrátit život vzhůru nohama. Samotná touha a ambice však nestačí. I když čínský horoskop připouští možnost si finančně polepšit, draci nikdy nevydávají své poklady zadarmo. Takové bohatství si musíte zasloužit. Podobně jako hrdina vynakládá k poražení draka mnoho úsilí, budete muset i vy čelit výzvám a věnovat realizaci svých snů dostatek času a energie.

Výsledek však bude stát za to. Ať už si polepšíte finančně, zdravotně nebo duševně, budou to hodnoty, které vás posunou vpřed. Je tu však jedno varování – draci umí být poněkud vrtošiví a pokud nebudete dostatečně opatrní, můžete zase o vše přijít.

Čínská legenda říká, že drak má na bradě šupinu, která roste obráceně. A stejně jako zvířata nemají ráda hlazení proti srsti, nesnáší i drak, když se této šupiny někdo dotkne. Ten, kdo v Číně tzv. „hladí drakovi vousy“, si tedy „zahrává s ohněm“ a riskuje, že ho drak zahubí.

Jestliže tedy dosáhnete bohatství nebo kariérního postupu, nesmíte usnout na vavřínech. Horoskop varuje před neuváženým nakládáním s financemi – peníze, které někomu půjčíte, už by se vám nemusely vrátit.

Ale v případě, že vezmete rozum do hrsti, není se čeho obávat – draci jsou rovněž symbolem štěstí a moudrosti. A jelikož zelená je barvou srdeční čakry, je vhodné věnovat dostatek času také vašim nejbližším – vzájemná pomoc a spolupráce vám pomůže překonat veškeré překážky s lehkostí.

Foto: Autor: Jakub Hałun / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Předpověď pro všechna znamení čínského horoskopu

Jestliže neznáte své znamení v čínském horoskopu, můžete ho snadno zjistit vyplněním formuláře data narození na horoskopy.cz.

  • Krysám se doporučuje udržovat rovnováhu mezi pracovním a osobním životem – neměly by tedy zanedbávat svou rodinu a přátele. Na poli kariéry mají šanci si finančně polepšit, ale musí se mít na pozoru před nečekanými událostmi. Ve vztazích by měly otevřeně komunikovat, aby předcházely zbytečným nedorozuměním. A co se týče zdraví, jsou na tom Krysy vcelku dobře, ale měly by raději dohlížet na zdraví svých rodičů.
  • Buvolům v tomto roce hrozí finanční ztráty, s penězi tedy budou muset nakládat nanejvýš obezřetně. Zatnout zuby budou muset i v zaměstnání, ale mají šanci potkat kolegu nebo kolegyni, která jim pomůže nesnáze překonat. Celkově tento rok přeje spíše vztahům přátelským než milostným. Buvoli by si měli dávat pozor zejména na autonehody a nečekané úrazy. Jednoznačně pro tyto zrozence platí, že budou za všech okolností muset zachovávat klid a rozvahu.
  • Tygři jakožto největší nepřátelé draka mají před sebou náročný rok plný neúspěchů, které mohou vést k pochybnostem o sobě samých. Potkat je mohou také psychosomatické potíže, které se projeví zejména u citlivějších zrozenců. Tygrům se doporučuje zachovat klid a hledat podporu u přátel a rodiny. Impulzivní jednání by jim do života mohlo přinést nepříjemné potíže.
  • Zajíci musí v dynamickém roce draka zejména posílit svou vůli, aby z tohoto roku vyšli silnější. Hrozí jim finanční ztráty způsobené neopatrností, kterým se však mohou vyhnout, poslechnou-li přátelské rady. Ve vztazích mohou rovněž vyvstat problémy, které se však dají vyřešit racionálním a aktivním přístupem. Zajícům také pomůže snaha udržet si zdravý životní styl, protože v opačném případě jim hrozí různé nemoci.
  • Draci sice letos mají rok pod nadvládou vlastní energie, ale nemělo by je to dohnat k falešnému sebevědomí a workoholismu. Ve chvíli, kdy se budou cítit vyčerpaní, neměli by se stydět požádat o pomoc své nejbližší. Celkový vzestup energií bude potřeba regulovat. Proto jim prospějí uklidňující aktivity jako jsou procházky v přírodě, četba nebo meditace. Ve vztazích mohou nechat rozkvétat své srdce, ale rozum by si měli brát vždy s sebou. V oblasti zdraví jim nic závažného nehrozí, ale neměli by zanedbávat pravidelné lékařské prohlídky.
  • Hadi se v tomto roce musí chopit příležitostí a přestat o sobě pochybovat. Pomůže jim, když se o svůj úspěch aktivně zasadí a nebudou čekat, až jim štěstí spadne do klína. V zaměstnání je čeká období změn a seberozvoje za účelem kariérního postupu. Dařit by se jim mělo také v oblasti vztahů, kdy svobodní zrozenci mají šanci potkat novou lásku a ti zadaní svůj vztah upevní. Jestliže budou dbát na vyváženou stravu a cvičení, nehrozí jim ani výraznější potíže v oblasti zdraví.
  • Koně budou sice budou čelit výzvám a změnám, ale jejich flexibilní přístup jim pomůže užívat si života, získávat cenné dovednosti a snáze proplouvat obtížemi. V tomto roce mohou změnit zaměstnání, nebo rozdmýchat svůj pracovní zápal. Měli by více dbát o své úspory a nezapomínat šetřit si na horší časy. Mohou se zaplést do milostného trojúhelníku a čelit konfliktům, ale kompromisy a vytrvalost jim pomohou vztahy opět urovnat.
  • Kozy budou mít v tomto roce smíšené štěstí. V práci by si měly zachovávat od kolegů zdravý odstup a soustředit se spíše na pečlivé plnění úkolů. V jednání by tito zrozenci měli vystupovat poctivě, každá lež nebo podfuk by se jim časem mohly vymstít. Rovněž by neměli příliš utrácet a v oblasti vztahů by měli projevit více otevřenosti. Co se týče zdraví, měli by si dávat pozor na nečekané nehody a udržovat zdravý životní styl.
  • Opice čeká štěstí snad ve všech oblastech. Doporučuje se jim, aby si osvojily optimistický přístup, vyhnuly se lenosti a chopily se životních příležitostí. V oblasti kariéry budou konečně moci využít svůj osobitý talent a mohou se dočkat zvýšení platu nebo prémií. V lásce je čekají harmonické vztahy – potenciální seznámení pro nezadané a hlubší spojení pro ty, kteří už mají své partnery. Pozor si musí dávat pouze na svou emociální stabilitu, která by mohla ohrozit jejich zdraví. Proto pro ně bude důležité nezapomínat na odpočinek a relaxaci.
  • Kohouti zažijí převážně příznivý rok. Jestliže svým aktivitám věnují dostatek úsilí, budou sklízet uspokojivé výsledky. Navzdory celkovému štěstí se doporučuje zachovat si pokoru a obezřetný přístup, a to zejména v oblasti financí. Kohouti by se tedy svým majetkem neměli příliš vychloubat, nebo hrozí, že je o něj někdo připraví. Vztahy v práci i doma by měly být harmonické, ale ženatí či vdaní zrozenci by si čas od času měli pohlídat věrnost svého partnera nebo partnerky. Zdraví by měli mít dobré a jejich silný imunitní systém je ušetří mnohých nemocí.
  • Psům horoskop doporučuje budovat si pozitivní a podnikavý přístup a nabádá je k odvaze při překonávání obtíží. Mohou je potkat neočekávané výdaje, je tedy potřeba v tomto roce dbát o své úspory a udržovat si stabilní zaměstnání. Ve vztazích se mohou setkat s překážkami a konflikty. Přesto jim jejich rodina a přátelé budou nesmírnou oporou, a to zejména ve chvílích, kdy něco rozhodí jejich jinak vyrovnanou povahu. O svoji psychickou stabilitu by měli pečovat i kvůli zdraví, protože prožívání negativních emocí jim nedělá příliš dobře.
  • Vepři mohou očekávat převážně příznivý rok jen s nepatrnými problémy. Navzdory možným potížím si nemusí dělat starosti, protože podpora příbuzných a přátel jim pomůže rychle proplout všemi nesnázemi. Horoskop jim doporučuje, aby se vyhýbali lenosti a prokrastinaci. Měli by se soustředit na studijní a pracovní povinnosti a dbát o udržení finanční stability. V oblasti lásky a vztahů zažijí radostné okamžiky, řada z nich se dokonce rozhodne vstoupit do manželství. Co se týče zdraví, očekává se, že se Vepři budou těšit celkové pohodě, ale měli by si dát pozor na možné nehody a zranění při cestování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz